Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kurulan Türkiye’nin ilk Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık hastalarının tedavisinde umut olacak. Sağlık Bakanlığı öncülüğünde hayata geçirilen merkez, savaş, afet ve toplu yaralanma gibi olağanüstü durumlarda da stratejik bir rol üstlenecek.

Diş implantları sadece tedavi değil, sağlık teknolojisidir
Diş implantları sadece tedavi değil, sağlık teknolojisidir
İçeriği Görüntüle

Sayılı ülkelerde bulunan ve devletler için savaş, afet ve toplu yaralanmalar gibi durumlarda stratejik önem arz eden merkezde, bağışla alınan insan derileri işlenerek 2 ila 5 yıl saklanabiliyor.

Vücudunda ağır yanık oluşan hastalara da deri bankasından alınan deri naklediliyor ve tedavileri için süre kazanılıyor. Nakledilen deriyi 1-2 ay kullanabilen hastaya, bu süre içinde doku laboratuvarında kendi hücrelerinden yeni deri oluşturulması sağlanıyor.

A A 20250625 38380490 38380483 T U R K I Y E N I N I L K D E R I B A N K A S I V E D O K U L A B O R A T U V A R I A D A N A D A H I Z M E T E A C I L D I

“Hastaya yaşam şansı tanıyoruz”

ana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Koray Daş, AA muhabirine, laboratuvarda insan kaynaklı deri ve diğer dokuların üretiminin yapılabileceğini söyledi.

Deri bankası ve doku laboratuvarlarının ABD, Çin, Singapur ve İsrail ile Avrupa'daki gelişmiş ülkelerde bulunduğunu belirten Daş, merkezin Türkiye'de ilk kez açılmasında emeği geçen Sağlık Bakanlığı, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İl Sağlık Müdürlüğüne teşekkür etti.

A A 20250625 38380490 38380478 T U R K I Y E N I N I L K D E R I B A N K A S I V E D O K U L A B O R A T U V A R I A D A N A D A H I Z M E T E A C I L D I

Yanık Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Koray Daş, "Özellikle ağır yanıklarda, insanların derilerinin büyük kısmını kaybetmesi söz konusu oluyor ve bu şekilde yaşam maalesef mümkün olamıyor. Acil durumda bu bankalarda stoklanmış deriler, doğrudan uygulamaya konulabiliyor. Böylece hastaya yaşam şansı tanınıyor. Bir yandan da deri bankamız bünyesinde insan kaynaklı hücrelerin laboratuvarını da kurmuş bulunuyoruz. Orada da yine aynı hasta için kendi hücrelerinden yeni deri oluşumları sağlanabilecek."dedi.

A A 20250625 38380490 38380480 T U R K I Y E N I N I L K D E R I B A N K A S I V E D O K U L A B O R A T U V A R I A D A N A D A H I Z M E T E A C I L D I

Deri Bankası’nın sadece tedavi değil, bilimsel araştırmalara da zemin hazırlayacağını belirten Daş, bağışlanan derilerin estetik ameliyatlardan ya da organ bağışları sırasında elde edildiğini söyledi. Bu derilerin dünya standartlarında testlerden geçirildiğini ve tüm sertifikasyon süreçlerinin tamamlandığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığının politikaları sayesinde yanık tedavisinin ciddi yerlere geldiğinin altını çizen Daş, "Çok ağır yanıklarda maalesef yaşam şansı hala çok az. İyi yanık merkezlerimiz olmasına rağmen yine de yaşam şansı az olan hasta grubu var. Bunlar için bu deriler, yüzde 80-90 yanığı bulunan hastaları bile hayatta tutabilecek bir imkan sağlıyor." dedi.

A A 20250625 38380490 38380479 T U R K I Y E N I N I L K D E R I B A N K A S I V E D O K U L A B O R A T U V A R I A D A N A D A H I Z M E T E A C I L D I

“Stratejik bir merkez”

Merkezde stoka alınan derileri iki kaynaktan elde ettiklerini söyleyen Daş, şöyle devam etti:

"Birincisi estetik amaçlı operasyonlarda hastaların fazla derileri atılıyordu. Deri bankası sayesinde bu atılan derileri başka hastaların hayatını kurtarmak için fırsata dönüştürüyoruz. Diğeri de kişiler, organ bağışı sırasında derilerini de bağışlarsa onu kullanıyoruz. Bu deriler belli koşulda bankamıza getiriliyor. Belirli testlerden geçen deriler işlenebilir durumdaysa belli metotlarda bir işlemden geçiyor. Dünya standartlarına uygun, insanda kullanılabilecek şekilde süreç tamamlanıyor ve deri stoklarımız oluşturulmuş oluyor. Güvenli bir şekilde saklanıyor. Son kullanıcıya da tüm sertifikasyonları tamamlanmış olarak ulaştırılıyor."

Kaynak: AA