Özel

IKOMT mucizesi ile ağrısız yaşam

IKOMT’un Adana kurucusu olan Fizyoterapist Bahar Dağlı Gürbüz, Toros TV ekranlarında moderatörlüğünü Yener Ekinci’nin yaptığı ‘Sektörün Sesi’ programına konuk oldu.

Almanya menşeili IKOMT Healt Center; fizyoterapi alanında, danışana etkin ve kalıcı çözümler sunabilmek adına 5 büyük şehrin yanı sıra Adana’da da uzun yıllardan bu yana başarıyla hizmet veriyor. IKOMT’un Adana kurucusu olan Fizyoterapist Bahar Dağlı Gürbüz, Toros TV ekranlarında moderatörlüğünü Yener Ekinci’nin yaptığı ‘Sektörün Sesi’ programına konuk oldu. ‘Ağrı sadece bir sinyaldir, acı çekmek ise bir seçimdir’ sloganıyla faaliyet yürüten merkezde, geniş yelpazede birçok sağlık sorununa karşı şifa bulmak mümkün… Özellikle kimseye muhtaç olmadan sağlıklı yaşlanmak isteyenler ve sakatlık yaşamak istemeyen ya da sakatlıklarına derman arayan sporcuların güvenle başvuracakları bir merkez İKOMT… Merkezde, bel ve boyun fıtığı dahil olmak üzere, yaşadığınız her inatçı ağrıdan kolayca kurtulabileceğiniz teknikler uygulanıyor.

Sizi yakından tanıyalım, bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Tabii… Fizyoterapist Bahar Dağlı Gürbüz. 2013 yılında BAİBÜ’den mezun oldum. IKOMT Health Center Adana ve Özel sağlık sektöründe çalışmaya devam ediyorum. Mezun olduğum yıldan itibaren yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli eğitimler aldım. 2015 yılından itibaren IKOMT Konsepti ile çalışıyorum ve aynı zamanda fizyoterapistlere eğitim veriyorum.

IKOMT nedir bununla ilgili bilgi verebilir misiniz ?

IKOMT, Klinik Odaklı MultiboyutluTerapi’nin kısaltmasıdır. Sağlık danışmanlığı için geliştirmiş bir terapi ve eğitim konseptidir. Birçok ülkede ve Türkiye’de fizyoterapistlere eğitim veren, merkezi Almanya olan bir enstitüdür. Sinir, kas veya iskelet sistemindeki biyolojik veya mental/emosyonel yüklemeler sonucunda oluşan problemler hedef alınır. 4 yıllık fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünden mezun olan fizyoterapistler bu eğitime katılır. Ağrıyı anlama, problemin kaynağını bulma ve ağrı ile baş edebilme yollarını fizyoterapistlere ve hastalara sunar.

Peki, sizin merkezinizde hedefiniz nedir?

Fizyolojik, mental, duygusal ve psikososyal etkenleri hastayla birlikte fark ettikten sonra hareket kısıtlılığını ortadan kaldırarak, hastayı ağrısız bir yaşama ulaştırmaktır.

Ağrılı çok fazla insan var. Hemen hemen herkesin bir yerlerinde ağrı var. Ne düşünüyorsunuz?

Ağrı, bizi korumak için vücudumuzda bir şeyler olup bittiğini bize söyleyen vücudun 'alarm sistemidir'. Bununla birlikte, ağrı gerçekten karmaşıktır çünkü genetiğimiz, önceki ağrı deneyimlerimiz, inançlarımız, sosyal çevremiz, yaşam tarzımız, uykumuz ve genel ve psikolojik sağlığımız gibi birçok şeyden etkilenir. Çok küçük yaşlardan itibaren 'ağrıyı' öğreniyoruz. Ağrı, vücudumuzda yolunda gitmeyen bir durum hakkında sinyal veriyor. Bu sinyale ne kadar erken kulak verirsek süreci daha kolay yönetebiliriz. Kaslarımız, tendonlarımız, eklemlerimiz, disklerimiz, bursamız ve sinirlerimizle ilgili ağrı rahatsız edici olabilir. Ağrı, onu anlamadığımızda ve kontrol edemediğimizde korkutucu olabilir. Vücutta kontrolsüz kas gerginliğine neden olabilir. Hatta uyku, sosyal hayat,iş ve günlük yaşamı etkileyecek hale bile gelebilir. Bazen ağrı bir yaralanmadan kaynaklanabilir, ancak bir yaralanma olmadan da ağrının varlığıyla çok sık karşılaşılır.

