Adana, Meteoroloji kayıtlarına göre son 52 yılın en kurak döneminden geçiyor. Geçen yıla oranla yüzde 26 daha az yağış alan kentte, Seyhan Baraj Gölü’nde su seviyesi büyük ölçüde düştü. Suların çekildiği geniş alanlar ise bazı vatandaşlar tarafından marul, lahana ve baklagil ekimi için tarım arazisine dönüştürüldü.
Baraj gölünde suyun boşalttığı bölgelere ekim yapan çiftçiler, ürünlerde hasat dönemini beklemeye başladı.
“Adana Ovası’nda 2–3 yıllık su kaldı”
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaşanan kuraklığın ciddi bir tehlikeye işaret ettiğini belirtti.
Doğan, , "Bütün dünyada küresel ısınmanın etkilerini hissediyoruz. Temiz su kaynaklarımız azaldı. Adana bölgesinde tarımsal alanda kullanabileceğimiz 2-3 yıllık suyumuz kaldı. Elektrik santralinin 1 Kasım'da başlattığı çalışma nedeniyle yılbaşına kadar ovaya hiç su verilmeyecek. Ovada soğan, buğday, lahana ve marul ekildi. Mevcut bahçelerimizin de suya ihtiyacı vardı. Birkaç gün yağan yağmur biraz rahatlattı. Eğer bu kış yağışlı geçmezse 2026 yılı ülkemiz için felaket olur" ifadelerini kullandı.
“Kış yağışlı geçerse ekili alanlar su altında kalabilir”
Doğan, Seyhan Barajı'nda suların çekilmesiyle etrafında 1 kilometreye varan alanlar oluştuğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Çiftçiler de suyun çekilesini fırsat bilerek ürün ekmeye başladı. Kışın yağmur yağar ve oraya su verilirse ekilen ürünler su altında kalacak. Çiftçiler kurak geçtiği için o boş alanları değerlendirmiş. Suyun çekildiği yere yakın olan toprak verimli olur, ancak aşağıya doğru ekilirse ürün verimsiz olur."
Öte yandan, baraj kıyısındaki ekili alanlar drone ile görüntülenirken, bazı çiftçiler çekim yapan ekibe taş atarak tepki gösterdi.





