ÖĞRETMENİN SESSİZ BAŞARISI

Zonguldaklı moda ve tasarım öğretmeni Nilüfer Günay, ‘Her Zaman Yeni’ adlı projesiyle Avrupa Eğitim Vakfı’nın 2024 Yeşil Beceri Ödülleri’nde ikinci oldu. Projesiyle küresel moda endüstrisinin çevre siciline meydan okuyan Günay, yarışmada ikincilik elde etmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyor.

ÖĞRETMENİN SESSİZ BAŞARISI
Yayınlama: 19.07.2024
A+
A-

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut “Nilüfer Günay’ı 2024 Yeşil Beceri Ödülleri’nde ikincilik ödülünü kazanarak gösterdiği olağanüstü başarıdan dolayı yürekten kutluyorum. Yaratıcı projesi, sürdürülebilir ve döngüsel tekstillere yönelik AB stratejisiyle mükemmel bir uyum içinde. Nilüfer Günay’ın başarısından ve Türkiye’de ve ötesinde başkalarına verdiği ilhamdan dolayı gurur duyuyoruz” diyor.

Bir kilo pamuğa 20 ton su

Günay proje fikrinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Tekstil sektöründe sadece bir kilo pamuğun işlenmesi için 20 ton su kullanıldığına dair bir makale okuduğumda dehşete kapıldım.”

‘Hızlı moda’ olarak da bilinen bu sektör, Avrupa Eğitim Vakfı’na göre küresel karbon emisyonlarının yüzde 5’inden ve su kirliliğinin ise yüzde 20’sinden sorumlu. Avrupa tekstil sektörü, gıda, barınma ve ulaşımdan sonra Avrupa Birliği (AB) içinde çevresel etki açısından dördüncü sırada yer alıyor. Sektör aynı zamanda su tüketimi ve arazi kullanımında üçüncü, hammadde kullanımında ise beşinci sırada yer alıyor.

Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstil için AB Stratejisi

Avrupa Komisyonu daha yeşil bir tekstil sektörünün gelişimini desteklemek amacıyla Haziran 2023’te Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstiller için AB Stratejisini yayımladı. Strateji, 2030 yılına kadar AB pazarına sunulan tekstil ürünlerinin uzun ömürlü ve geri dönüştürülebilir, mümkün olduğunca geri dönüştürülmüş liflerden yapılmış, tehlikeli maddeler içermeyen ve sosyal haklara ve çevreye saygılı olarak üretilmiş olmasını sağlamayı amaçlıyor.

Avrupa, Türkiye’nin en büyük tekstil pazarı. Pamuk üretiminden hazır giyime kadar tekstil sektörü Türk ekonomisinin en büyük sektörlerinden biri. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe’ye göre, tekstil sektörü 2023 yılında 255,8 milyar dolarlık ihracatın 9,2 milyar doları ile en çok ihracat yapan sektörler arasında üçüncü sırada yer alıyor.

Kaynak: Özel Haber - Serdar Akın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.