CHP'de Adana'da ilçe başkanları belli oldu! İşte görevlendirilen isimler
CHP'de Adana'da ilçe başkanları belli oldu! İşte görevlendirilen isimler
İçeriği Görüntüle

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, mısır hasadının başlamasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım fiyatını henüz açıklamamasına tepki gösterdi.

Çiftçilerin artan üretim maliyetleri ve doğal afetlerle mücadele ettiğini belirten Şevkin, alım fiyatındaki belirsizliğin üreticiyi tüccarın insafına bıraktığını söyledi.

"Mısırın kilogram fiyatı en az 17 lira olmalı"

Mısır üreticisinin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Şevkin, "Kendi bölgemde olduğu gibi ülkenin birçok yerinde mısır hasadı başladı ancak hâlen Toprak Mahsulleri Ofisi alım fiyatını açıklamadı. Bu da tüccarın fiyatı düşük tutmasına neden oluyor. Mazot, gübre, ilaç, tohum ve işçilik maliyetleriyle boğuşan çiftçi; sel, dolu, don, kuraklık ve aşırı sıcaklarla mücadele ederken bir de tüccarla uğraşıyor. Bu nedenle mısırın kilogram alım fiyatının bir an önce en az 17 lira olarak açıklanması önem arz ediyor." dedi.

"Kredi limitleri güncellenmeli"

Şevkin, tarla, bağ ve bahçe alımlarına yönelik sübvansiyonlu kredi limitlerinin yaklaşık iki yıldır artırılmadığını belirterek, mevcut limitlerin enflasyon karşısında yetersiz kaldığını ifade etti.

Çiftçilerin yatırım yapamaz hale geldiğini söyleyen Şevkin, "Bugün piyasada satan var ancak alan yok. İhracatçı üreticimiz yüksek maliyetler nedeniyle dünya pazarında rekabet gücünü kaybediyor." ifadelerini kullandı.

"Finansmana erişim kolaylaştırılmalı"

Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Şevkin, kredi limitlerinin acilen güncellenmesini, çiftçinin finansmana daha kolay ulaşmasını ve Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'nun yeniden etkin şekilde kullanılmasını istedi.

Kaynak: Müzeyyen Şevkin