KADER İzmir’in 28’inci dönem kadın adaylarını tanıttı

KADER İzmir’in 28’inci dönem kadın adaylarını tanıttı
Yayınlama: 03.05.2023
A+
A-

TOROS(Haber Merkezi) – KADER İzmir Şube, 28’inci dönem kadın milletvekili adaylarını tanıttı. Toplantıda konuşan KADER İzmir Şube Başkanı Banu Önkol İçhedef, kadın milletvekili sayısının azlığına dikkat çekerek, “Bir dahaki seçimlere daha çok çalışmalıyız” dedi.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) İzmir Şube, Kültürpark İzmir Sanat’ta düzenledikleri toplantıda 28’inci dönem İzmir kadın milletvekili adaylarını tanıttı.

Dokuz Eylül Gazetesi’nin haberine göre; kadın milletvekili adayların sesini duyurmak amacıyla düzenlenen tanıtım toplantısının yapıldığı salon, “Kadın yoksa demokrasi yok. Demokrasi için eşit temsil. Erkek demokrasisinden gerçek demokrasiye” sloganlarının yer aldığı afişlerle süslendi. Toplantıya Cumhuriyet Kadınları Derneği, Tülay Aktaş Güçbirliği, İzmir Kadın Kuruluşları Birlikteliği ve İzmir Kent Konseyi temsilcilerinin yanı sıra partilerin il ve ilçe örgütü temsilcileri de katıldı. Programın moderatörlüğünde Dev Ajans imtiyaz sahibi Erhan Gölbey ve Haber Ekspres Yazarı İnci Mutluer yer alırken, açılış konuşmasını KADER Başkanı Banu Önkol İçhedef yaptı. Bu yıl erkek adayların da toplantıya katılmak istediğine dikkat çeken İchedef, “Karar mekanizmalarında koltukların yarısı bizim. Bunu koltukların yarısına oturana kadar ‘koltukların yarısı bizim’ demeye devam edeceğiz” dedi.

EŞİT TEMSİL İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ

Kadınların eşit yurttaşlık haklarına erişmede ciddi engellere takıldığına dikkat çekerek konuşmasına devam eden KADER İzmir Şube Başkanı İçhedef, KADER’in ana hedeflerini hatırlattı. Kadınların karar alma mekanizmalarında eşit temsil edilmesi için çalıştıklarını belirten İçhedef, KADER’in kuruluşundan bugüne 23 genel seçim geçtiğini ve 24’üncü genel seçime giden yolda yine kadın milletvekili sayısının az olduğunu aktararak, “Bu zamana kadar toplam 11 bin 385 milletvekilinden sadece 598’i kadındı. Bu rakamı unutmamamız gerek. Bir sonraki genel seçimlere çok daha fazla çalışmamız gerekiyor” mesajını verdi.

DEVA PARTİLİ ÖSEN: KADINLAR KENDİNİ AYRI TUTMAMALI

DEVA Partisi İzmir İl Başkanlığı görevinden istifa ederek Milletvekili adayı olan Seda Kaya Ösen, programda konuşan ilk aday oldu. Bu zamana kadar bulunduğu temsil noktalarına dikkat çekerek konuşmalarına başlayan Ösen, “Kadın kadına çalışmak çok keyifli ama bence kadın ve erkek karışık sivil toplum kuruluşlarında yer almakta fayda var” sözlerini kaydetti. Kadınların yapması gerekenin; erkeklerin olduğu her alanda olmak olduğunu dile getiren Ösen, kadınların siyasetteki temsilini ele aldı. Ösen, “Siyasette bu işin çift türlü yürüdüğünü anladım. Bir en tepedeki kişinin iradesi çok önemli. Siyasi partiler kanunu gereği genel başkan çok önemli. En tepedeki genel başkan buna inanıyorsa, kadın adayı desteklemesi gerekiyor. Aşağıda da kadınların yüreklendirilerek yukarıya çıkartılması ve eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadın siyasetçilerin de kollanarak korunarak yetiştirilerek, karar alma mekanizmalarına getirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İLÇE BAŞKANLIĞINI KADINLAR REDDETTİ

