Hatimoğulları’ndan ilaç yokluğu hakkında Bakan Koca’ya soru önergesi

TOROS (Haber Merkezi) - Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yurttaşların ve eczacıların ilaçlara erişimde yaşadığı kronikleşen sorunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya cevaplanması istemi...

Hatimoğulları’ndan ilaç yokluğu hakkında Bakan Koca’ya soru önergesi
Yayınlama: 28.09.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yurttaşların ve eczacıların ilaçlara erişimde yaşadığı kronikleşen sorunu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya cevaplanması istemi ile ilettiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

Hatimoğulları soru önergesinde; eczacıların ve yurttaşın yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan ilaç teminindeki sorunları gidermek amacıyla kur güncellemesine gidilmesine karşın Türkiye’de ilaca erişim probleminin halen devam ettiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı 2023 ilaç fiyatlandırmasına göre, 1 Euro karşılığı 10,76 TL olarak belirlendiğini ancak güncel kurun 29 TL seviyesinde olması nedeniyle aradaki makasın kapatılamadığını ve bu nedenle ilaç bulunamaması sorununun sürekli bir hal aldığını ifade etti.

Türkiye’de aralarında kanser ilaçları da bulunan 180 civarında ilaca erişimin bulunmadığını vurgulayan Tülay Hatimoğulları; kış yaklaşırken üst solunum yolu enfeksiyonlarında en çok kullanılan antibiyotiklerin tedariğinde büyük sorunlar yaşanırken, yoğun bakımda kullanılan ilaçlar, epilepsi ilaçları, organ nakli sonrası devamlı kullanılması gereken bazı ilaçların da bulunamadığına dikkat çekti. “Meslek odaları; bu uygulamadan acilen vazgeçilmesi, ekonomik gerçeklere uygun yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Eczacılar Türkiye’de yeterince ilaç üretilmediğini, Türkiyeli üreticinin bu maliyetlerle ilaç üretmenin mümkün olmadığını söylemekte” ifadelerine değinerek konunun aciliyetine ve önemine vurgu yaptı.

Soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1. İlaç yokluğuna karşı, yurttaşların ilaçlara erişimini sağlamak üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

2. İlaçlarda uygulanan mevcut fiyat politikalarının tekrar güncellenmesi/değiştirilmesi sağlanacak mıdır?

3. Yerli ilaç sanayisini desteklemek, eczacı istihdamına dayalı yeni molekül ilaçların üretimini yapacak yerli üretimi teşvik etmek üzere çalışmalarınız olacak mıdır?

4. Acilen yerli etken madde üretimini ve bu etken maddenin kullanılabildiği yerli ilaç üretimini hayata geçirme programını planlıyor musunuz?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.