Sadullah Kısacık: Okula Aç Giden Çocuklarımızın Vebali İktidarın Üzerindedir!

DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, TBMM Genel Kurulu’nda, Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında yaptığı konuşmada, öğrencilerin beslenme sorununu gündeme getirdi.

Sadullah Kısacık: Okula Aç Giden Çocuklarımızın Vebali İktidarın Üzerindedir!
Yayınlama: 12.07.2024
A+
A-

Kısacık, özellikle son yıllarda okullarda uygulanan yemek sisteminin ve artan hayat pahalılığının çocukların sağlıklı beslenmelerini olumsuz yönde etkilemekle beraber eğitim kalitesini düşürdüğüne ve sosyal adaletsizliğin önünü açtığına dikkat çekti.

Konuşmasında, Türkiye’de öğrencilerin önemli bir kısmının yeterli beslenemediğini vurgulayan Kısacık, “OECD raporuna göre Türkiye’de 5 öğrencimizden 1’i yeterli maddi imkanı olmadığı için haftada bir gün yemek yiyemiyor. Sabah okulların önünde öğrencilerin beslenme çantalarına bakın, çoğu öğrencinin beslenme çantasında bir dilim ekmek, birkaç dilim peynir görüyorsunuz”, dedi. Küçük yaştaki öğrenciler için eğitim, gelişim ve sağlıklı beslenmenin önemine değinen Kısacık iktidar sıralarına, “Öğrencilerin karınlarının guruldadığı bir ülkede eğitim ve öğretimden bahsedemeyiz. Sınıfa aç gelen, sağlıklı beslenemeyen çocuklarımıza öğretmenlerimiz ne kadar kaliteli eğitim verebilir?”, sorusunu yöneltti.

Ticari Kaygıyla Üretilen Yemeklerle Çocuklarımızı Besleyemeyiz

Devlet okullarında sunulan yemek hizmetlerinin kalitesizliğine de konuşmasında yer veren Kısacık, ticari kaygılarla üretilen yemeklerin çocuklara verilmemesi gerektiğini savundu. “Düğünlerde, mevlidlerde hazır yemekler sunulabilir ama çocuklarımıza haftada 5 gün hazır yemekçilik firmalarından yemek yedirmemeliyiz. Bakın bu çocuklar bizim geleceğimiz! Geleceğimiz olan yavrularımızın yiyeceği yemeklerin kalitesiz olmaması gerekiyor” diyerek çocukların sağlıklı beslenmesinin sosyal devlet olmanın zorunluluklarından olduğunu belirtti.

Okula Aç Ve Beslenme Çantası Boş Giden Çocuklarımızın Vebali İktidarın Üzerindedir!

Son yıllarda yaşanan hayat pahalılığı ile öğrencilerin beslenmelerinin olumsuz yönde etkilendiğini ve düşük gelirli ailelerin çocuklarının sağlıklı beslenmesi hususunda zorlandığını ifade eden Kısacık, kötü ekonomi yönetiminden dolayı öğrencilerin yaşadığı bu sorunun vebalinin iktidarın üzerinde olduğunu dile getirerek sert eleştirilerde bulundu:

“Türkiye Cumhuriyeti tarihinde birçok ekonomik kriz yaşamıştır ama hiçbir kriz çocuklarımızın küçük omuzlarına bu kadar ağır yüklenmemiştir. Okula aç ve beslenme çantası boş giden çocuklarımızın vebali iktidarın üzerindedir. Parası olmadığı için okul kantinlerinin önünden geçemeyen çocuklarımızın vebali iktidarın üzerindedir! Yaşadığımız hayat pahalılığından ve ekonomik krizden dolayı çocuklarını okula buruk gönderen anne ve babaların vebali iktidarın üzerindedir.”

Çocuklarımız Arasındaki Sosyal Eşitsizliği Giderelim

Öğrencilerin yaşadıkları olumsuzlukların kişisel gelişimlerini de etkilediğini belirten Kısacık, öğrenciler arasında yaşanan sosyal adaletsizliğin giderilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çocuklarımızın üzerindeki bu yükü kaldırmak en azından hafifletmek zorundayız. En azından ilköğretim öğrencilerimize okullarımızda bir öğün sağlıklı ve kaliteli yemek verelim. Çocuklarımızın yaşadıklarından en çok etkilendikleri şu yaşlarında maruz kaldıkları sosyal eşitsizliği giderelim. Dünya’da bu konuda çok güzel örnekler var. Çocukların eğitim ve sağlıklı beslenmelerinin önemini kavrayarak uygulamaya geçip geri vaz geçen bir ülke yok. Hatta pek çok ülkede bu uygulama sosyal bir politika olarak benimsenmiş”, sözleriyle de TBMM’ye ve Milli Eğitim Bakanlığına çocukların sağlıklı beslenmesi konusunda ortak çalışma yapma çağrısında bulundu.

Kaynak: Sadullah Kısacık / Haber Bülteni

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.