Adana’nın Kozan ilçesinde önümüzdeki günlerde beklenen yüksek sıcaklıklar nedeniyle orman yangını riskine karşı uyarı yapıldı. Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, sıcaklıkların 37-41 derece arasında seyredeceğinin tahmin edildiğini belirterek, özellikle tarımsal faaliyetlerde bulunan üreticilerin daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi.
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte kuruyan bitki örtüsü ve düşük nem, yangın riskini artırırken, rüzgarın da olası yangınların kısa sürede geniş alanlara yayılmasına neden olabileceği belirtildi.
Çiftçilere anız yakmayın uyarısı
Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarımsal faaliyetlerini sürdüren çiftçilere yangın riskine karşı gerekli tedbirleri almaları çağrısında bulundu.
Hasat ve diğer tarımsal çalışmalar sırasında yangına neden olabilecek uygulamalardan kaçınılması gerektiği belirtilirken, tarla ve çevresinde yanıcı maddelerin bulundurulmaması istendi.
Müdürlük, özellikle yaz aylarında büyük risk oluşturan anız yakılmaması konusunda da üreticileri uyardı. Kontrolsüz şekilde çıkarılan yangınların tarım alanlarından ormanlık bölgelere sıçrayabileceği ve büyük zararlara yol açabileceği vurgulandı.
Göçer üreticilere ateş uyarısı
Kozan ve çevresinde faaliyet gösteren göçer hayvancılık yapan üreticilerin de konaklama ve hayvancılık faaliyetleri sırasında dikkatli olmaları istendi.
Açıklamada, göçer üreticilerin ormanlık alanlarda ve çevresinde ateş yakmaktan kaçınmaları, çevrede yangına neden olabilecek herhangi bir faaliyette bulunmamaları gerektiği ifade edildi.
Özellikle yüksek sıcaklıkların etkili olduğu günlerde küçük bir kıvılcımın dahi kısa sürede büyüyerek geniş alanlara yayılabileceğine dikkat çekildi.
Arıcılara da önemli uyarı
Yangın riski konusunda arıcılara da çağrıda bulunan Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, arıcılık faaliyetleri sırasında ateş ve duman kullanımında azami dikkat gösterilmesini istedi.
Kovanların bulunduğu alanlarda kuru ot ve benzeri yanıcı maddelerin temizlenmesi gerektiği belirtilirken, yangının yayılmasını kolaylaştırabilecek unsurların mümkün olduğunca ortadan kaldırılması istendi.
Ormanlık alanlarda ateş yakmayın
Müdürlük, yalnızca üreticilere değil, ormanlık alanları kullanan vatandaşlara da önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti.
Ormanlık alanlarda ve çevresinde ateş yakılmaması, sigara izmaritlerinin doğaya atılmaması gerektiği hatırlatıldı.
Yetkililer, özellikle yüksek sıcaklık, düşük nem ve rüzgarın aynı anda etkili olduğu dönemlerde yangın riskinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
Bir kıvılcım büyük felakete dönüşebilir
Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, orman yangınlarının yalnızca doğaya değil, bölgedeki tarım alanlarına ve üreticilerin yıllarca verdiği emeğe de büyük zarar verebileceğini vurguladı.
Yapılan açıklamada, yangınlara karşı herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği belirtilerek, vatandaşların şüpheli bir durumla karşılaşmaları halinde vakit kaybetmeden ilgili birimlere haber vermeleri çağrısı yapıldı.
Müdürlük, yüksek sıcaklıkların etkili olacağı günlerde tüm vatandaşların daha duyarlı ve tedbirli olması gerektiğini belirterek, “Bir kıvılcım, yılların emeğini ve ormanlarımızı yok edebilir” mesajını verdi.
Kozan’da yangına karşı ortak mücadele çağrısı
Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçiler, göçer hayvancılık yapan üreticiler, arıcılar ve vatandaşların alacağı basit önlemlerin büyük yangınların önüne geçebileceğine dikkat çekti.
Yetkililer, sıcaklıkların yükseldiği bu günlerde ormanların korunması için herkesin daha dikkatli davranması gerektiğini belirterek, “Yangına karşı hep birlikte dikkatli olalım, tedbirimizi alalım” çağrısında bulundu.






