Köse: Şap hastalığını aşılama ile yeneriz
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, besi hayvanları arasında yoğun bir şekilde devam eden şap hastalığıyla ilgili en iyi mücadele yolunun topyekün aşı kampanyası başlatmak olduğunu belirtti.
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, besi hayvanları arasında yoğun bir şekilde devam eden şap hastalığıyla ilgili en iyi mücadele yolunun topyekün aşı kampanyası başlatmak olduğunu belirtti.

Köse, yaptığı açıklamada, Şu anda ülkemizde hastalık yaygın olarak bulunmaktadır. İl ve ilçe müdürlüklerindeki veteriner hekimler karantina, dezenfeksiyon ve aşılama işlemlerini yapmaktadır’’ dedi.
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, son dönemde yoğun bir şekilde görülen şap hastalığıyla mücadelenin devam ettiğini belirterek, aşılamanın önemine dikkat çekti. Köse, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti; Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli çok bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. Bulaşma oranı çok yüksek. Ör. %100 varan oranlarda bulaşma olabilmektedir. Farklıserotipleri vardır. A, O, C, SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA-1 olmak üzere yedi farklı serotipi vardır. Her serotipinin de birçok alt tipi vardır. Önemli olan konu da serotipler arasında çapraz bağışıklık mevcut değildir. O nedenle mücadelesi zordur. Ayrıca virüs dış ortamda aylarca bulaşma yeteneğini koruyabilmektedir. Hastalığın bulaştığı hayvanlarda ateş, iştahsızlık, depresyon, süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içinde salya akışı başlar ve ağız mukozasında veziküller şekillenir. Daha sonra memede, ağız ve burunda, tırnaklardaülseratif yaralar oluşur. Hayvanlar yemeden içmeden kesilir. Genç hayvanlarda virüsün kalbe yerleşmesi sonucu kalp kasıdejenerasyonuna neden olur ve ölümle sonuçlanabilir.
‘’MÜCADELENİN EN İYİ YOLU AŞILAMA KAMPANYASIDIR’’
Hastalıktan şüpheli durumlarda mutlaka veteriner hekiminize müracaat etmeniz önemlidir. Spesifik bir tedavisi yoktur. Hastalıkla mücadelenin en iyi yolu hayvan hareketlerinin önüne geçmek ve topyekün aşılama kampanyasına başlamaktır. Şu anda ülkemizde hastalık yaygın olarak bulunmaktadır. İl ve ilçe müdürlüklerindeki veteriner hekimler karantina, dezenfeksiyon ve aşılama işlemlerini yapmaktadır. Buradan halkımızı işletmelerine gelen veteriner hekimlere yardımcı olmaları ve aşılamalarını mutlaka yaptırmaları konusunda uyarmak istiyorum.
Kaynak: Özel Haber / Yener Ekinci