İmamoğlu:Adana ile ortak masa için harekete geçiyoruz

İmamoğlu:Adana ile ortak masa için harekete geçiyoruz
Yayınlama: 27.02.2023
A+
A-

İstanbul ve Adana depremle ilgili bilimsel mücadeleyi omuz omuza verecek

 

 (HABER MERKEZİ)-TOROS-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana Büyükşehir Belediyesi Kriz Yönetim Masası’nın toplantısına katıldı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükşehir bürokratlarıyla bir araya gelen Başkan Ekrem İmamoğlu, İBB Afet Koordinasyon Ekibi’nin Maraş ilçeleri merkezli depremlerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve olası İstanbul depremi ile ilgili başlatılan çalışmaları anlattı.
Son derece önemli bilgilerin aktarıldığı ve depremde binaların yıkılmadığı bir ülke yaratma adına umutlu verilerin paylaşıldığı toplantıda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin depremden en fazla zarar gören iller arasında yer alan Hatay’da önemli örgütlenme gerçekleştirdiğini belirtti.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin depremin hemen ardından hızla koordine olduğunu belirten Başkan Zeydan Karalar, hem belediye bünyesinde, hem de Valilik bünyesinde oluşturulan kriz masalarında, halkın ihtiyaçlarına yönelik yapılması gerekenlerin belirlendiğini ve harekete geçildiğini söyledi.

Başkan Zeydan Karalar, Adana’da şu ana kadar 461 can kaybı yaşandığını söyleyerek, insanların psikolojik destek ihtiyaçlarından, günlük temel ihtiyaçlarına uzanan geniş bir yelpazede çalışan Büyükşehir bürokratlarına ve personeline teşekkür etti.

İSTANBUL’DA BAŞLATILAN ÇALIŞMALARDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ

Türkiye’nin bir çok yerinde olduğu gibi İstanbul’da da bir deprem olma ihtimali bulunduğunun herkesçe bilindiğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun olası bir depreme yönelik önemli çalışmaları, hazırlığı var. Bilim Kurulu oluşturdu ve yoğun şekilde çalışıyorlar. Adana’nın da deprem bölgesinde yer alan bir şehir olması nedeniyle, Sayın Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da başlattığı çalışmalardan yararlanmak istiyoruz. Bu konuda yaptıkları, yapacakları çalıştaylardan, bilimsel hazırlıklardan biz de yararlanmak ve Ekrem Başkanımızın vermeye hazır olduğu destekten faydalanmak istiyoruz. Önümüzdeki hafta için beni İstanbul’a davet etti ve bilim insanlarıyla birlikte Adana’nın depremle ilgili durumunu masaya yatıracağız. Muhtemelen bir sonraki hafta Adana’da bir deprem çalıştayı gerçekleştireceğiz. Hem olası depremde yaşanabilecek can kayıplarını en aza indirmek hem de deprem olduğunda en hızlı şekilde müdahaleyi gerçekleştirebilmek için çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyeleri olarak elimizde arama-kurtarma çalışması yapabilecek kaç ekip olduğunu bilmek için envanter çalışması yapacağız. Bir yerde deprem olduğunda, ihtiyaç olan bölgelere kaç ekibin, nerelerden gönderilebileceğini netlemek istiyoruz. Elbette İstanbul’un bu konudaki organizasyonu, çalışması ve örgütlenmesi çok ileride. Biz de İstanbul’un bilimsel çalışmalarından faydalanmak istiyoruz. Ekrem Başkanımıza deprem olan bölgelerde gerçekleştirdikleri yoğun çalışmalardan ve Adana hassasiyetinden dolayı da teşekkür ediyorum” dedi.

DEPREMDE ÖNEMLİ GÖREV YAPAN ADANA HAVALİMANINI KAPATMAYIN

Adana Havalimanı’nın depremde önemli işlev gördüğünü ifade eden Başkan Zeydan Karalar, şunları söyledi: “Adana depremin ilk gününden itibaren zaten lojistik görevi gördü. Depremden sonra havalimanımıza yaklaşık 500 uçak indi. Hepsinin transferini bizim arkadaşlarımız yaptı. Askerler, arama kurtarma ekipleri, uluslararası ekipler geldi. Ben bu vesileyle yetkililere sesleniyorum, ‘önemli bir nüfusa hizmet veren havalimanımızı kapatmayın.’ “

EV DEĞİL TABUT YAPMIŞIZ-GÜNÜMÜZDEKİ TEKNOLOJİYLE ÖNLEM ALMAMAK CİNAYET

Depremde tahrip olan binaları gördükten sonra acı bir gerçekle karşılaştıklarını ifade eden Başkan İmamoğlu şunları söyledi: “Ne yazık ki yıkılan, zarar gören binaları gördük, teknik olarak inceleyenlerden bilgi aldık ve kendimize ev değil tabut yaptığımız gerçeğiyle karşılaştık. Çok önemli bir eşikteyiz. Ben bu anı kırılma anı olarak tabir ediyorum. Kırılma anını iyi değerlendirmeliyiz ve olağanüstü beceriyle, kararlılıkla, asla vazgeçmeyeceğimiz prensiplerle, bütün şehirlerimiz için yeni bir yolculuğa başlamalıyız. Bu alan manipülasyon yapılabilecek, değiştirilebilecek, ertelenebilecek bir alan değildir. Bu kadar somut ve basit kurallarla hayatın teminat altına alınabileceği bir teknoloji varken, bunu yapmamak kesinlikle cinayet işlemekle eşdeğerdedir. Belediyeleriyle, bakanlıklarıyla, en üstteki yöneticilerle, bütün kademelerdeki çalışanlarıyla, konuya bu gözle bakmalıyız. Bunun makamı, kişisi yok…”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.