“OKUMA ALIŞKANLIĞI ÇOK DÜŞTÜ”

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak - Okuma alışkanlığı son 10 yıldır aşırı derece de düştü. Öğretim Üyesi Dr. Zekiye Çağımlar, bu durumun kökeninde...

“OKUMA ALIŞKANLIĞI ÇOK DÜŞTÜ”
Yayınlama: 16.12.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Okuma alışkanlığı son 10 yıldır aşırı derece de düştü. Öğretim Üyesi Dr. Zekiye Çağımlar, bu durumun kökeninde yatan sorunu anlattı. Çukurova Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi DR. Zekiye Çağımlar Toros Tv’ye konuk oldu. Yayın koordinatörü Yasemin Güç’ün sorularını yanıtlayan Zekiye Çağımlar bilgilerini aktardı.

OKUMA ALIŞKANLIĞI ÇOK UZUN YILLARDIR YOK

Çağımlar,“ Hiç bir şeyi şu anda ki durumuna göre değerlendiremeyiz. Bunun kökeni vardır. Ben çok uzun yıllardır eğitim fakültesinde akademisyenim, benim öğrencilerim sınıf öğretmeni olacak, 19 ile 23 yaş arası öğrencilerim mevcut bu yaş aralığındaki öğrencilerimin gelişimine ve değişimlerine şahit oluyorum. Fakat net şekilde değişmeyen bir şey var, okuma alışkanlığı çok uzun yıllardır yok hayatımızda. Bu durum git gide daha da geriye düşüyor özellikle son 10 yıldır, alışkanlık diyecek kadar yok bile” ifadelerini kullandı.

“KÜTÜPHANELER EVDE MİSAFİRLER İÇİN HAZIR TUTULAN SALON GİBİ OLMAMALIDIR”

Çukurova Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Zekiye Çağımlar, kitap okuma alışkanlığının öneminden de bahsetti. Hayatından örnekler sunan Çağımlar, kendi kuşaklarının döneminde kitap okuma alışkanlığının ne derece olduğunu şu cümleleri ile ifade etti; “Kendi yaş kuşağıma baktığımda, çevremde kitaplığı olan bir eve hiç gitmedim. Benim çevremde kitaplığı olan bir ev yoktu. Kitaplık dediğimiz kavramı, biz okullarda kütüphanelerin olduğu odalara gittiğimizde gördük. Ancak bir şey, görürseniz ya da çok sık görürseniz olağanlaştırırsınız. Hayatınıza sokarsınız, görmediğimiz içinde, okulların kütüphanelerine baktığımızda, hani annelerimizin hep kapalı tuttukları misafir gelirse diye hazır tuttukları salonlar varya yani hep bir hazırdır en pahalı şeyler oradadır ama biz oraya hiç girmedik. İşte okulların kütüphaneleri de bu duruma geldi. Öğrencilik hayatımda da öğretmenlik hayatım da da halen kütüphanelerin aktif kullanıldığını görmüyorum. Öğrenciler orayı yaşam alanları haline getirmezlerse kitaplarda çocukların ellerinde ayrılmaz bir parça haline gelmez.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.