Adana'nın Kozan ilçesi Kamıoba köyünde tarımcılıkla uğraşan Orhan Adır, kendi arazisinde yetiştirdiği bezelyelerle dikkatleri üzerine çekti. Ekim ayında toprağa kavuşturduğu "Mardin canavarı" cinsi bezelyelerin hasadına 21 Nisan'da başlayan Adır, ürünün dolgunluğu ve lezzetiyle iddialı olduğunu belirtti.

"Karadeniz hamsisinden daha lezzetli"
Tamamen doğal yöntemlerle, hiç gübre kullanmadan yetiştirdiği ürünlerini Karadeniz'in meşhur hamsisine benzeten Adır, "Bu bezelye Karadeniz hamsisi gibi. Trabzon hamsisi derler ya, bunlar da öyle. Hamsiden daha lezzetli. Adana'da bu şekilde yetiştiren yok" ifadelerini kullandı.

Bezelyelerin tane yapısının oldukça iri olduğunu vurgulayan üretici, bir kabuk içerisinde 9 ila 11 arasında tane bulunduğunu ifade etti.
"Hem üreticiye hem tüketiciye yaradı"
Yüksek rekoltesiyle yüz güldüren bezelyelerin satış sürecine ilişkin de bilgi veren Orhan Adır şunları kaydetti:
-
Tarla Satış Fiyatı: 60 TL
-
Pazar Fiyatı: 100 TL
-
Dönüm Başı Verim: Yaklaşık 800 kilogram
Günlük hasat yaparak talebi karşılamaya çalıştıklarını söyleyen Adır, 10 gün sonra gerçekleşecek ikinci hasat için de hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Yüksek verimi ve uygun fiyatıyla Kozan bezelyesi, hem yerel pazarda hem de tüketiciler arasında şimdiden büyük ilgi odağı haline geldi.





