“ŞALGAM SOĞUK HAVAYI DA SEVER VE AYAZ YİYEN ŞALGAM DAHA DA GÜZELLEŞİR”

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak- Ortalama 90 yıldır faaliyet gösteren dededen oğula, oğuldan toruna geçen Arzu Şalgamı Adanalılara gerçek şalgamı tattırmaya hız kesmeden...

“ŞALGAM SOĞUK HAVAYI DA SEVER VE AYAZ YİYEN ŞALGAM DAHA DA GÜZELLEŞİR”
Yayınlama: 01.11.2023
Düzenleme: 01.11.2023 15:43
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak- Ortalama 90 yıldır faaliyet gösteren dededen oğula, oğuldan toruna geçen Arzu Şalgamı Adanalılara gerçek şalgamı tattırmaya hız kesmeden devam ediyor. Şalgamın en çok sevilen yerlerinden biri olan,  Adana’da şalgamı fabrika tarzının dışında kendileri doğal yolarla üreten ve uzun yıllardır bu işin içinde olan Arzu Şalgamı işletmecisi Ali Akbalı şalgamla ilgili bilgiler verdi.

“MESELA KIŞIN DAHA ÇOK DURDUĞU İÇİN  ŞALGAM DAHA GÜZEL OLUR”

Şalgamın yapımından bahseden Akbalı, soğuk havada şalgamın tadının daha güzel olduğundan bahsetti; “Yaptığın ortamın hijyen olması çok önemli. Havuçlar iyice yıkanmalı. Temizlendikten sonra zaten fıçılara basılıyor ve diğer aşamalardan geçiyor. Şalgamın hazır olma süresi yazın 4-5 günü bulurken kışın ortalama 20-25 günü buluyor. Soğuklardan dolayı havucun kendini bırakması ve mayalanması daha uzun sürüyor. Ama mesela kışın daha çok durduğu için  şalgam daha güzel olur. Ne kadar uzun kalırsa o kadar güzel oluyor. Mevsimi de zaten kıştır. Sıcak görmediği sürece şalgama hiçbir şey olmaz. Şalgam kaldıkça güzelleşir. Ayrıca şalgam soğuk havayı da sever ve ayaz yiyen şalgam daha da güzelleşir. Ben soğuk illere şalgam gönderdiğimde ‘balkona koyun dolaba koymaktansa çok daha güzel bir tadı olur’ derim.”

“FABRİKA YAPIMI AYNI TADI VERMİYOR”

Şalgamın sadece Adana’da içileceğinin, Adana dışında içilse bile aynı tadı vermeyeceğinin altını çizerek belirten Akbalı, “Adana dışında hiçbir yerde bulamazsınız. Bulsanız bile çok güzel olur mu bilemiyorum. Şehir dışında en fazla hazır şalgam bulabilirsiniz. Onlar da fabrika yapımı oluyor aynı tadı vermiyor. Onlar hep kimyasal ve orijinalinden çok farklı. Mesela hazır olanlarda sarı havuç kullanılır, sarımsak, kimyon tuzu, koruyucu maddeler olur. Biz bunların hiçbirini kullanmayız bizde organiktir. Sadece bulgur unu mayası ve havuç” dedi.

“BİR KERE YESENİZ ZATEN TADINA DOYAMAZSINIZ”

Ayrıca çelem olarak bilinen şalgam turpunun da çok nadir de olsa kullanılan bir ürün olduğundan bahseden Akbalı konuşmasını şu şekilde sonlandırdı;”Bu çelem dediğimiz şey aslında şalgam turpudur. Kışın olur ve bende de kışın bulunur. Şalgama kış aylarında bu çelemden de katılabilir isteğe bağlı olarak. Güzel bir aroma verir ve şalgamın tadını bozmaz. Biz kışın fıçıyla havuçları bu şalgam turplarıyla beraber basarız. Şalgamın dışında ayrı olarak da verebiliyoruz. Çok da güzel kıtır kıtır bir tadı olur. Eğer bir kere yeseniz zaten tadına doyamazsınız, şalgam daha da güzelleşiyor. Bunu kullanan da pek fazla yer yok biraz daha maliyeti yüksek olduğu için. Ama biz kışın bunu her şubemizde kullanıyoruz. Şu an tam olmadı ama bir ay sonra hazır olacak”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.