Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ilçede başlayan hububat hasadıyla birlikte tarlalarda denetim ve bilgilendirme çalışmalarını yoğunlaştırdı. Teknik personeller, çiftçilerin emek ve alın teriyle yetiştirdiği ürünlerin hasadını yerinde kontrol ederek verim kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyor.
Hasat süreci boyunca gerçekleştirilen biçerdöver kontrollerinde, dane kayıplarının en aza indirilmesi, ürün kalitesinin korunması ve sağlıklı bir hasat dönemi geçirilmesi amacıyla denetimlerin sürdürüldüğü bildirildi.

Biçerdöver Operatörlerine Uyarılar
Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından biçerdöver sahipleri ve operatörlerine yönelik çeşitli uyarılar da yapılıyor. Denetimlerde operatörlerin yetki belgeleri ile operatör belgelerini yanlarında bulundurmaları, makine ayarlarını ürün ve arazi şartlarına uygun şekilde yapmaları gerektiği hatırlatılıyor.
Ayrıca olası yangın risklerine karşı biçerdöverlerde 2 adet 12 kilogramlık yangın söndürme tüpü bulundurulmasının zorunlu olduğu belirtilirken, hasat sırasında çevre ve trafik güvenliğine dikkat edilmesi ile ekipman bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Balya ve Saman Makineleri de Denetleniyor
Yetkililer, ilçede faaliyet gösteren balya ve saman makineleri için de yangın tedbirlerinin önemine dikkat çekti. Bu makinelerde de olası yangınlara karşı 2 adet 6 kilogramlık yangın söndürme tüpü bulundurulması gerektiği ifade edildi.

Anız Yakmayın Uyarısı
Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, hasat sonrası anız yakılmaması konusunda da üreticileri uyardı. Açıklamada, anız yakmanın toprağın verimini düşürdüğü, faydalı canlılara zarar verdiği ve çevre ile tarım alanları açısından ciddi risk oluşturduğu belirtildi.
Yetkililer, anız yakan kişiler hakkında ilgili mevzuat kapsamında cezai işlem uygulanacağını hatırlatarak üreticilerden gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi.
Denetimler Hasat Boyunca Sürecek
Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, çiftçilerin emeğinin korunması, verim kayıplarının önlenmesi ve güvenli hasat sürecinin sağlanması amacıyla denetim ve bilgilendirme çalışmalarının hasat dönemi boyunca devam edeceğini bildirdi.





