TÜRKİYE NIN İLK HEMŞİRESİ..SAFİYE HÜSEYİN

Yayınlama: 21.03.2023
A+
A-

İlk Hemşiremiz Anlatıyor:

“Bir gün bir İngiliz yaralısı bulduk, gemiye getirdik. Zavallı çiçek gibi bir delikanlıydı. Başından aldığı yara ile gözlerini kaybetmişti.

Çok üzgündü, İngilizce ‘öleceğim’ diyor, arkasından nişanlısının ismini söylüyordu.

Ölüm halinde bulunan adama son görevimi düşündüm. O’nun düşman askeri olduğunu unutup, kendi ana diliyle teselli ettim:
‘Ölmeyeceksin. İyi olup memleketine gidecek, nişanlına kavuşacaksın’…

Bu İngilizce teselli onun öyle hoşuna gitti ki, bir müddet sonra yüzünde müsterih, hatta memnun çizgiler kapladı ve öldü…”

Bu sözler Türkiye’nin ilk hemşiresi kabul edilen Safiye Hüseyin’e (Elbi) ait…

Safiye Hüseyin İngiltere’de deniz ataşeliği görevinde bulunan Ahmet Paşa’nın kızı. Büyükbabası Miralay Şükrü Bey Kırım Savaşında Florence Nightingale’i Kırım’a götüren geminin süvarisiydi.

I. Dünya Savaşı sonunda Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki Türk esirleri ve öğrencilerine yardım etmek, Kızılhaç Teşkilatı’yla görüşmek için Avrupa’ya gönderildi.

Avrupa’da eğitim görmüş, kongre, toplantı ve yabancı ülkelerde sayısız konferans vermiş ve birçok devlet tarafından onur nişanı ile ödüllendirilmiş.

Çanakkale Savaşları’na gönüllü hemşire olarak giden Safiye Hüseyin, Çanakkale’de yaralanan askerlerin tedavisi için Kızılay ve Kızılhaç’ın birlikte bir organizasyonu ile hazırlanan Reşit Paşa vapurunda başhemşire olarak görevlendirilmiş.

Türkiye’nin ilk hemşiresi Safiye Hüseyin Elbi, 1964 yılında 83 yaşında gözlerini yine hemşirelerin kucağında kapadı…

Çanakkale’nin kadın kahramanı Safiye Hüseyin. Timaş Yayınları, 2008,İstanbul – Toros T:Safiye Hüseyin Elbi. Skylife Dergisi. Nisan 54, 1995

(Alıntıdır)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.