HULUSİ DEVECİ 55 YILDIR YILMADAN, YORULMADAN MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRİYOR
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak - Adana’da yaklaşık 55 yıl önce başladığı kalaycılık mesleğini bugün de hala devam ettiren Hulusi Deveci, kalaycılıkla ilgili...
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da yaklaşık 55 yıl önce başladığı kalaycılık mesleğini bugün de hala devam ettiren Hulusi Deveci, kalaycılıkla ilgili bilgiler verdi. Hulusi Deveci, “Bu zamana kadar 300’den fazla usta yetiştirdim. Şu an çok azı bu mesleği devam ettiriyor” diyerek belirtti. Çevresi tarafından Hulusi Usta olarak tanınan Hulusi Deveci, 55 yıldır kalaycılık mesleğine yılmadan devam ediyor. Deveci, daha ilkokul çağında bir çocukken başladığı mesleğini bugün hala Büyük Saat civarında devam ettiriyor.
“ BU BENİM BABA MESLEĞİM”
Deveci“1958 yılında Adana’da doğdum. Yaklaşık 1970 yılından beri bu mesleği yapıyorum. Bu benim baba mesleğim. Babamın da babasının mesleğiymiş. Mesleğimi 40 senedir Kozan’da, yaklaşık 15 yıldır da Adana’da yapıyorum” dedi.
“KALAYCILIK ZOR VE GÜÇ İSTEYEN BİR MESLEK”
Konuşmasının devamında Deveci şunları söyledi; “Kimi yaşlandı, kimi vefat etti ve kimi de bırakmak istedi. Meslek de zor ve güç isteyen bir meslek. O yüzden bir tek ben kaldım. Ben ilkokul 3. Sınıfa geçecektim. Okulum çok ihmal ettim. Babam okumam için beni çok tembih etti ama çocukluk aklı işte aklımız oyuna çalıştı. İmtihan vardı ve ben de imtihana girmedim, stada maça gittik. Akşam yaylaya babamın yanına geri geldim. Babam imtihana girmediğimi öğrenmiş. Bana ‘Ben aynısını zamanında babama yaptım, okumadım. Babam da beni yanına aldı. Ben de kalaycı oldum. Sen de yarın dükkana gelip işe başlıyorsun’ dedi. O gün bugündür bu mesleği yapıyoruz. İyi de ustayımdır. Çok zorlanmadım da Çünkü baba, dede, amcalar hep bu işi yapıyor.”
ÜRÜNÜMÜZ YENİ GİBİ OLUYOR”
Deveci, emekli olduğunu fakat evde boş oturmayı sevmediği için hala bu mesleğe devam ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti; “İşimi seviyorum. Çalışmak da bir İbadet. Zor bir meslek ama her meslek zor. Kolay bir şey yok artık. Hem her şey kolay olsa yaptığın işin tadı kalmaz.”
Deveci kalayın yapım aşamalarından bahsetti; “Gelen kalaylar öncelikle kumla ve suyla güzelce temizlenir. İkinci işlem olarak yamuk yerlerini düzeltmeyle devam ediyoruz. Son işlem olarak da bunu ateşte güzelce kalaylıyoruz. Sonrasında ürünümüz yeni gibi oluyor. Bir ürünün kalayı genellikle 7 dakika gibi bir zamanda bitiyor.”