Tekin:Üretim ayağa kaldırılmalı

Tekin:Üretim ayağa kaldırılmalı
Yayınlama: 22.03.2023
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin iplik ve kumaş üreten çok önemli tesislerde tahribata neden olduğunu, afet kaynaklı ham madde tedarikinde yaşanan sorunların hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü de doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Deprem bölgesindeki illerde tekstil ve hazır giyim sektörlerinin geçen yılki ihracatının 3,87 milyar dolar olduğunu, Kahramanmaraş’ın tek başına Türkiye’nin iplik ihtiyacının yüzde 31’ini karşıladığını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, felaketler sonrasında üretim ve ihracata yönelik senaryolarda her iki sektörü birlikte değerlendirmenin doğru olacağını vurguladı. Başkan Gürkan Tekin, “Afetin yaralarını sarmak, üretimin ayağa kalkmasıyla mümkün olacak. Deprem bölgesindeki işletmelerin toparlanması için de çok daha fazla devlet desteğine ihtiyaç var. Tüm bu destekler sağlanırken yoğun afet göçü alan illerin başında bulunan Mersin’in de özel bir statü kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

Pamuklu iplik ve dokuma kumaşta en büyük tedarikçiler afet bölgesinde
Türkiye genelindeki hazır giyim ve konfeksiyon firmalarında sipariş iptalleri yaşamamak için bir süre ithal kumaş kullanılabileceğini, ancak Pakistan, Çin ve Hindistan’dan yapılacak tedariklerin zaman alacağını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, dünya pazarlarında yaşanan gelişmelere bir de depremin eklenmesiyle bahar döneminin ciddi zorluklarla geçmesinin öngörüldüğünü bildirdi. Başkan Gürkan Tekin, “Deprem felaketinden etkilenen 11 ilimizde geçen yılki hazır giyim ihracatı 541,3 milyon dolar, tekstil ihracatı 3,33 milyar dolar oldu. Her iki sektörün toplam ihracat hacmi 3,87 milyar dolar düzeyinde. Pamuklu iplik ve dokuma kumaşta en büyük tedarikçiler afet bölgesinde bulunuyor. Kahramanmaraş ve Gaziantep’teki tedarikçilerimizin fabrikalarındaki maddi hasarların yanında, personel ve aileleri evlerine giremediği için başka şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Bu nedenle fabrikaların verimli üretim aşamasına geçmesi zaman alacaktır. Hem tekstil, hem de hazır giyim sektöründe önemli ölçüde yetişmiş eleman ve ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu süre zarfında tedarik zinciri aksayacağı için siparişlerde gecikmelerin, hatta iptallerin olabileceğinden endişeliyiz.” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.