Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt’tan sıcak hava uyarıları
TOROS (Haber Merkezi) - Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, yaz sıcaklarının tüm yurtta insan sağlığını etkileyecek...
TOROS (Haber Merkezi) – Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, yaz sıcaklarının tüm yurtta insan sağlığını etkileyecek seviyelere ulaştığını belirterek, başta kalp-damar hastaları olmak üzere çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yapılan araştırmalara göre, Asya, Avrupa ve Amerika kıtasında maksimum sıcaklıkların üzerindeki her 1 derecelik artışın, tüm ölümleri ortalama yüzde 3,12 artırdığını kaydeden Prof. Dr. Kurt, bu riskten korunmak için bazı basit önlemler alınabileceğini ifade etti.
Sıcaklığın damarlardaki etkisi ve pıhtılaşmanın kalp ve beyinde olumsuz sonuçlar doğurduğunun altını çizen Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, “Eğer vücutta dolaşan sıvı miktarı azalırsa, kalp bunu sinyal olarak algılar ve daha hızlı çalışır. Bu da özellikle kalp hastalarında kalp krizi ihtimalini artırır. Kalp, akciğer ve böbreğin iş yükü artar” dedi. Prof. Dr. İbrahim Halil Kurt, başta kalp-damar hastalığı bulunan kişiler olmak üzere bireylerin sıcağın sağlığa yönelik olumsuz etkilerinden korunmaları için şu önerilerde bulundu:
– Denize saat 11.00-15.00 arası girmeyin. Sabah saatleri ya da 15.00 sonrasını tercih edin. Denizde fazla efor harcamayın.
– Ağır fiziksel egzersizden kaçının. Egzersiz yapacaksanız serin bir yerde, yarım saati geçemeyecek kadar, düşük tempolu ve sıvı tüketerek yapın.
– Vücut ısınızı mümkün olduğunca koruyun. Güneşte çok kalmayın.
– İmkanınız varsa, aşırı sıcak günlerde, yaylaları tercih edin. Yoksa, klimalı ortamları tercih edin. Ancak klimanın ayarına ve temizliğine dikkat edin.
– Bol sıvı tüketerek, su dengesini koruyun.
– Kahve ve çay tüketimini azaltın.
– Güneşe çıkılacağında ince kumaşlı, pamuk ya da keten, açık renk giysiler tercih edin.
– Saat 11.00 – 15.00 arası dışarı çıkmaktan kaçının.
– Hafif gıdalar tüketin.
– Kalp hastasıysanız ve dilaltı sprey ve tablet kullanıyorsanız, daha dikkatli olun. Çünkü bu ilaçlar kan basıncını düşürür. Sıcak günlerde bu ilaçları, oturarak ve beraberinde sıvı tüketerek kullanın.
– Kalp yetersizliğiniz varsa tedavi için verilen idrar sökücü ve damar genişletici ilaçlarınızın dozunun tekrar düzenlenmesi için doktorunuza başvurun.
– Tansiyon hastasıysanız, sıvı kaybına dikkat edin. Su içmeyi ihmal etmeyin