Kaya:7 bin 500 lira üzeri aylık alan emeklinin de hakları korunmalıdır

Kaya:7 bin 500 lira üzeri aylık alan  emeklinin de hakları korunmalıdır
Yayınlama: 29.03.2023
A+
A-

 

Tüm Emek Der Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya emekli aylıklarına yapılan zammı değerlendirdi

 

EMEKLİYE YAPILAN ZAMMI YETERLİ BULMUYORUZ

En düşük emekli maaşının 5.500 liradan 7.500 liraya çıkarılmasının önemli bir adım olduğunu vurgulayan Tüm Emekliler Derneği Adana Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, “Yaşadığımız koşullarda emekliye yapılan her zammı yeterli bulmuyoruz. Ama önümüzdeki yıllarda daha iyi bir noktaya geleceğinden endişemiz yok. Bugünlerde birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız var. En düşük emekli aylığının 7500 liraya yükseltilmesinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı’mıza çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Bu noktada başka bir konunun da altına çizmek istiyorum. En düşük emekli maaşının 7.500 liraya çıkarılması ile birlikte 7500 liranın üzerinde aylık alan emeklilerimizin de haklarının korunması gerekiyor. Onların da maaşlarında bir artış olmalıydı. Onlara da seyyanen bir zam yapılabilirdi.”dedi.

EMEKLİYİ KİMSE GÖZARDI EDEMEZ

Emeklinin göz ardı edilemeyecek bir toplum olduğunu belirten Başkan Kaya, “7.500 liranın üzerinde maaş alan emeklilerimiz de unutulmamalı. EYT ile birlikte emekli olacak vatandaşlarımızın sayısı oldukça fazla. Bayram ikramiyesi de en az 5.500 lira olmalıydı. Böyle bir talebimiz oldu ama, 2.000 lira ile sınırlandı. 5500 lira yapmasalar da en azından Kurban Bayramı’nda emeklinin bir kurbanlık alabileceği ikramiyeyi vermeliydiler. Ya da her emekliye bir kurbanlık verilmeliydi.900 liralık ikramiye artışı bir emekli için çok az bir rakam oldu. 1 kilo etin 300 lira olduğu bir ülkede 2.000 lira ikramiye ile hiçbir emekli evine et alamaz. Kurbanlıktan bahsetmiyorum bile. Sosyal devletin görevi emeklinin ve tüm vatandaşlarımızın derdine çare olmaktır. Ayrıca deprem bölgesindeki emeklilerimizin maaşlarında daha da iyi iyileştirmeler yapılmalıdır. Çünkü evi yıkılan, depremde zarar gören, kiraya çıkmak zorunda kalan binlerce emeklimiz var. Bir emekli maaşıyla vatandaşımızın kiraya çıkması çok zor. Aldığı emekli maaşıyla zar zor geçinen emeklinin üstüne bir de kira yükü binerse emekli bu yükün altından kalkamaz. Bu nedenle deprem bölgesindeki emeklilerimizin maaş farkları biraz daha fazla olabilirdi. Ayrıca Adana’mızda da emekliden doğalgaz, elektrik, su faturalarının bedellerinin alınmaması gerekiyordu. Ama 2 ay ertelemeden sonra çok yüklü faturalar ödemek zorunda kalındı. 11 tane bina Adana’da yıkılmış. 518 tane vatandaşımızı kaybetmişiz. Bu sayı bile bu kategori içerisinde Adana’nın olması için yeterli olmalıydı.”diye konuştu.

BORCU OLAN EMEKLİ DEPREM KREDİSİ ALAMADI

Depremin etkisi hala Adana’da devam ediyor diyen Başkan Kaya, “Evine giremeyen birçok vatandaşımız var.Bunlar 800 lira, 1000 lira 3000 lira 5000 lira vererek çadır aldılar.Hala çadırda kalan vatandaşlarımız var.Aziz mübarek Ramazan ayı paylaşım ayıdır, gelin hep birlikte sıkıntılarımızı da paylaşalım. Deprem kredilerinde de mağdur olan, kredi kullanamayan emeklilerimiz oldu. Kredi borcu olan emeklilerimiz düşük faizli 100.000 liralık krediyi kullanamadı. Şu dönemde kredi borcu, kredi kartı borcu olmayan emekli yok. En azından deprem döneminde bazı şeyler görmemezlikten gelinebilirdi, kredi borcu olan emeklilerimize de düşük faizli kredi verilebilirdi. Deprem konutlarında da yapılacak uygulamada emeklilerin bir ayrıcalığı olmalı. Adana’nın %30’u- %40’ı ya başka şehirlerde, ya yayla evinde ya deniz evinde. Olmayanlar da çadırlarda kalıyor. Ramazan ayında iftarını açmak için çadır çadır dolaşan vatandaşlarımız var. Adana depremin izlerini çok şiddetli şekilde yaşıyor. Bu nedenle depremzedelerin yararlandığı tüm haklardan Adanalı vatandaşlarımız da yararlanmalı.”dedi.

EMEKLİLER İÇİN TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ OLMALI

65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz ulaşım hakkına belirli bir ödeme getirilmesine de tepki gösteren Başkan Kaya, “Biz, tüm emekliler ücretsiz ulaşımdan faydalansın derken, şu anda 65 yaş üzerine belirli bir ücret ödemesi de getiriyorlar. Bu kararın Büyükşehir Belediye Meclisi’nden döneceğini düşünüyoruz. Çünkü emeklimiz ve 65 yaş maaşı alan vatandaşlarımız kendi geçimlerinden aciz. Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız otobüslerden zarar ettiğini söyleyerek bu zammı, ücreti talep ediyor. İşçiye, emekçiye, emekliye sahip çıkacağız düşüncesi ile hizmet veren bir belediye başkanının 65 yaş üzerine yapacağı bu uygulama hiç de hoşumuza gitmedi. Geçmişte Aytaç Durak döneminde emekli derneklerinin verdiği kartlarla tüm dernek üyeleri otobüslere ücretsiz biniyordu. Bunun örneği de elimde, ben Büyükşehir yetkililerine de bu kartı gösterdim. Tüm emeklilerin ücretsiz toplu taşımadan yararlanmasını istiyor, 65 yaş üzerine yapılacak olan ücretlendirmeden de vazgeçilmesini talep ediyoruz.”diye konuştu.

MEMUR-İŞÇİ EMEKLİSİ AYRIMI YAPILMAMALI

Her zaman doğrunun yanında yanlışın karşısında olduklarını vurguladıklarını ifade eden Başkan Rafet Kaya, “Yaptığımız eleştirilere hiç kimse alınganlık yapmasın. Geçmişte emekli maaşı 8.000 liranın altında olan herkes açlığa mahkum demiştik. Şimdi ise 10.000 liranın altında maaş alan emeklimiz açlığa mahkum diyoruz. TBMM’de bazı kararlar için birlikte el kaldırılıyorsa, emekli için de, asgari ücretli içinde ne yapılması gerekiyorsa milletvekilleri birlikte hareket etmelidir. Memur ve işçi emeklisi arasındaki ikramiye farkı da kapatılmalıdır.Biri 2 bayramda 13 bin lira alırken, diğerinin 4.000 lira ikramiye alması tamamen eşitsizliktir. Bugüne kadar emeklilerimiz için mücadele ettik, bundan sonra da mücadelemize devam edeceğiz. Yapılan 7500 liralık emekli aylığı için tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyor, emekli aylıklarının asgari ücrete endekslenmesini istiyoruz.”dedi

HABER:İNCİ YILMAZTÜRK

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.