Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tiftik üretiminin geliştirilmesi ve ekonomiye katma değerli bir ürün olarak kazandırılması amacıyla yeni destek mekanizmalarının hayata geçirileceğini bildirdi. Yumaklı, tiftik keçisinin Ankara’ya özgü bir tür olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’deki tiftik keçisi üretiminin yüzde 78’inin başkentte gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu özel türün korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Yumaklı, Resmi Gazete’de yayımlanan yasal düzenlemeyle tiftiğin sözleşmeli üretim kapsamına alındığını hatırlattı. Tiftik keçisinin üretimiyle birlikte kalite ve verimlilik özelliklerinin artırılmasına yönelik destekler verdiklerini ifade eden Yumaklı, özellikle Ankara’da yapılan üretimin Türkiye genelinde önemli bir etki oluşturacağını dile getirdi.
Geçen yıla kıyasla tiftik alanında verilen desteklerin iki katına çıkarıldığını kaydeden Yumaklı, Bakanlık olarak üreticilerin her aşamada yanında olduklarını vurguladı. Dünyada tiftikten üretilen tekstil ürünlerine olan talebin yüksek olduğuna işaret eden Yumaklı, “Tiftiği ciddi bir potansiyel alanı olarak görüyoruz. Bunun sanayisinin de geliştirilmesi gerekiyor ki ekonomiye katma değerli bir ürün olarak kazandırılsın. Bu doğrultuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte özel destekler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Sözleşmeli üretimin tarımsal üretimin temel unsurlarından biri olduğunu ifade eden Yumaklı, bu modelin yalnızca tek bir ürünle sınırlı kalmayacağını, hayvansal ve bitkisel üretim ile su ürünlerinde de yaygınlaştırılacağını belirtti. Yapılan düzenlemelerle sözleşmelerin daha uygulanabilir hale getirildiğini, tip sözleşmeler oluşturulduğunu ve süreçlerin elektronik ortama taşındığını aktardı.
Yumaklı, alıcı ve satıcı arasında yaşanabilecek anlaşmazlıkların hızlı şekilde çözülmesi amacıyla tahkim mekanizmasının devreye alındığını belirterek, “Üreticinin satış garantisi ve gelir istikrarı, alıcının ise ham madde temini açısından sözleşmeli üretim büyük önem taşıyor. Bu nedenle sözleşmeli üretimin kapsamını genişletmeye devam edeceğiz” diye konuştu.





