Kaya: Hak Arama Noktasında Mücadeleci Ruhumuzu Asla Kaybetmeyeceğiz

Tüm Emek Der Adana Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya Toros TV’nin Canlı Yayın Konuğu Oldu Tüm Emek Der Adana Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya Toros...

Kaya: Hak Arama Noktasında Mücadeleci Ruhumuzu Asla Kaybetmeyeceğiz
Yayınlama: 29.05.2024
Düzenleme: 29.05.2024 12:21
A+
A-

Tüm Emek Der Adana Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya Toros TV’nin Canlı Yayın Konuğu Oldu

Tüm Emek Der Adana Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya Toros TV’nin Youtube kanalında yayınlanan Melisa ile Doğruya Doğru programının canlı yayın konuğu oldu. Kaya, canlı yayında emeklilerin istek ve talepleri konusunda  merak edilen soruları yanıtladı.

Tüm Emekliler Derneği (Tüm Emek Der) Adana Çukurova Şubesi Başkanı Rafet Kaya, Toros TV’nin Youtube kanalında yayınlanan editörümüz Melisa Karmış’ın hazırlayıp sunduğu Melisa ile Doğruya Doğru programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Kaya, canlı yayında emeklilerin sıkıntılarını dile getirerek, birlik ve beraberlik için de emeklilerin hak arayışını sürdüreceklerini kaydetti. Kaya, “Biz emeklilerin sözcüleri olarak, kim emeklilerden söz ederse, kim hak arayışımıza yardımcı olursa biz de o kişilerin isimlerini zikretmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Pazar günü Ankara Tandoğan’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından gerçekleştirilen Büyük Emekliler Mitingi için gerçekten öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler dernek olarak siyasi parti üstü kurumlarız. Davete icabet ederek gittik ve gerçekten inanılmaz kalabalık bir mitingdi. Emekli artık iktidara sarı kartını gösterdi. İktidarın en büyük oy deposu emeklilerdi. Fakat emeklilerin bu denli haksızlığa uğraması artık çok vahim bir durum. Bugün bu mitinge katıldık fakat yarın iktidar emeklinin hakkını verir yeterli zammı yapar ve bir miting düzenlerse biz ona da gideriz. Çünkü bizler hak, hukuk arayışı içerisindeyiz. Emeklileri birlik ve beraberlik olmaya davet ediyorum. Bende bir emekliyim ve anca bir araya gelirsek derneğimizin üye sayısı artarsa bizim yaptırım gücümüzde artar. Üye sayımız arttıkça, hak arayışında ki kitle büyüdükçe biz mecliste de sesimizi duyururuz. 23 önce ortaya çıkmış bir TÜFE yüzünden emekliler inanılmaz mağdur ediliyor. Emekli TÜFE nedir onu bile bilmez belki. Zamanında 5510 sayılı yasaya bağlayarak bizi memur katsayısından ayırmamış olsalardı şu an belki en düşük emekli maaşı 25-26 bin TL civarlarında olacaktı.  Sayın Genel Başkanımız Satılmış Çalışkan’da bunu sürekli ifade ediyor. Birime dayalı bir emeklilik sistemi olması gerekiyor. Prim sayısında ki farklılığın maaşlara kesinlikle yansıtılması lazım. Bu emekliye yapılan büyük bir haksızlıktır. Bugün en düşük kira parası on bin TL, emeklinin maaşı da on bin TL olunca bu emekli hiç mi pazara gitmeyecek, hiç mi markete gitmeyecek. Emekli şu an geçinemez halde.” şeklinde konuştu.

HERKES EMEKLİNİN YANINDAYIM DİYOR, EMEKLİ İCRAAT GÖRMEK İSTİYOR

Katıldığı canlı yayın programında yaptığı açıklama da emeklinin sorunu çözülmedikçe ülkenin rahata kavuşmayacağını belirten Kaya şöyle ekledi; “EYT ile emekli olan kişilerin sayısı her ne kadar fazla olursa olsun bu yasayı çıkaran devlet, emekli maaşlarını hesaba katmadan bunu yapmış olmaması gerekiyor. Biz iktidara şunu açık ve net bir şekilde iletiyoruz. Emeklinin sorunu çözülmedikçe bu ülke de rahatlık, huzur ve güven olmaz. Denetimler maalesef ki yapılmıyor. Bugün akşam 10 liraya aldığımız ürün yarın sabah 20 lira oluyor. Bakın bu durumların kesinlikle denetlenmesi gerekmektedir. Haksızlığın önüne geçilmesi için bu çok önemli bir husustur. Şimdi ki en önemli uğraşlarımızdan biri ise 65 yaş sınırı aranmaksızın emeklilerin otobüse ücretsiz binmesi. Bu konuda gerekli yerlere başvurumuzu yaptık. Bu konu hakkında bir dönüşte aldık. Yakın zamanda bunun duyurusunu yapacağız. Büyükşehir Belediyesi de bu konuda çalışmalar yapıyormuş. Yakın zamanda bu konu hakkında olumlu gelişmeler kaydedeceğimize inanıyorum. Herkes ‘biz emeklinin yanındayız’ diyor ama emekli artık icraat görmek istiyor. Bizim derneğimizin yeri ve yaptığımız işler belli. Herkesi bu çatı altında sesimizi duyurmaya bekliyoruz. Herkes elini vicdanına koysun ve mecliste gurubu olan her parti 26’sında Ankara’da olan miting gibi bizim sesimizi haykırsın.”

