Şevkin’den iş kazalarına karşı araştırma önergesi

Şevkin’den iş kazalarına  karşı araştırma önergesi
Yayınlama: 11.10.2022
A+
A-

 

 

(HABER MERKEZİ) –TOROS – CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin en önemli gündemlerinden birinin depreme hazırlık ve deprem sonrası oluşacak hasarların en aza indirilmesi konusunda yapılması gereken çalışmalar olduğuna dikkat çekti.

Özellikle yakın geçmişte yaşanan depremlerin neden olduğu büyük acıların yurttaşların hafızalarındaki tazeliğini koruduğuna işaret eden Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, depreme hazırlık ve deprem sonrası oluşacak hasarların en aza indirilmesi konusunda atılması gereken bir çok adım bulunduğunu, bu adımların en önemlilerinden birinin de “yapı üretimi aşamasının mühendislik esaslarına uygun olarak gerçekleştirilmesinin sağlanması” olduğuna işaret etti.

Dr. Şevkin, bu kapsamda şantiye şeflerinin çalışma usulü ile ilgili idarenin görevleri, yapılması gereken değişiklikler, şantiye sahalarının gözetilmesi, iş cinayetlerinin en aza indirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi sundu. Deprem hasarlarının çok büyük bir kısmının jeolojik yapı ve zemin özelliklerinin yanı sıra inşaat hatalarından kaynaklandığını, bu alanda yapılacak düzenlemelerin başında ise şantiye şefliği görevinin geldiğini vurgulayan Dr. Şevkin, araştırma önergesinde şu bilgilere yer verdi: “Bir yapının, veya mühendislik-mimarlık hizmeti gerektiren herhangi bir işin, plan, proje ve hesaplarına, ilgili fen ve sanat kurallarına, teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlenmesi işi şantiye şefliği olarak bilinir. Ayrıca işçi sağlığı ve iş güvenliğini şantiye sahasında gözetmek gibi önemli bir rolü vardır. Bugün ülkemizde her yıl iki binin üzerinde işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ve bunun büyük çoğunluğunun inşaat işlerinde olduğunu vurgulamak gerekiyor. Düşünün ki 2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre inşaat mühendisi şantiye şeflerinin üstlendiği ruhsat oranı yüzde 45.8’dir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.