Kimler size başvurabilir veya şöyle sorayım çalışma alanlarınız nelerdir?

Genel olarak ‘ağrı’ ile çalışıyoruz diyebilirim. Omurgadaki diske bağlı ağrı çeken, kas yaralanmaları olan, sinir ağrısı yaşayanlar, ekleme bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşayanlar, ameliyat olmuş veya olacak kişiler, çene eklem problemi olan ağrısı, diş sıkması olanlar, sporcular ki onların performanslarını geliştirmek için, sakatlıklarını önleme ve sakatlıklardan sonra onlar için çok önemli, uzun yıllardır ağrı çeken kişiler, zihinsel-duygusal kaynaklı ağrı çekenler ve sağlıklı bir yaşam için egzersiz yapmak isteyen ama nerden başlayacağını bilemeyen insanlarla çalışıyorum. Fizyoterapistlerin çalışma alanları çok geniş ama ben özellikle ağrı üzerine uzmanlaştım.

Ağrıyı yönetmeye çalışmak için öneriniz var mı?

Sosyal medyada her gördükleri yazı, videolar, egzersizler, tedavi yöntemlerinin onlarda da işe yarayacağını düşünmemeleri gerekir. İnternetten bu konuda araştırma yapmak yerine profesyonel bir destek almak daha az kafa karıştırıcı,üzücü ve korkutucu olur. Ağrı günlüğü tutmak; hangi gün, saat kaçta, ne kadar sürüyor, hangi durumda artıyor, hangi durumlarda azalıyor bunu bilmek, yönetmek konusunda en büyük adım olacaktır. Sinir sisteminizi sakinleştirmeye ve beslemeye yardımcı olan uyku, egzersiz ve yeme alışkanlıkları geliştirmek. Bu süreçte size destek olacak bir sosyal çevreye sahip olmanız için ilişkileriniz ve insanlarla etkileşim kurma yolları üzerinde çalışmak, Alışkanlıkları kırmak; uzun süreli ağrı genellikle vücudumuzda geliştirdiğimiz (çoğu zaman farkında olmadığımız) alışkanlıklarla ilişkilendirilebilir, örneğin: nefes tutma veya hızlı sık nefes alma, gerginlik, korumalı hareket ve hareketten kaçınma veya belirli hareketleri sık tekrarlama... Bu alışkanlıkları kırmak, kaslardaki gerilimi ve stresi azaltır ve daha sağlıklı hareket sağlar.

Bel ve boyun fıtığı yaşayan kişiler size başvurduğunda onlarla nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bel ve boyun fıtığı olup ağrılarının sebebi fıtıktan kaynaklı olanların yüzdesi çok düşük. MR’da görülen her fıtık ağrı yapmaz. Bunu ayırt etmek için bazı spesifik değerlendirme testlerimiz var. İlk olarak sorunun ana kaynağını buluyoruz. Fiziksel bir yüklenme problemi, kas kuvveti yetersizliği veya kontrol kaybı var ise, eklemlerde yanlış pozisyonlanmaya bağlı veya eklem hareket problemine bağlı gibi farklı bir sürü sebepten kaynaklı olabilir. Eğer fıtığın yani fıtıklaşmış diskten kaynaklı bir ağrı ise o zaman ona göre terapi programı oluşturuyoruz. Ve en önemlisi egzersiz programı ve günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi. Kişi bizimle terapi programı bittikten sonra şikayetlerinin tekrarlanmaması ve iyilik halinin devam etmesi için mutlaka terapi sonrası koruyucu programa uyması gerekir.

