Varto’da 57 yıl önce yaşadıkları yıkımı hatırladılar

Varto’da 57 yıl önce yaşadıkları yıkımı hatırladılar
Yayınlama: 04.03.2023
A+
A-

 

 

 

(AA)-Muş’un Varto ilçesinde 19 Ağustos 1966’da meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremi küçük yaşta yaşayıp aileleriyle Adana’ya göç edenler Kahramanmaraş merkezli depremlerde hissettiklerini anlattı.

Adana Vartolular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Niyazi Akmut, 57 yıl önceki depremi 9 yaşındayken Varto’ya bağlı Seki köyünde yaşadığını söyledi.

Deprem sırasında babasına harmanda yardım ettiğini belirten Akmut, “Yer sallandı. Harman yamaçtaydı, aşağı doğru kaymaya başladı. Köyde evler genelde topraktan yapılmıştı. Her taraf duman oldu.” dedi.

O zamana kadar depremin ne olduğunu bilmediğini dile getiren Akmut, babasının harman yerinden köye koştuğunu, insanların çığlık atarak yardım istediğini aktardı. Akmut şöyle devam etti:

“Depremde evsiz kalanları Hatay’a, Adana’ya buralara getirdiler. Devlet, kim istiyorsa köyünden alıp getiriyordu. İş vereceğini söylüyordu. Kiralanan evlere yerleştirildiler. 4-5 sene durduktan sonra çoğu geri döndü. Kalanları devlet çeşitli kurumlara yerleştirdi, işe girdiler. Biz de kaldık burada. Adana’ya hemen hemen Varto’nun her köyünden birçok insan göç etti. Biz Meydan Mahallesi’ne yerleştik. O sırada evler de yoktu. Mahallenin bir bölümüne çadır kurdular. Sonbahar mevsimine doğru ev kiraladılar. Kiremithane, Şakirpaşa, Dikili mahallelerinde hala Vartolular var. Adana’nın her yerine yerleşmişlerdir. Yoğun olarak Meydan Mahallesi Kıbrıs Caddesi’ne yerleştiler, ondan sonra da dağıldılar. Birkaç yıl sonra arsa alıp ayrılanlar oldu, herkes dağıldı. Bize, kaldığımız yerlerde ‘Depremde gelmişler, depremzedeler.’ diyorlardı. İnsanlar yardım ediyorlardı, sevgi gösteriyorlardı. Vartolular, depremden gelenler hep yan yana geliyorlardı, toplanıyorlardı.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.