Karaciğer kanseri belirtileri ve öneriler

Karaciğer kanseri belirtileri ve öneriler
Yayınlama: 09.02.2023
A+
A-

 

 

(AA) – Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, açıklanamayan kilo ve iştah kaybı, üst karın ağrısı, kolay morarma veya kanama durumlarının karaciğer kanseri belirtisi olabileceğini, hastalığın altta yatan herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı karaciğerlere sahip insanları da etkileyebileceğini bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kalemoğlu, karaciğer kanseri hakkında değerlendirmelerde bulunarak, tavsiyeler paylaştı.

Karaciğerin hayati bir iç organ olduğunu vurgulayan Kalemoğlu, karaciğer kanserinin zararlı kimyasalları ve diğer maddeleri kandan uzaklaştırmak, vücudun enerji için kullandığı besinleri depolamak ve vücudun yağları sindirmesine yardımcı olmak için safra yapmak da dahil olmak üzere birçok önemli işlevi yerine getiren karaciğer hücrelerinde başladığını aktardı.

Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, karaciğer kanserinin ciddi gelişebileceğini fakat erken teşhis ve tedavi ile birçok hasta için olumlu tablolar oluşabileceğini vurgulayarak, birçok hastanın herhangi bir belirti yaşamadığına işaret etti.

Kalemoğlu, ortaya çıkabilecek belirtileri “Karaciğer kanserinin belirtileri arasında, açıklanamayan kilo kaybı, iştah kaybı, derinin veya gözlerin beyazının sararması (sarılık), üst karın ağrısı, karın şişmesi veya şişkinliği, mide bulantısı ya da kusma, halsizlik, zayıflık, tükenmişlik, kireçli ve beyazımsı dışkı, koyu renkli idrar, kolay morarma veya kanama gibi durumlar olabilir.” şeklinde sıraladı.

Karaciğer kanserinin genellikle sirozun bir yan etkisi olduğunu vurgulayan Kalemoğlu, “Siroz genellikle hepatit, yağlı karaciğer hastalığı veya kronik alkol kullanımı gibi diğer karaciğer hastalıklarının sonucudur. Ayrıca diğer koşullar, yaşam tarzı veya ilaçlardan da kaynaklanabilir.” bilgisini verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.