Adana'nın Çukurova ilçesinde 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hasan Alpargün Apartman’ında 96 kişi hayatını kaybetmişti. Depremin ardından, yakınlarını kaybeden aileler, sorumluların cezalandırılması için dava sürecini takip ediyor. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları, sanıkların yargılandığı duruşmayı takip etmek üzere Adana Yeni Adliye binasında bir araya geldi. Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sabah saat 09.30’da başlayan duruşmada, kamu görevlileri arasında yer alan dönemin Seyhan Belediyesi İmar Müdürü Alim Erdoğan, İmar Müdür Yardımcısı Sitare Koçoğlu, Harita Şube Şefi Gökalp Çubukçu, inşaat mühendisi Ferhat Yağ, mimar Sevda Canpolat, makine mühendisi İmran Arısoy ve İskan Komisyonu üyesi Can Mustafa Eren hâkim karşısına çıktı.

Savcılık 22 yıl 6 aya kadar hapis istedi

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık kamu görevlilerinin “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Ayrıca, sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulması ve dosyanın, binanın müteahhidi Hasan Alpargün’ün yargılandığı 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirilmesi istendi.

Dava 31 Ekim’e ertelendi

Saimbeyli’de gökyüzü çocuklarla şenlendi
Saimbeyli’de gökyüzü çocuklarla şenlendi
İçeriği Görüntüle

Sanık avukatlarının yeni bilirkişi raporu alınması ve tutuklama taleplerinin reddi yönündeki taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, Alim Erdoğan, Sitare Koçoğlu, Ferhat Yağ ve Sevda Canpolat hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi. Dava, 31 Ekim 2025 saat 09.30’a ertelendi.
" Sanıklar hakkında tutuklama talep ettik ama tutuklama talebimiz reddedildi"

Duruşma sonrasında açıklama yapan Av. Baran Taygun Metin, “6 Şubat 2023 tarihinde Adana’da yıkılan ve 96 kişinin hayatını kaybettiği Hasan Alpargün Apartmanı’nda Konya Teknik Üniversitesi tarafından tespit edilmiş şekilde kusurlu bulunan dönemin belediyesinde çalışan imar bölümünde çalışan kamu görevlilerinin yargılanmasında ilk casesindeydik. Sanıkların tamamı gelmedi duruşmaya. İmar müdürü, iskanda imzası bulunan inşaat mühendisi, mimar, makine mühendisi ve harita mühendisi geldi. Şu aşamada her biri imza yetkilisi olduklarını, kontrolle alakalı bir yetkilerinin olmadıklarını beyan ettiler. İmar Kanunu ve Belediye Kanununca sorumluluklarının da açıkça tespit edildiği heyete anlattık. Ayrıca Osmaniye’de yıkılan Bilge Sitesi’nde kamu görevlilerine verilen hapis gerekçelerini de anlattık. Nitekim heyette o kararın bir heyeti dosya arasına alacak. Sanıklar hakkında tutuklama talep ettik ama tutuklama talebimiz reddedildi. İmar müdürü, inşaat mühendisi, imar müdür yardımcısı ve mimar hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol uygulandı. Dosyanın adını 12. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk görülen dosyada binanın müteahhidi Hasan Alpargün’ün yargılandığı ve olası kast ile ceza aldığı dosyada birleştirilmesi hususunda talep geldi savcılıktan. Bu konuda mahkeme işlem yaptı. Duruşma 31 Ekim saat 09.30’a ertelendi” şeklinde konuştu.


Hasan Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün, “olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 62 kez müebbet ve toplamda 865 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, bu kararı hukuka aykırı bularak bozmuştu.

Muhabir: Çağlacan Kurt