Şevkin: Adana resmen gözden çıkarılıyor

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin Yerel Gündem Programı’nın konuğu oldu.

Şevkin: Adana resmen gözden çıkarılıyor
Yayınlama: 08.08.2024
Düzenleme: 08.08.2024 15:30
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin Toros TV’de yayınlanan Yerel Gündem Programı’nda Toros Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İnci Yılmaztürk’ün konuğu oldu. Yılmaztürk’ün sorularını yanıtlayan Şevkin, Türkiye ve Adana gündemine dair birçok konuda açıklamada bulundu.

SAĞLAM ZEMİN ÜZERİNE BİNALAR YAPMALIYIZ

Adana’nın Kozan İlçesi’nde 7 Ağustos 2024 sabahı yaşanan 3 artçı deprem ile ilgili açıklama yapan Şevkin, “Deprem aslında yağmur gibi, şimşek gibi, sel gibi bir doğa olayıdır.Bölgemiz coğrafyası Afrika levhasının Anadolu’yu sıkıştırması nedniyle sürekli gerginlik altında ve sürekli burada depremsellik hareketler yaşanacak.Jeolojik süreçler binlerce, milyonlarca yılla ifade edilen süreçlerdir.Bu gerilmeler sürekli olduğu için, tabii ki ara ara bu depremleri yaşayacağız. Gerilmeler yüksek olduğunda da 6 Şubat’ta yaşamış olduğumuz depremler gibi büyük depremlerle karşılaşabiliriz. Teknolojimiz depremin olacağını biliyor ama hala ne zaman olacağını bilemiyoruz.Değerli Naci Görür hocamız Kozan’da yaşanan deprem ile ilgili Doğu Anadolu Fay Zonu’nun tetiklemesi ile meydana gelmiş olabileceğini açıkladı.6 Şubat depremleri sonrası meydana gelen o enerji yüklemesinin Saimbeyli fay hattında bir gerilmeye neden olduğu için bu kırılma meydana gelmiş olabilir.Her zaman depreme hazırlıklı olmayız.Sağlam zemin üzerine binalar yapmalıyız.Eğitimlerle vatandaşlarımızı bilinçlendirmeliyiz.”dedi.

EKONOMİ DENEME YANILMA YÖNTEMİYLE YÖNETİLİYOR

Ülke ekonomisinin deneme yanılma yöntemiyle yürütüldüğünü ifade eden milletvekili Şevkin, “Göç yolda düzelir mantığıyla ekonominin yönetildiği bir iktidar var.22 yıldır liyakatli insanların sözümü dinlemiyor diye görevden alındığı bir ülkede yaşıyoruz.Dünyada para bolluğu var, petrolün de çok ucuz olduğu dönemde ne yazık ki bu fırsatları ıskalayan bir iktidarla karşı karşıya kaldık.Ekonomiyi uzman ellere bıraksalardı ülkemiz bu halde olmazdı.Ben ekonomistim diye ülkeyi yönetenlerin ülkeyi ne hale getirdiği ortada.Bugün emekliye, emekçiye, çiftçiye, köylüye bunun ödetmeye çalışanlar, kur korumalı mevduatta bu hatayı yapanlara hiçbir bedel ödetmiyor.Yurt dışındaki faiz lobisinden aldığımız paralara dünyanın faizini ödüyoruz. Ekonomiye zamanında yapılmayan müdahaleler sonucunda şu anda ülke adeta iflas noktasına geldi.Büyük şirketlerin birçoğunun vergi borcuna çizik çekilirken, bütün fatura emekliye, işçiye, asgari ücretliye, çiftçiye ödetiliyor.Vatandaş, açlık sınırı altında kalan ücretler düzeltilir diye bir beklenti içindeyken asgari ücretliye sıfır zam yaptılar.10 bin lira almakta olan emekliye de sanki lütuf yapar gibi 2 bin 500 lira zam yaptılar.6 ay uyuyup uyananlar, uyandıktan sonra bu ülke düzelecek diyenlere niye hiç fatura kesilmiyor? Bunun bedelini hep vatandaş mı ödeyecek? Bunun sorumlusu vatandaş değil ki, sizin kötü yönetiminiz. Bu ekonomik ortamı sanki vatandaş yaratmış gibi bütün bedeli vatandaşa ödetiyorlar. Bu gerçekten kabul edilebilir bir şey değil.Bize tasarruftan bahsediliyor ama, herkes tarifeli uçakla olimpiyatlara giderken kendileri 13 tane özel uçakla gidiyorlar.Vatandaşa acı reçeteyi içirenler, ne yazlık saraydan ne kışlık saraydan vazeçemiyor.Şimdi de yetmedi Kıbrıs’ta da bir saray benzeri yapılıyor. Sarayın biliyorsunuz ki günlük harcamaları onlarca emeklinin maaşına karşılık gelebilecek durumdayken ne yazık ki o itibardan tasarruf yapmıyorlar.Gerçekten artık bu iktidarın sonu gelmiştir.Bu iktidarın artık ne bir hikayesi, ne de bu ülkeye fayda sağlayabilecek bir ekonomik modellemesi kalmıştır.”diye konuştu.

