Temmuzda Sigaraya Zam Geliyor: En Ucuz Sigara 66 TL Olacak

Son zamanlarda ardı arkası kesilmeyen sigara zamlarına bir yenisi ekleniyor. Temmuz ayında yeni bir ÖTV zammı daha yapılacak.

Temmuzda Sigaraya Zam Geliyor: En Ucuz Sigara 66 TL Olacak
Yayınlama: 07.06.2024
A+
A-

Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların gözü Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) çevrildi. Türkiye’de sigara fiyatları, Ocak ve Temmuz aylarında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artan ÖTV sebebiyle ciddi şekilde yükselme devam ediyor. Bu aylarda sigara ve alkollü ürünlere uygulanan ÖTV artışı, kanunen ÜFE oranında arttırılıyor. Ocak ayından itibaren yılın ilk 5 ayında ÜFE %17,87 olarak belirlendi. Buna göre yılın ilk yarısında sigara ve alkol fiyatlarına zam oranın %20’nin altında olmayacağı neredeyse kesinleşmiş durumda.

EN DÜŞÜK SİGARANIN 66 TL OLMASI BEKLENMEKTE

Sigaraya yapılacak %20’lik zammında neredeyse kesinleştiği bu durumda paket başına 34,2 TL asgari makul vergi tutarı olacak. Ayrıca ikinci vergi olarak paket başına 4,8 TL maktu vergi ise bu zam ile birlikte 5,8 TL ye yükselecek. Sigaranın vergilendirilmesinde bir diğer önemli husus ise satış fiyatının %57’sinin asgari maktu vergiden az olmaması gerektiğidir. Böylece vergi düzenlemeleri ve artışlar sonucunda sigara fiyatlarının perakende satışta 60 liranın altına düşmesi mümkün görünmüyor.

Şu anki durumda, en düşük sigara fiyatı 56 TL iken, Temmuz ayındaki %20’li artışla birlikte yapılacak ortalama 10 liralık vergi artışıyla birlikte en düşük sigara fiyatının 66 TL olması beklenmektedir. Bu durumda vergi oranı da %82,5 olarak hesaplanacak.

Kaynak: Özel Haber - Melisa Karmış

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.