Hayvanlar şehir merkezine inmeye başladı
TOROS(Özel Haber) Melisa Karmış - Kendilerine yaşam alanı bulamayan hayvanlar şehir merkezine inmeye başladı.
Son zamanlarda şehir merkezlerinde görülen yılan, tilki, yaban domuzu vb. vahşi hayvanlar...
TOROS(Özel Haber) Melisa Karmış – Kendilerine yaşam alanı bulamayan hayvanlar şehir merkezine inmeye başladı.
Son zamanlarda şehir merkezlerinde görülen yılan, tilki, yaban domuzu vb. vahşi hayvanlar vatandaşlar da korku yarattı. Özellikle bahçeler de, sokak aralarında kimi zaman ise apartmanlar da görülen vahşi hayvanlar vatandaşlar da panik uyandırdı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Entomolog Prof. Dr. M. Rıfat Ulusoy, ” Adana kocaman bir beton ormanına döndü. Hal böyle olunca vahşi hayvanların gidecek yeri kalmadı.” dedi.
Son yıllarda Adana merkezine yakın kırsal alanların yerleşime açılması ve betonlaşmasıyla birlikte vahşi hayvanların şehir merkezine inmeye başladığını vurgulayan Entomolog Prof. Dr. Ulusoy sözlerine şu şekilde devam etti; ” Bir uçağa binip Adana’ya yukarıdan baktığınız da koca bir beton ormanı görüyorsunuz. Hal böyle olunca da avlanması ve yaşaması gereken vahşi hayvanların bazilar da şehir merkezine geliyor. 1995 yılının ardından menekşe köyü ve hekim köyü dediğimiz bölgeler yani balcali tarafı doğal yaşam için oldukça önemli bir hakikattı. Fakat bu habitat kentsel doku ile çevrelendikten sonra bu hayvanlar içinde yasanamaz bir hale geldi. Hal böyle olunca da bu hayvanların belli bir kısmı insanlar tarafından katledilirken bazıları ise doğa içinde kendilerine yaşam alanı ve besin bulmaya çalışıyorlar.”
“Biz onların yaşam alanlarını yok ettiğimiz için, onlar da bizim yaşam alanımıza geliyorlar”
Özellikle ara ara görülen vahşi hayvanların şehir merkezinde görülmesinin en büyük sebebinin betonlaşma olduğunu dile getiren Prof. Dr. Rıfat Ulusoy ilerleyen zamanlarda da bu durumla sık sık karşılacağımızı vurguladı. Ulusoy, ” Bu kadar geniş bir beton yığını oluşturulan şehirler de eğer şehir ekosisteminin çevresinde bir doğal hayat varsa bu doğal hayat bir şekilde şehir içerisine girecek ve şehir içerisinde kendilerine bir yaşam alanı bulmaya çalışacak demektir. Biz onların yaşam alanlarını yok ettiğimiz için onlar da bizim yaşam alanlarımız da geliyorlar. Mesela bir yer de salyangoz varsa orada fare de vardır. Fare varsa orada yırtıcı kuşlar ya da yılan vardır. Bunlar besin zinciri içerisinde birbirini takip eden canlılardır. Özellikle Adana merkezinde son zamanlarda oldukça fazla yılan görülmeye başlandı. Adana ve çevresinde zehirli olduğu bilinen boz yılan vardır. Vatandaşlarımız boz yılan konusunda oldukça dikkatli olmalıdırlar. Onun dışında ise en yaygın olan bacaksız kertenkele dediğimiz kara yılanı çok gözlemlemekteyiz. Durum her ne olursa olsun tabi vatandaşlarımızın dikkatli olması son derece önemlidir.” diye konuştu.