Çevre

Mersin'de deniz kaplumbağaları doğal hayatlarına dönüyor

Mersin’de kaplumbağaların barınaktan ayrılması için broşür ve afişlerle bilgilendirme yapılıyor, doğaya dönüş yolu açılıyor.

Mersin’de, deniz kaplumbağalarının balıkçı barınağında kolay beslenmeye alışması, doğal yaşam dengesini olumsuz etkiledi Mersin Kent konseyi öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmada, barınak civarındaki restoran tekneler, balıkçılar ve vatandaşlara broşür dağıtılarak, çeşitli yerlere afişler asıldı.

Çamlıbel Balıkçı Barınağı çevresindeki restoran tekneler, balıkçılar ve vatandaşlara broşür dağıtılırken, çeşitli noktalara afişler asıldı. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, barınakta 100’den fazla kaplumbağa bulunduğunu ve bu durumun üreme ve kışlama göçlerini engellediğini belirterek,"Yıllardır burada deniz kaplumbağaları var. Ama buradaki sorun; günden güne sayılarının artması. Balıkçı barınaklarında bir iki kaplumbağanın kalması ya da bulunması çok büyük bir problem değil ama son 3-4 yıldır kaplumbağa sayılarında ciddi artış görüyoruz. Bu da buradaki beslenme faaliyetinden kaynaklı olarak. Geçen sene yaptığımız çalışmada 100'ün üzerinde birey tespit etmiştik" diye konuştu.

“Yemi bulduğu sürece de bir yere gitmiyor”

Mersin'de 35 yıldır balıkçılık yapan Atilla Akkaya da geçmişte barınakta birkaç tane görülen deniz kaplumbağalarının son 5-6 yıldır sayılarının arttığını söyledi. Karides avladığını belirten Akkaya, av dönüşü ağlarındaki yengeçleri, küçük karidesleri ve balıkları suya attıklarını ifade ederek, "Hayvan burada yemi buluyor. Yemi bulduğu sürece de bir yere gitmiyor. Burada konaklıyor. Son zamanlarda vahşileşmeye başladı. Önceleri kendimiz teknelerin altını sıyırırdık. Biri bir şeyini düşürdüğünde dalar, kendimiz çıkartırdık. Şimdi ayağımızı suya sokmaya korkuyoruz. Gelip ısırıyor" dedi.

Deniz kaplumbağaların doğal yaşam alanlarına dönmesi için özellikle amatör balıkçıların av dönüşü atıkları denize atmaması gerektiğini vurgulayan Akkaya, "Ağları burada seçtiğimiz için hayvan istediği yemi buluyor ve burayı terk etmiyor. Ağ seçme işleminde atıkları suya atmadığımız sürece yem bulamayınca burayı terk eder giderler" diye konuştu.