BU NASIL MİLLİLİK?

Adana’da çiftçinin yaşadığı su sıkıntısının planlı program yapılmamasından kaynaklandığını söyleyen Müzeyyen Şevkin, “Bugün sulama birlikleri çiftçimize ekmeyin, biçmeyin diyor.Ne acı bir şey değil mi?Çiftçimiz ayçiçeğini üretti, tam satacakken yurt dışından ithal edilecek olan ayçiçeğine vergi indirimi getirdiler.Turfanda karpuz tam yetişecekken İran’dan Irak’tan karpuz getirmeye başladılar.Hani siz yerli ve milliydi niz?Bu nasıl bir millilik?Türkiye çiftçisini adeta bitirmeye dönük bir politika izliyorlar.Tarım sektörünü kuraklık ve rüzgar vurdu.Narenciye ve birçok ürün bahçelerde yandı.TARSİM prim almaya gelince alıyor ama bu vatandaşların zararını ödemiyor.

Devlet Su İşleri 6. Bölge Adana Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan sulama suyu depolama tesislerinde su ihtiyacı kullanımı noktasında hesaplamalar yanlış yapılmış olup, vatandaşa ekmeyin diyorlar.30 yıldır ben su işleriyle uğraşan bir jeoloji mühendisiyim. 500 yıllık yağış ve akış rejimini takip edersiniz.Kuraklık mevsimleri vardır. Bunları meteorolojiden öğrenirsiniz ve planlamanızı bu doğrultuda yaparsınız.Bunların hesabı yapılmaz mı?Çiftçiye üretme demek, ne demek ya? Gerçekten bu iktidarın her alanda iflas ettiğinin açık bir göstergesi. Seyhan ve Ceyhan gibi iki büyük nehrin olduğu bir kentte çiftçiye ekme demek sadece iş bilmezliktir.”dedi.

ADANA’NIN İÇİ BOŞALTILIYOR

Çukurova Havalimanı’nın yerinin yanlış olduğunu vurgulayan Şevkin, “Mersin sınırları içerisine yapılan havalimanının yerine baktığınız zaman, Adana’ya da Mersin’e de oldukça uzak.Yeri zaten yanlış planlanmış ki ama, yapıldı artık.Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılması ile elinize ne geçecek? Adana’da bizim, Mersin’de bizim.Şakirpaşa Havalimanı yapılırken 4 sene etütleri sürmüş.O zaman insanlar sizin kadar akıllı değil miydi? 10 yıldır devam eden ve 4 tane müteahhidin değiştirildiği bir süreçten bahsediyoruz. 11 yıl önce planlandığı ben, o zamanlar Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı’ydım ve diğer tüm odalarımız beraber dedik ki yeri yanlıştır. Çukurova Havalimanı’nın yapıldığı alan 1.sınıf tarım toprağı.Burada yeraltı su seviyesi yüksek. Depremselliği yüksek olan bir bölgede. Kuşların da uçuş yolu üzerinde bir alan.Bakın bu yatırım yanlıştır, Mersin’e bir havalimanı yapılacaksa ya Erdemli’ye yapın, ya Anamur’a yapın dedik.Biz havalimanına falan karşı değiliz, yatırıma karşı değiliz.

Şakirpaşa Havalimanı önemli bir havalimanıdır. NATO apronu bulunan bir havalimanıdır.Türkiye’nin en çok kar eden 9 havalimanından biridir.En çok uçuşların yapıldığı 3 büyük havalimanından biridir.

Şimdi soruyorum, hangi mantıkla kapatıyorsunuz burayı? 87 yıldır ne kardan, ne buzdan, ne fırtınadan, ne afetten etkilenmemiş, çok şükür hiçbir kazanın yaşanmadığı bir havalimanından bahsediyoruz. Ben kaldırılmaması için 13 yıldır bunun mücadelesini veriyorum.Depremden sonra bütün havalimanları pert olurken, bütün yardımlar Şakirpaşa Havalimanı’ndan gönderildi.Bu sorun sadece CHP’li 4 milletvekilin, belediye başkanlarının, CHP’lilerin sorunu değildir.Bu kentin 15 milletvekili var, hepimiz havalimanının kapatılmaması için birlikte mücadele etmeliydik.Havalimanının kapatılması Adanalı’ya ihanettir.Adana resmen gözden çıkarılıyor.

Adana’nın içi boşaltılıyor. NATO apronu olan güvenlik açısından son derece önemli bir havalimanı kapatılamaz.Adana’dan Çukurova Havalimanı’na gitmek hem masraflı olacak, hem de zaman kaybı olacaktır.Bu milli servettir.Bu havalimanının kapatılması hiç kimseye fayda sağlamayacak.Bir tek belki Mersin’e vergi artısı getirecek. Mersin bizim kardeş şehrimiz, tabii ki bu vergi gelsin ama, yanlış yerde yanlış alanda kurulan bir havalimanı göreceksiniz”diye ifade etti.

Kaynak: Özel Haber - Esra Solmaz Yıldız (Biricik)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.