Kulaksız, bu yıl İngiltere’de 23.’sü düzenlenen uluslararası fotoğraf festivallerinden Format Festival’e katıldı.

Kulaksız, bu yıl İngiltere’de 23.’sü düzenlenen uluslararası fotoğraf festivallerinden Format Festival’e katıldı.
Yayınlama: 20.04.2023
A+
A-

TOROS – Coşar Kulaksız, dünyanın en önemli fotoğraf etkinliklerinden biri olan ‘Format Festival’e davet edilen ilk ve tek Türk fotoğraf sanatçısı ve küratörü olma unvanını alarak bir ilke imza attı

İngiltere’nin önde gelen uluslararası çağdaş fotoğrafçılık festivali olan ve 2000 yılında kurulan Format Festival, her yıl 100 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Dünyaca tanınmış birbirinden değerli sanatçıya ev sahipliği yapan festival, portfolio değerlendirmelerini yapmak  üzere, işinin ehli sanat insanlarını da bir araya topluyor. Bu yıl Mart ayında İngiltere’nin Derby şehrinde 23.’sü gerçekleşen Uluslararası Fotoğraf Festivali Format Festival’de portfolioreview (portfolyo değerlendiren) olarak Türkiye’den ilk kez bir sanatçı davet edildi.  1997 yılında Rutgers, New Jersey Eyalet Üniversitesi’nde lisans eğitimini, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini, 2010 senesinde Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde sanatta yeterlilik programını tamamlayan ve Türkiye’de açtığı fotoğraf sergilerinin yanısıra birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda fotoğrafları ödül alan ve sergilenen fotoğraf sanatçısı, küratör ve masal çözümleyicisi Coşar Kulaksız, Format Festival Derby 2023’e  katılan ilk Türk sanatçı oldu.

‘Ülkem adına Türk fotoğrafçılığını temsil etmek benim için gurur verici’’

Festivaldeki deneyimlerini anlatan Coşar Kulaksız, öncelikle aldığı davetten ülkemiz adına büyük gurur duyduğunu söyledi. Kulaksız: ‘’Portfolyo değerlendirmeleri dünyanın çeşitli festivallerinde düzenlenen sanatçılar ile konunun ehli sanat insanları arasında yapılan bir bilgi ve tecrübe paylaşımı. Burada sanatçılar kendilerine yeni galeriler, yayıncılar, küratörler ve hatta müzeler bulma şansına sahip oluyor. Format’a davet edilmek benim için gurur verici bir durumdu. Türk fotoğrafını temsil etmek ve sanatçı arkadaşlarımı dünyanın önde gelen fotoğraf insanlarına önerme imkanı bulmak çok mutluluk vericiydi’ dedi.

‘Fotoğrafçılık alanında ülkemizden uluslararası organizasyonlara daha fazla katılım olmalı’

2021 yılında Güney Kore’nin en büyük fotoğraf festivali olan Daegu ve Katar’da düzenlenen portfolyo değerlendirmeleri tecrübesine dayanarak, ülkemiz sanatçılarının bu tür etkinlikleri daha yakından takip etmeleri gerektiğinin altını çizen Kulaksız: ‘Başta fotoğrafçılıkla ilgilenen genç arkadaşlarım olmak üzere bu sanata gönül veren herkesin uluslararası organizasyonlara katılmalarının ve yakından takip etmelerinin Türk fotoğrafçılığının gelişimi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin, Format Festival Derby’de tanıştığım Pakistan kökenli bir İngiliz kadın genç sanatçı muhteşem bir hicap projesi yapmış. Sanat yönetmeni arkadaşlarım olan iki ayrı festivale bu eseri önerdim ve hemen birine kabul edildi. Türkiye’den daha çok sanatçımızın bu tür uluslararası organizasyonlarda portfolyolarını sunmaları büyük önem taşıyor. ABD’nin Houston Eyaleti’nde de bir Fotoğraf Festivali var. Burası da dünyaca ünlü sanatçıları ağırlıyor ve Türk sanatçılar için önemli bir organizasyon. Ya da Fransa’da düzenlenen Arles yine bunlardan biri. Bütün organizasyonların duyuruları önceden web sitelerinden yapılıyor ve katılım koşulları açıklanıyor. Uluslararası çapta fotoğraf sanatçısı olabilmenin yolu buradan geçiyor. Katılımcı olarak olamasa da yakın coğrafyadaki organizasyonlarda Türkiye’den daha fazla fotoğrafçıyla karşılaşmak en büyük arzum’’ dedi.

Kulaksız, Eylül ayında Tophane-i Amire’de Gerçekleştireceği Kişisel Sergisi’ne Hazırlanıyor

‘İngiltere’de Türk fotoğrafını temsil etmek ve sanatçı arkadaşlarımı dünyanın önde gelen fotoğraf insanlarına önerme imkanı bulmak çok mutluluk vericiydi’ diyen Coşar Kulaksız, 2017 yılında da dünyanın en büyük fotoğraf bienallerinden biri olan ve Çin’de gerçekleştirilen ‘Dali Fotoğraf Biyenaline” Türk bölümünün kürasyonunu yapmak üzere davet edilmiş ilk ve tek sanatçımız. Bu yıl Eylül ayında Tophane-i Amire’ de Bülent Erkmen küratörlüğünde açılacak kişisel sergisi için hazırlıklarını tüm hızıyla yürüten Kulaksız, Format Festivali’nin kendisine ilham verici içerikler ve sunumlar kazandırdığının altını çiziyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.