CHP Çukurova Belediye Meclis Üyesi Mert Lük istifa etti
CHP Çukurova Belediye Meclis Üyesi Mert Lük istifa etti
İçeriği Görüntüle

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ile MERCOSUR (Güney Ortak Pazarı) ülkeleri arasında imzalanma aşamasına gelen Serbest Ticaret Anlaşması’nın Türkiye’ye olası etkilerini değerlendirdi.

Avrupa Birliği ile Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’dan oluşan MERCOSUR bloğu arasında gümrük vergilerinin önemli ölçüde düşürülmesini öngören anlaşma üzerine söz alan Kısacık, söz konusu düzenlemenin Türkiye ekonomisinin geleceğini uzun yıllar etkileyeceğini belirtti. Kısacık, “Gümrük Birliği’nin 1996’dan bu yana güncellenmemiş asimetrik yapısı nedeniyle bu antlaşma, Türkiye için ticari bir işgale dönüşme riski taşımaktadır. Bu risk karşısında trajik olan şudur ki, Türkiye bu antlaşmanın karar alma mekanizmalarında yer almamakta ve Gümrük Birliği gereğince Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarına uymak zorundadır” ifadelerini kullandı.

Tarım, Hayvancılık ve Tekstil Sektörüne Etki Uyarısı

Kısacık, MERCOSUR ülkelerinden gelecek ürünlerin Türkiye pazarına düşük ya da sembolik vergilerle girebileceğini, buna karşılık Türkiye ürünlerinin aynı pazarlarda yüksek vergi engelleriyle karşılaşabileceğini dile getirdi. Özellikle sığır eti, kümes hayvanları, şeker ve soya ürünlerinde ithalat baskısının artabileceğini belirten Kısacık, “Dünyanın en büyük sığır eti ihracatçısı olan Brezilya'nın ucuz ve endüstriyel üretimi karşısında Anadolu'nun besicisi nasıl ayakta kalacaktır? Sığır eti, kümes hayvanları, şeker ve soya gibi ürünlerde yaşanacak ithalat patlaması yerli üreticimiz üzerinde dayanılmaz bir fiyat baskısı oluşturacaktır” dedi.

Tarımın yanı sıra tekstil sektörünün de risk altında olduğunu ifade eden Kısacık, Avrupa Birliği’nin MERCOSUR’dan yapacağı ucuz pamuk ithalatının Türkiye’nin pamuk üretimini ve tekstil ihracatını doğrudan etkileyebileceğini belirtti. Kısacık, “Sadece iç pazarımızı değil Avrupa Birliği’ne yaptığımız yaş meyve ve sebze, işlenmiş gıda ihracatımızı bu yeni rakiplere kaptırma riskiyle de karşı karşıyayız. Son yıllarda yüksek maliyetler altında ezilen tekstil sektörümüz bu anlaşmayla bir darbe daha alacaktır” ifadelerini kullandı.

Hükümete Üç Başlıkta Çağrı

Türkiye’nin süreci pasif şekilde izlememesi gerektiğini söyleyen Kısacık, hükümete üç temel başlıkta adım atılması çağrısında bulundu. Anlaşmanın tarım, hayvancılık ve tekstil sektörlerine kısa ve orta vadeli etkilerinin detaylı şekilde analiz edilmesi gerektiğini belirten Kısacık, Türkiye’nin diplomatik gücünü kullanarak MERCOSUR ülkeleriyle eş zamanlı ve bağımsız bir serbest ticaret anlaşması müzakeresi yürütmesi gerektiğini ifade etti.

Gümrük Birliği’nin mevcut yapısının sürdürülebilir olmadığını belirten Kısacık, Türkiye’nin tarım, hayvancılık ve sanayi sektörleri dahil olmak üzere karar alma mekanizmalarında yer aldığı kapsamlı bir modernizasyon sürecinin zorunlu olduğunu söyledi.

Kaynak: Sadullah Kısacık