Sporcularda nasıl bir yol izliyorsunuz ve onlara önerileriniz var mı?

Yapılan spor branşına göre daha çok kullanılan eklem ve kas grupları oluyor. Çünkü belirli hareketleri tekrarlı şekilde yapıyorlar. Bir futbolcu bacak ve ayaklarını daha fala kullanırken, tenisçiler daha fazla kollarını kullanıyor. Bize geldiklerinde ne zaman geldiler bu önemli. En erken ne zaman görebilirsek sporcuyu o kadar faydalı oluruz. Kişisel antrenman programlarını bir fizyoterapistten görüş alarak düzenleyen sporcuların performansı çok daha iyi oluyor. Beraber çalıştığım sporcularda en büyük farkı burada görüyorum. Ve bir sakatlık yaşadıklarında mümkün olan en kısa sürede gelenlerin spora dönüş süresi çok daha kısa sürüyor. Son zamanlarda futbolcu sakatlıklarına bakarsanız aslında sahaya dönüş süresilerinde kulüplerin sağlık politikalarının ne kadar önemli olduğunu daha iyi gözlemlersiniz. Bu bir ekip işidir. Antrenör, kondisyoner, doktor, fizyoterapist hepsi birlikte çalıştığında sporcu performansı en üst düzeye çıkar. Sakatlıklarda yüklenmenin dokuya, ekleme ve sporcunun kapasitesine göre nasıl olacağını bizler biliyoruz. Bunun üzerinde veya altında bir yüklenme süreci olumsuz etkiler. Özellikle spor rehabilitasyonunda çalışan tecrübeli ve bütünsel değerlendiren fizyoterapistlerden destek almalarında fayda var.

Fibromiyalji tanısı olan kişiler için önerileriniz neler olabilir?

Fibromiyalji tanısı olan kişiler için önerim düzenli ve severek yapabilecekleri egzersiz yapmaları. Bu yürüme, yüzme, pilates, fitness, kürek… ne olursa. Önemli olan severek düzenli yapmaları. Bakın fizyoterapinin en başarılı olduğu alanlar bunun gibi kronik ağrı çeken hastaların nasıl baş edeceğini öğretmeleri oluyor. Bir uzmandan bu konuda destek alsınlar.

Sizden Toros TV izleyicileri ve Toros gazetesi okuyucuları için özel bir indirim yapmanızı rica edebilir miyiz?

Televizyon veya gazeteden takip edip de bize ulaşan danışanlarımız için liste fiyatı üzerinde yüzde 20 indirim yapabiliriz. Danışanlarımız, 0 (545) 435 35 01 numaraları telefondan randevu alabilirler.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Toplumlumuzda gittikçe daha hareketsiz ve yaşlanıyor. Fizyoterapi desteği almak sağlıklı yaşlanma ve günlük hayatta fonksiyonelliğimizi arttırmak için çok önemli. Yaşla beraber ortaya çıkan eklem kireçlenmeleri, hareket kısıtlılığı, demans gibi durumların önüne geçebilirsiniz veya en aza indirebilirsiniz. Merdiven altı yerlere gidip anlık rahatlamalar veya geçici yöntemlere başvurup uzun vadede kas iskelet sistemine zarar veren çok danışanımız var. Bizler insan anatomisine en hâkim ve bu konuda çalışan bir meslek grubuyuz. Lütfen bunu kendinize ve bedeninize yaptığınız bir yatırım olarak görün ve bir uzmana başvurun. Sadece ağrılı veya sakatlık durumunda değil, günlük hayatınızı nasıl daha sağlıklı ve aktif geçirebilirsiniz bunun içinde danışabilirsiniz. Sağlıklı yaş almak mümkün.