Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), tercih listesi bilgisi dışında değiştirilen bir üniversite adayına yeniden yerleştirme hakkı tanıdı. Kurum, sisteme dışarıdan bir müdahale olmadığını açıklamış olsa da mahkeme, adayı haklı buldu.

Olay, İzmir’de yaşayan bir adayın şikayetiyle başladı. YKS sayısal alanda 23 bin 7’nci sırayı elde eden aday, devlet üniversitelerinin tıp fakültelerini tercih etmişti. Ancak ertesi sabah sisteme girdiğinde tercihlerinin özel üniversitelerin yaşlı bakım bölümleriyle değiştirildiğini fark etti.

Osym

Aday, ÖSYM’ye dilekçe vererek durumu bildirdi ve ardından Ankara 24. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, adayın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğine hükmetti.

Mahkeme kararının ardından ÖSYM, adayın ilk tercih listesine göre yerleştirme yapacak. Eğer tercih ettiği programın kontenjanı dolmuşsa, aday için ek kontenjan açılacak.

Kurum kaynakları, üç adayın daha benzer gerekçelerle dava açtığını ve mahkemeden aynı yönde karar çıkması halinde aynı uygulamanın onlar için de geçerli olacağını açıkladı.

Yks 2025 Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak Ösym Tercih Sonuçlarını Hangi Tarihte Duyuracak

“Sisteme Dış Müdahale Yok”

Olayın gündeme gelmesi üzerine ÖSYM, sistemlerinde herhangi bir sızma ya da dış müdahale olmadığını duyurmuştu. Açıklamada, adayların şifre güvenliğinin kendi sorumluluğunda olduğu, geçmişte de benzer sorunların şifre paylaşımı nedeniyle yaşandığı belirtildi.

KPSS’ye Adana’da girecekler dikkat: 4 nüfus müdürlüğü pazar günü açık olacak
KPSS’ye Adana’da girecekler dikkat: 4 nüfus müdürlüğü pazar günü açık olacak
İçeriği Görüntüle

Ancak, adayın tercihlerinin nasıl değiştiğine dair inceleme süreci halen devam ediyor.

Sınav Ösym

Yeni Güvenlik Önlemleri Yolda

ÖSYM, benzer olayların önüne geçmek için sistem güvenliğiyle ilgili yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Çalışmalar arasında çifte doğrulama sistemi, tercih değişikliği yapıldığında SMS bilgilendirmesi gibi seçeneklerin değerlendirildiği öğrenildi.

Kaynak: Haber Merkezi