Şevkin: “Vatandaş, zamlar nedeniyle donacak!”

Şevkin: “Vatandaş, zamlar  nedeniyle donacak!”
Yayınlama: 03.09.2022
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, vatandaşların, iş dünyasının ağır enerji maliyetleri nedeniyle adeta komaya sokulduğunu belirtti. Eylül ayından itibaren doğal gaz ve elektrikte uygulanan zamların Türkiye’de zaten yetersiz olan üretimi büyük ölçüde düşüreceğini, vatandaşın kara kışta donma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını vurgulayan Dr. Şevkin, “İnsafınız kurusun. Bir kalemde vatandaşın kullandığı doğal gaza yüzde 20,4, elektriğine yüzde 20 zam yapılır mı? İşsizlik, hayat pahalılığı, enflasyon altında ezilen vatandaşa bir de enerji eziyeti yapılıyor.
“REZERV BULMUŞLAR!”
Karadeniz’de doğal gaz rezervi bulunduğunun açıklanmasının ardından zamların ardı arkasının kesilmediğini, vatandaşın, sanayicinin, iş dünyasının, işletmelerin, esnafın, çiftçinin belinin büküldüğünü vurgulayan Dr. Şevkin, Ocak ayında doğal gaza yüzde 25, Nisan ayında yüzde 35, Haziran ayında ise yüzde 30 zam yapıldığını, 1 Eylül tarihi itibarıyla da konutlarda uygulanan yüzde 20’lik doğal gaz zammıyla vatandaşın kara kara düşünmeye başladığını ifade etti.
“ALMANYA BİZİ KISKANIYORMUŞ!”
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının arttığını, doğal enerji kaynaklarını hiçbir şekilde kullanamadığını belirten Dr. Şevkin, “Bizi kıskanıyor dedikleri Almanya, geçtiğimiz günlerde doğal gazda KDV oranını yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürdü. Türkiye’de doğal gazda uygulanan KDV oranı ise yüzde 18! Bu durumda vatandaşının rahat nefes almasını sağlayan Almanya mı bizi kıskanıyor?” sorusunu yöneltti.
Konutlarda kullanılan elektriğin de yılbaşından bu yana fahiş oranda arttığını vurgulayan Dr. Şevkin, “Ocak’ta yüzde 50 zam gören elektrik fiyatları Haziran’da yüzde 15 Ağustos’ta yüzde 20 zamlandı. Şimdi yeni bir yüzde 20’lik zamla karşı karşıya kaldık. Vatandaşı rezerv yalanıyla kandırmaya çalışan hükümet eliyle vatandaşın evinde kullandığı doğal gaz yılbaşından bu yana yüzde 165’e varan oranda zam gördü. Hani sizin rezerviniz!” şeklinde konuştu.
“ASGARİ ÜCRETLİ, EMEKLİ, İŞSİZ, ÇİFTÇİ NE YAPACAK?”
Elektrik ve doğal gaz faturalarının son zamlarla birlikte iki katına çıkacağını, kış aylarında ise bu faturaların 3-4 katına çıkacağını dile getiren Dr. Şevkin, “5500 lira aylık alan asgari ücretli, en fazla 3500 lira maaşla geçinmeye çalışan emekli ne yapacak? Resmi rakamlara göre 4 milyona yakın işsizimiz var. Kayıtdışı ile birlikte 8 milyona yaklaşan işsizin barınmaya çalıştığı Türkiye’de yapılan son enerji zamları hayatın her alanında vatandaşa eziyet çektirecek. Öngörüsüz, işbilmez, dünyada uygulanan enerji politikalarından bihaber olan hükümet, ekonomi alanındaki tüm beceriksizliğini vatandaşın sırtına yüklemekten başka hiçbir iş yapmıyor. Hükümetin adı zamdan başka  hiçbir şeyle anılmaz hale geldi” dedi.
“İŞ DÜNYASINI DÜŞÜNEN YOK!”
İş dünyasının kullandığı doğal gaz ve elektrik maliyetlerinin de yüzde 50’leri geçtiğine işaret eden Dr. Şevkin, “Hükümet, var olan fabrikaları kapattığı gibi ülkesine hizmet etmeye çalışan iş dünyasına da ağır darbe vuruyor. Bu zamlar üretimi sekteye uğratacak. Bu zamlar zaten çıldırmış enflasyonu coşturacak. Bu zamlar işsizliği körükleyecek. Bu zamlar dar gelirli veya hiç geliri olmayan vatandaşın tenceresinde su kaynatılmasına bile izin vermeyecek” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.