“Kelle paçanın formülü Mehmet Usta’da”

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın - Adana’nın köklü firmalarından ve 55.yılını dolduran GÜNEY PAÇA yemek salonunun işletmecisi Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada lokantaların sıkıntılarını, kelle paçanın...

“Kelle paçanın formülü Mehmet Usta’da”
Yayınlama: 20.03.2024
Düzenleme: 20.03.2024 16:34
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın – Adana’nın köklü firmalarından ve 55.yılını dolduran GÜNEY PAÇA yemek salonunun işletmecisi Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada lokantaların sıkıntılarını, kelle paçanın neden fiyatlarının arttığını gazetemize yaptığı açıklamada anlattı.

Adana Kuruköprü semtinde 55 yıldır 7/24 hizmet veren GÜNEY PAÇA lokantasının sahibi Mehmet Şimşek, son dönemlerde küçükbaş hayvanların azalması ve kelle bulmakta zorluk çektiklerini, ardından maliyetlerin arttığını vurguladı.

 “HERKES PAÇA YAPAMAZ, PAÇANIN TADINI VEREMEZ”

Babadan kalma mesleğini sürdüren uzun yılların verdiği tecrübe ile GÜNEY PAÇA salonunu işleten, bu konuda uzmanlaşarak Adanalıların sevdiği bir kişi olan Mehmet Şimşek, herkesin paça yapamayacağını ifade ederek, nedenlerini şu şekilde açıkladı; Herkes neden paça yapamaz ? Zor olmakla birlikte sevilerek yapılması gereken bir meslektir. Paçanın güzel yapılması konusunda 55 yıldır bu işi yaparak Adana’da devam ettiriyoruz. Yani paça konusunda bir geçmişimiz var. Yarım asırdan fazla bu mesleği yapan biri olarak şu an bu işi yaparken çok zorlanıyoruz. Çünkü daha önceleri olduğu gibi büyükbaş, küçükbaş hayvanların yetiştirilmemesi yüzünden sıkıntı çekiyoruz. Neden almıyoruz, çünkü fiyatları çok yüksek olduğu için alamıyoruz. Örnek verecek olursak bundan 5 yıl önceden gelen fiyat artışları o tarihte bir kelleyi 35 TL’ye alıyorduk, bugün ise 70,80 TL’yi geçti. Küçükbaş hayvan bulamadığımız için en az günde beş veya altı tane alıyoruz. Yani beş müşteri gelse dil paça istese o anda bitiyor ve başka bir müşteri dil paça istediği zaman kalmadığını söylüyoruz. İşte az olmasından dolayı fiyatlar bu kadar pahalı duruma geldi. Çukurova ve Türkiye olarak bir tarım bölgesi ve hayvancılık bölgesi olduğumuz için bu şekilde olmaması gerekirdi. Ancak dışarıdan et ithal ederek bu ihtiyacı karşılıyoruz. Ülke olarak kendimiz besleme yapsak etin kilosu dahi bu kadar yüksek olmaz”diye belirtti.

AKŞAM İFTARDA, SABAH SAHURDA 24 SAAT HİZMET VERİYORUZ

Yarım asırdan fazla Adana’ya hizmet verdiklerini söyleyen Şimşek “Yukarıda söylediğim gibi 24 saat açık olarak sabahları sahurda, akşamları iftarda hizmet veriyoruz. Herkes paçayı gerçek paça yapan yerde içmeli. Yani merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde içmemeli. Baba mesleği olarak yaptığımız işi yanımızda çalışanlara öğretmeye çalışıyoruz. İlerde vatandaşlar paça yapacak eleman veya paça salonu bulamayacak.Bu arada toplu yemeklerde veriyoruz.500 ile 1000 kişiye kadar yemek servisi, özel geceler için ise kavurma, incik ve tavuk gibi yemek çeşitleri yapabiliyoruz.Düğün, nişan, kına gibi özel günlerde de hizmet verebiliyoruz. Her gün lokantamızda 25 çeşit yemeğimiz mevcuttur. Lokantamızda 24 saat bulunan yemeklerimizden kuru fasulye, özel olarak hazırladığımız özbek pilavı yapan bizim dışımızda başka bir yer yok. Haftanın belirli günlerinde ev mantısı yapıyoruz. Adana’ya dışarıdan gelen müşterilerin ilk uğrak yeri GÜNEY PAÇA olsun istiyoruz. Bunu şimdiye kadar başarabildik, istiyoruz ki bundan sonra da olsun, yarım asır değil, bin asır değil binden fazla asır devam ettirebilelim” dedi.

KELLE PAÇANIN FAYDALARINI SAYMAKLA BİTMEZ

GÜNEY PAÇA sahibi ve aynı zamanda usta olan Mehmet Şimşek paçanın faydalarını saymakla bitiremeyeceğini sağlığımıza çok iyi geldiğini ve doktorlarımızın da tavsiye ettiğini vurgulayarak “Paça her derde deva diyebileceğimiz bir yemek türüdür. Kültürümüzde büyük öneme sahiptir. Özellikle Adana’da kireçlenme, diz bağları gibi hastalıkları olan kişiler şifa niyetine bu çorbayı içiyorlar.Artık doktorlarımız da insanların hastalıkları karşısında paçayı öneriyorlar, daha çok doktorlar paça için diyorlar. Genelde Adanalılar paça içmeye çok düşkünler ve her zaman faydasını görüyorlar” dedi.

PAÇA SATAN LOKANTALARDA DENETİM YAPILSIN

Çukurova Aşçılar Federasyonu üyesi olarak denetimlerin sıklaştırılmasını isteyen GÜNEY PAÇA Lokantasının sahibi Mehmet Şimşek “Lokantalarda ustalık belgesi olmayanlara işyeri açma ruhsatı verilmesin.Ticaret Odası üyesi olarak buradan söylüyorum, odamızda kurslarımız var. Kurs sonunda aldıkları belge ile istedikleri yerde işyeri açabilirler. Biz istiyoruz ki bu işi gerçekten yapabilenler işyeri açsın ve bunu devam ettirsin. Son zamanlarda işin ehli olmayan kişilerin açmış olduğu paçacılardan dolayı Adana’da kötü bir imaj oluşturuldu. Paça yapılan işyerlerine sıkı denetim yapılsın ve bizlerin imajı bozulmasın. Yetkili mercilerimiz bunları yaptığı taktirde Adana’mızın imajı hem düzgün olur hem de lokantalarımızın cazibesi artar. Bu yüzden Türkiye genelinde Adana yöresinin meşhur güzel yemeklerinin imajının değişeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.