Vali Köşger: “Suç oranları 2023 yılından bugüne yüzde 60 düştü”

Genel Asayiş ve Emniyet Değerlendirme ve Bilgilendirme Toplantısı, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında gerçekleştirildi.

Vali Köşger: “Suç oranları 2023 yılından bugüne yüzde 60 düştü”
Yayınlama: 26.09.2024
A+
A-

Valilik Toplantı Salonunda oda başkanları ile ilimizde faaliyet gösteren iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ilimiz genelinde asayiş ve emniyeti sağlamak üzere gerçekleştirilen faaliyetler değerlendirildi.

Toplantıda yapılan çalışmalarla ilgili bir konuşma gerçekleştiren Vali Köşger; Adana’da görevde bulunduğu bir yıllık sürede yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi vereceğini belirterek “Adana Vali olarak görev yaptığım 5. vilayet. Bulunduğum her ilde önceliğim genellikle ekonomi, ticaret, bulunduğumuz şehrin kalkındırılması, eğitim, kültür, turizm… Bu ilde de vazifeye bu niyetle başladık. Ancak Adana’da enteresan bir portreyle karşılaştık. Adana’nın gündemi farklıydı. Burada göreve başladığımda günde 1-2 cinayet işleniyordu. Bu çok fazla bir rakamdı. Dolayısıyla Adana’da ekonomi, ticaret, eğitimin yanı sıra asayiş de birinci öncelikli gündemimiz oldu. Bütün bileşenleriyle bu konu üzerine de eğilmeye başladık.” dedi.

Konuşmasında Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine de değinen ve söz konusu piramitte ilk sırada gıda, su, havanın bulunduğunu bunları sağladıktan sonra da 2. sırada güvende olma ihtiyacının olduğunu belirten Vali Köşger; “Güvenliği, asayişi, can ve mal güvenliğini sağlamadan daha sonraki aşamalara geçemiyorsunuz. İnsan olmanın fıtratında bu var. İnsan önce temel ihtiyaçlarını temin ettikten sonra can ve malını güvende hissetsin ki sonraki aşamaya geçebilsin” dedi.

Adana’nın ticaret ve ekonomisinin son derece canlı olduğunu, Türkiye’nin ekonomik bakımdan üst sıralarda yer alan önemli bir şehri olduğunu sözlerine ekleyen Vali Köşger, “Öncelikle tarımsal kültürü olan sonrasında sanayileşen ve bununla birlikte kent kültürü olan, oturmayı kalkmayı bilen, görgülü, bilgili, sanat zevkine sahip insanların yaşadığı bir şehir aslında Adana. Bu hale nasıl geldi bilmiyoruz. Bir dönemde bir sıkıntı olmuş. Biz görev başına geldiğimizde durum buydu. Herkesin belinde kaçak, ruhsatsız silah olduğunu gördük. Kavga başlayınca herkesin eli belindeki silaha gidiyor ve sonuçta kan dökülüyor. Elimizde 23 Ekim 2022’den 23 Ekim 2023’e kadar rakamlar var. O arada bir uygulamaya başladık. Bu konuyu bütün açılarıyla değerlendirip başka bir uygulama boyutuna geçtiğimiz için bu tarihi esas aldık.”dedi.

Ellerinde 2023 yılının tam rakamlarının olduğunu ifade eden Vali Köşger “O zamandan bu zamana kişiye karşı işlenen suçlar 25.260 suçtan 22 bine düşmüş. Mal varlığına karşı işlenen suçlar da 16.333’ten 10.281’e düşmüşüz. Bu rakamlarda %60 gibi ciddi bir oranda düşüş var. Aydınlatma oranları da ciddi bir şekilde artıyor. Yani bu konuda faili meçhul kalmıyor. Topluma karşı işlenen

suçlarda da düşüş var. Millete ve devlete karşı işlenen suçlarda bir artış var. Bunlar zimmet, rüşvet, iftira gibi memur suçları burada bir sıkıntı var. Bunun da üzerine gideceğiz. Takibi gereken olaylarda da düşüş var. İl genelinde ateşli silahlarla öldürme ve yaralama oranları 23 Ekim’den önceki bir yılda toplam 91 olay sayısı var, 23 Ekim’den bugüne kadar 52 olay var. Burada %42’lik bir azalma var. Yani Adana’da 40 kişinin hayatta kalmasını sağlamışız. Yaralama olaylarında da 862’den 560’a %35’lik bir azalma var burada da. Ele geçirilen silah-şüpheli sayısında da ciddi şekilde konunun üzerine gidiyoruz. Mal varlığına karşı meydana gelen olaylarda da tekrar orada bir detay vermemiz gerekirse mesela evlerde hırsızlıkta 1.498’den 786’ya düşmüşüz. Yani bu konuyu yarı yarıya azaltmışız. İş yerinde hırsızlık 1.021’den 534’e düşmüş, oto hırsızlığı 158’den 70’e, otogar hırsızlığında da düşme var. Aydınlanma oranlarında da %70’ten %76’ya çıkma durumumuz var.” dedi.

TEMEL PRENSİBİMİZ ‘MİLLETİ YAŞAT Kİ, DEVLET YAŞASIN.’

Asayiş ve güvenliği sağlamak üzere yapılan çalışmalarda öncelikle ekiplerin motivasyonunu sağladıklarını belirten Vali Köşger “Gittiğim her yerde sağlamaya çalıştığım en önemli şey devletin bütün kurumlarının birbiriyle uyum içinde olmasını ve uyum içinde çalışmasını sağlamak. Birbiriyle çekişen, çatışan, sürtüşen, kişisel kaprisleri yüzünden birbiriyle didişen bir devlet yönetimi istemiyorum. Bazı yöneticiler var birbiriyle çatıştırır, kavga ettirir, arada hakemlik yapar kendisini çok daha kıymetli konuma getirir, vazgeçilmez insan olur. Ancak benim öyle bir hevesim yok. Devletin bütün kurumlarına bu makamın ve mevkinin devlet tarafından vatandaşa hizmet edilmesi için verildiğini belirtiyorum. Bu makam kimseye kapris yapması için verilmedi. Bizim her zamanki temel prensibimiz ‘Milleti yaşat ki, devlet yaşasın.’ anlayışıdır.” dedi.

2025 YILI ADANA’DA HUZURUN VE ESENLİĞİN HAKİM OLDUĞU BİR YIL OLACAK

Vali Köşger konuşmasını “Adana’da can ve mal güvenliğini sağlamazsak burada ticaret, sanayi, iş hayatı sekteye uğrar. İlimizin daha da ileriye gitmesine engel olur. Şunu size temin ediyorum ki; bu yıl bitmeden Adana’daki suç oranlarını olabileceği en iyi düzeye indireceğiz. Önümüzdeki yıl yani 2025 yılı Adana’da huzurun ve esenliğin hakim olduğu bir yıl olacak. Bunu sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Bu konuda endişeniz olmasın. Türkiye Cumhuriyeti devleti bölgenin de Orta Doğu’nun da dünyanın da en güçlü devletlerinden biri. Devletimiz her zaman 18-20 yaşında. Devletimiz son 200-300 yılın belki de en güçlü noktasında şu anda. Biz bir şeye azmedersek, irademizi ortaya koyarsak, kararımızı verirsek üstesinden gelemeyeceğimiz bir şey yok. Buna sizlerin de inanmanız ve bu konuda tereddütlerinizin ve endişelerinizin ortadan kalkması lazım.” ifadeleriyle sonlandırdı.

Toplatı, yapılan değerlendirmelerin ardından son buldu.

Kaynak: Adana Valiliği / Haber Bülteni

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.