SEYHAN BELEDİYESİ ADANA’DA İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak - Seyhan Belediyesi, Adana'da bir ilk olan Kompost Üretim Tesisinde pazar, park ve bahçe atıklarını Komposta dönüştürerek doğal...

SEYHAN BELEDİYESİ ADANA’DA İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
Yayınlama: 11.10.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Seyhan Belediyesi, Adana’da bir ilk olan Kompost Üretim Tesisinde pazar, park ve bahçe atıklarını Komposta dönüştürerek doğal süreçler sayesinde hiçbir masraf yapmadan tamamen kendi imkanlarıyla organik gübre olarak toprağa geri kazandırmaya devam ediyor. Kompost üretimiyle birlikte hem toprağı iyileştirici özellikte ürün elde etmek, hem de organik gübre kullanımını ve geri dönüşümü yaygınlaştırmak hedefleniyor. Ziraat Mühendisi Emre Öztürk üretim tesisinden bahsetti.

Öztürk, “Üretim tesisimiz yaklaşık 8 dönümlük bir alan var. Yaklaşık gördüğünüz 3 metreye, 55 metre uzunluğunda 10 adet ürün platformundan oluşuyor. Tesisimizi dizayn ederken, rapor tesisi yönetmeliğine uygun halde getirerek yapmak istedik. Çünkü hepsi birbirine bağlı işlemler” dedi.

“PAZAR ATIKLARI BURAYA YIĞIN HALİNDE DİZİLİYOR”

Emre Öztürk, komposto ile ilgili şu ifadeleri kullandı; “ Komposto ile ilgili bilgileri almadan, tesisimiz ile ilgili iznimizi almadan kapsamında ilçemizdeki yetkiyi de alamayıp bu şekilde işlemlerimize devam edemiyoruz. Sadece bunun olması gerekiyordu. Ayrıca biz çevre şehircilik müdürlüğünden iznimizi aldık. Görmüş olduğunuz yığınlar hali hazırda 10 adet yığmalarımız ilçemizde bulunan yaklaşık 36 tane pazardan günlük 5-6  pazar olmak üzere 1.5 ton kamyonlar ile pazar atıkları dediğimiz alışverişli atıklar gelip ve yığınlar halinde dizilir. Bunlar azot içeriklidir. Yığınlarımız sadece kompost için yeterli değildir. Uygun karbon içeriklerinin de olması gerekiyor. Bunun içerik içinde park bahçeler müdürlüğümüzden almış olduğumuz budama atıkları, kendi tesisimizden büyükşehir belediyesinden almış olduğumuz talaşlar olmak üzere biz bunları yığınların üzerine koyarak devam ediyoruz. Burada amaç uygun sıcaklık ve nem ile kompostun çalışmasını sağlamak istiyoruz.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.