HALLAC-I MANSUR

Yayınlama: 24.10.2022
A+
A-

Hallac-i Mansur u dar ağacına götürürlerken,kız kardeşine vedalasmasi için gelmesini söylediler.O da geldi.Fakat başörtüsü süz gelmişti.Muhafizlar ona bağırıp “-Başörtün nerede erkeklerin arasına böyle çıkıyorsun ” dediler.O da,
“-Ben burada Mansurdan başka erkek göremiyorum ” dedi….
26 MART 920 Bağda da Abbasi halifeliği zindiklikla suçlayarak astirdigi meşhur Fars kökenli Spitirualist ,Sufi, Tasavvufcu yazar ve şairdir.
Oğlu Hamd in anlattığına göre İnsanların gönüllerinde sırları pamuk gibi atıp alt üst ettiğinden HALLAC-I ESRAR unvanını almıştır.Baska bir rivayete göre bir hallacin dukkanindayken sahibini yakin bir yere göndermiş, sahibi döndüğünde dukkanindaki tüm pamuklara atıldığını görerek bunu onun kerameti kabul etmiş ve daha sonra Hallac diye anilmistir.
Asyanin büyük bir bölümünü dolaşarak Türk boylarını ve diğer milletlerden olanları Müslüman yapmaya çalıştı.Camilerde vaazlar verdi.
İslamiyete bakış açısı Muaviyenin bakış açısı gibi değildi.Islamiyete daha insancıl daha barışsever ve daha bilime yatkın bir felsefeyle bakıyordu.
Enel-hak (Tanri benim) dediği için asıldı…Aslinda onun demek istediği ,Tanrı insanları yarattığı için insanın içindedir.Tanri ile insan ic ice gecmis bir bütündür…sözcüğünü o dönemin devlet otoriteleri tarafından günah olarak kabul edildi.Aslinda asilisinin en önemli sebebi geniş halk kitlelerine İslama okuyarak akılla yaklasilmasini ogutlemesiydi…Tiran yönetimlerin ve siyasal islamci politikalarin bu işine gelmezdi…
Dünümüz ve bu günümüz Islamini anlamak istiyorsanız
Lütfen HALLAC-I MANSUR u okuyun…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.