İl başkanlığı sürecinde ilçe başkanlığı için teklif ettiği hiçbir erkeğin kendisini geri çevirmediğini ancak kadınların bu noktada çeşitli sebeplerle kabul etmediğini aktaran Ösen, kadınları yüreklendirmek gerektiğinin altını çizdi. Siyasette kadın kolları gibi bir ayrımın kadınların önünü kapattığını belirten Ösen, “Bence yeni nesil siyasette kadın kolları diye bir şey olmaması gerekiyor. Kadın kotalarını kullanarak erkeklerle beraber siyasette daha güçlü temsil noktalarında olmamız gerekiyor. Cinsiyetlerin ayrı ayrı çalışmasındansa bir arada çalışmaları gerektiğine inanıyorum. Bu seçimle ilgili kadın aday oranının hiçbir partide yeterli olduğunu da düşünmüyorum” sözlerini kaydetti.

CHP’Lİ GÖKÇEN: KADIN HAKLARINDA PARTİCİLİK OLMAZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Adayı Gökçe Gökçen ise konuşmasında kadın cinayetlerine vurgu yaparak İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini ele aldı. Gökçen, “Ne yazık ki, kadınlar erkekler tarafından sistematik olarak öldürülüyorlar. Ama erkekler her geçen gün kadınlar tarafından öldürülmüyor. Kadın cinayetleriyle savaşırken, kadına yönelik her türlü şeyle mücadele ederken, İstanbul Sözleşmesi gibi önemli bir mücadele aracı bizim elimizden alındı. TBMM bütün partilerin uzlaşmasıyla bir karar aldı. Bir kanun çıkardı. Ondan sonra bir tek adam bir gece yarısı dedi ki, ‘ben kadınların iradesini ve meclisin iradesini tanımıyorum’. Bizim elimizden en büyük mücadele aracı alındı. Bizim bunu geri getirmemiz lazım. Farklı partilerde, farklı ittifaklardayız ama ne yazı ki karşımızda bir kadının fotoğrafına tahammül edemeyen bir ittifak var. Kendi kadın adayının fotoğrafını karartan bir ittifak var. Biz kadınlar olarak bir dayanışma gösterelim ve parti ayrımı olmaksızın yeniden İstanbul Sözleşmesini yürürlüğe koydurtalım” diye konuştu. Gökçen, “Kadınların parti fark etmeksizin kadın hakları için hep birlikte mücadele edeceği bir geleceği inşa etmek istiyoruz” dedi.

MHP’li TOPAL: ERKEKLER ASLINDA BİZİ DESTEKLİYORLAR

Toplantıda söz alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Adayı Sıdıka Topal, “Kadınlarımızı her alanda temsil etmeye gayret ediyorum. Türk kadınının nasıl her alanda tevazu ve gayretle çalıştığını görmekteyim. Erkeklerimiz aslında bizi destekliyorlar. O erkekleri de biz anneler yetiştiriyoruz. Ben bir öğretmen olarak aslında velilerime de bunu anlattım. Erkek çocuklarına toplumumuzda bir ayrıcalık sergilemek istiyorlar. Anne babaların kız çocuklarından ziyade erkek çocuklarına iş kurmak gibi gaye içinde olduklarını görmekteyiz. En temelde kız ve erkek diye ayırmadan geleceğin kadın yöneticilerini de bizler yetiştireceğiz. O kadın yöneticilere de destek verecek erkekleri de bizler yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.

VATAN PARTİLİ KILINÇ: MUTLAKA KENDİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ

Vatan Partisi İzmir Milletvekili Adayı Sebahat Kılınç ise toplantıda kendini tanıtarak, kadınların eğitilmesi ve önlerinin açılması gerektiğini söyledi. Kılınç, “Mutlaka çalışkan olmak ve kendimizi iyi eğitmek zorundayız. Kadın iyi eğitilmezse toplum da düzenli olmayacaktır. Bu nedenle kadının iyi eğitimli olması gerektiğini düşünüyorum. Hayatı birlikte paylaşacağız, birlikte başarılara koşacağız. Partim beni milletvekili adayı olarak bana böyle bir teklif getirdiğinde sadece boşlukları doldurmak için bu görevi vermedi. Benim bilgimden ve tecrübemden yararlanmak için bu görevi verdi. Biz oraya milli değerlerimize sahip çıkmak ve memleketimize hizmet etmek üzere gitmek düşüncesindeyiz” ifadelerine yer verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.