SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ YÖNETMELİĞİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Resmi Gazete' de yayımlanan karara göre, 'Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü' yürürlükten kaldırıldı ve yerine 'Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği' getirildi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan...

SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ YÖNETMELİĞİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI
Yayınlama: 22.05.2024
A+
A-

Resmi Gazete’ de yayımlanan karara göre, ‘Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü’ yürürlükten kaldırıldı ve yerine ‘Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği’ getirildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre seferberlik ve savaş hali yönetmeliğiyle, seferberlik ve savaş hali hükümlerinin uygulama esasları, hazırlık ve teşkilatlanmaya ilişkin hususlar, kamu idareleri personeli ile gerçek ve tüzel kişilere verilecek görev ve sorumluluklar, seferberlik ve savaş halinin ilan ve kaldırılmasına yönelik duyuru işlemlerine ilişkin esasları getirildi.

YENİ KARARA GÖRE SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ YÖNETMELİĞİNDE NELER DEĞİŞTİ?

Yeni yönetmeliğe göre, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, ayaklanma olması veya vatan ya da Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın ortaya çıkması, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması halinde Cumhurbaşkanı, genel veya kısmı seferberlik ilanına karar verecek. Seferberlik kararı derhal Resmi Gazete’de yayımlanacak ve aynı gün TBMM onayına sunulacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle; Bakanlar Kurulunca 1980’de çıkarılan Türk Silahlı Kuvvetleri lojistik seferber olma hazırlıkları yönetmeliği, 1991’de çıkarılan Türk Silahlı Kuvvetleri personel seferberliği yönetmeliği ile 2010’da çıkarılan yedek personel erteleme yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Mevzuatta yürürlükten kaldırılan seferberlik ve savaş hali tüzüğüne yapılan atıflarda bu yönetmeliğe yapılmış sayılacak.

SEFERBERLİK VE SAVAŞ YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ 

Kaynak: Özel Haber - Meryem Ünal/ Sevil Çakmak

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.