EMEKLİYE 8 RANZALI KYK YURDUNDA TATİL BİR LÜTUF MU?

Son günler de oldukça gündem de olan emeklilerin temmuz ayında KYK Yurtlarında (Kredi ve Yurtlar Kurumu) kalarak tatil yapabilecekleri haberlerine sert bir şekilde tepki gösteren Kaya; “Emekliyi unsuruk edip sonra dalga geçercesine hamleler yapmak gerçekten hoş değil. 8 ranzalı KYK Yurtlarını emekliye tatil için reva görüyorlar. Emekliye 8 ranzalı KYK Yurtlarında tatil bir lütuf mudur? Geçmişte de bu konu gündeme gelmişti. Emeklinin 10 bin TL maaşı ile daha tatil noktasına varmadan eriyecektir. Emekliye bir garip karı koca gözü ile bakıyorlar. Emekli öyle değil. Çocuğu var torunları var geçindirmekte olduğu evi var. Yani emekliye bu kadar basit bir göz ile bakılmamalı. Emeklinin artık lafa karnı tok. Emekli artık icraat istiyor ama tok açın halinden maalesef ki anlamıyor. Siyasi partilerin artık emekliyi daha ciddiye almaları lazım. Bizimle görüş alışverişi içinde olmaları lazım ama maalesef ki böyle hamleler yapılmıyor. Biz artık sesimizi daha fazla duyurmak adına derneğimize destek bekliyoruz. Emekliler ile el ele vererek yeni icraatlara yol açmak istiyoruz.”

 

20 BİN TL’NİN ALTINDA MAAŞI OLAN EMEKLİLER AÇLIĞA TERK EDİLDİLER

Yaptığı açıklamalarda emeklilerin şu an gözerlerini temmuz ayında yapılacak olan zamma çevirdiklerini vurgulayan Kaya, hak ve hukuk çerçevesinde bir zam beklediklerini ifade etti. Başkan Kaya, “Temmuz’un 3’ün de emekli maaşı artış oranı belli olacak. Bizim tek talebimiz ellerini vicdanlarına koyarak ekonomiyi düşünerek birime dayalı şekilde emekliye hakkı olanı vermelerini talep ediyoruz. Şu şartlarda 20 bin TL’nin altında maaş alan emekli açlığa terk ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ü çok güzel bir sözü var; ‘Emeklisine, yaşlısına sahip çıkmayanlar kaybetmeye mahkumdur.’ Bu o kadar doğru bir söz ki, bunun da sonuçlarını görüyoruz şu anda. Tekrar tekrar söylüyorum emekliler gelip derneğimize üye olursa, biz çoğunluğu yakalarsak anca o zaman sesimi yükseltir ve mecliste duyurabiliriz. Biz diyoruz ki din, dil, ırk, siyasi görüş ayrımı yapmaksızın hak arama noktasında birleşelim ve doğrunun yanında, yanlışın karşısında duralım. Bugün emeklilerin pek çoğu CHP’ye emanet oylarını verdiler fakat eğer ki    CHP seçim zamanı emekliler için verdikleri tüm vaatler yerlerine getirirse o zaman o oylar sabit oy olacaktır. Hiçbir siyasi partiyi futbol takımı desteklercesine desteklemeye gerek yok. Bu ülkenin ve vatandaşların çıkarları doğrultusunda kim hareket ediyorsa, kim hak ve hukuku eşit şekilde dağıtıyorsa biz her zaman onlardan yanayız. Birileri lodrlar kamarasını kurmuş emekliye öncülük yapacağım diyor ama yapmadıkları ortada.

“EMEKLİYE 3 BİN TL İKRAMİYEYİ REVA GÖRENLERİN ACABA VİCDALARI RAHAT MI?”

Canlı yayında yaptığı açıklamalar esnasında Kurban Bayramında emekliye verilecek olan 3 bin TL ikramiyenin emekliye yetmeyeceğini vurgulayan Kaya ayrıca şunları söyledi; “Bu cüzi ikramiye Ramazan Bayramı’nda veriliyor ama Kurban Bayramının gideri bilindiği üzere çok fazla. 3 bin TL emekli ikramiye ile emekli, kurban mı alacak, torunlarına harçlık mı dağıtacak, evine alışveriş mi yapacak. Maalesef ki ben torununa harçlık veremediği için, saklanan dedeler, neneler biliyorum. Bu içler acısı bir durum maalesef ki. Ben bir şube başkanı olarak geceleri başımı yastığa koyduğumda rahat uyuyamazken, emekliye bunu reva görenler acaba nasıl rahat uyuyabiliyorlar, nasıl boğazlarından rahat yemek geçiyor. Emekliye 3 bin TL ikramiyeyi yeterli görenlerin acaba vicdanları rahat mı? Milletvekilleri de bu konuda çok çekinik kalıyorlar. 650’ye yakın milletvekilinin emeklinin hakkını mecliste savunması gerekiyor. Temmuz ayı için şimdiden çeşitli rakamlar kulağımıza geliyor fakat bu bizi asla tatmin edem rakamlar değiller. Bizler birlik ve beraberlik noktasında buluşarak emeklinin en düşük maaşının 20 bin TL bandında olmasını talep ediyoruz. Bu rakam yine bir emekliye lüks bir hayat vaat etmeyecek fakat en azından emekli temel ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayabilecek hale gelecektir.”

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.