Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, yüksek enflasyon ve vergi yükünün çalışanların gelirlerini giderek erittiğini belirterek işçi, memur, emekli ve asgari ücretlilerin yaşadığı ekonomik kayıpların telafi edilmesi çağrısında bulundu.
Türk-İş’e bağlı sendikaların Adana şube başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu toplantısına Gülnar başkanlık etti. Yerel ve ülke gündeminin değerlendirildiği toplantının ardından Başkanlar Kurulu adına açıklama yapan Gülnar, çalışma hayatında uzun süredir çözüm bekleyen sorunları gündeme taşıdı.
“Ocakta aş yerine dert kaynıyor”
Akaryakıt başta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerine gelen zamların çalışanların bütçesini zorladığını ifade eden Gülnar, hayat pahalılığının maaşlar üzerindeki baskısının her geçen gün arttığını söyledi.
Gülnar, “Alım gücü her geçen gün düşüyor, ocakta aş yerine dert kaynıyor, çalışma hayatının sorunları kat be kat artıyor. Eğer siyasi iktidar bu topluluğun desteğini istiyorsa, çalışma hayatının çözüm bekleyen sorunlarını zaman geçirmeden çözmelidir. Çözüm hemen şimdi” ifadelerini kullandı.

“Taşeron sistemi hâlâ bitmedi”
Çalışma hayatındaki yapısal sorunlara da değinen Gülnar, kayıt dışı istihdam nedeniyle çok sayıda çalışanın sosyal güvenlik ve sendikal haklardan yeterince yararlanamadığını savundu.
Taşeron çalışma sistemine ilişkin geçmişte verilen sözleri hatırlatan Gülnar, çalışanların kadroya alınması ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması yönündeki beklentilerin karşılanmadığını ifade etti.
Gülnar, taşeron sisteminin iş güvencesi ve örgütlenme hakkı açısından sorun oluşturmaya devam ettiğini belirterek bu konuda kalıcı adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.
Vergi sistemine tepki
Edip Gülnar’ın gündeme getirdiği bir diğer konu ise çalışanların üzerindeki vergi yükü oldu. Türk-İş’in uzun süredir dile getirdiği “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı” talebini yineleyen Gülnar, mevcut sistemin çalışanlar açısından adaletsiz sonuçlar doğurduğunu savundu.
“Bir yıllık maaşımızın iki ayını vergi kesintilerine veriyoruz” diyen Gülnar, vergi sisteminde çalışanların lehine düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.
Açlık sınırı 37 bin 388 liraya yükseldi
Gülnar, Türk-İş’in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması sonuçlarına da dikkat çekti. Paylaştığı verilere göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gereken aylık gıda harcaması, yani açlık sınırı 37 bin 388,30 TL’ye yükseldi.
Gıda harcamalarının yanı sıra konut, giyim, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçların hesaba katıldığı yoksulluk sınırının 121 bin 786 TL, bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyetinin ise 48 bin 305,38 TL seviyesine ulaştığını aktardı.
2026 yılı için geçerli asgari ücretin 28 bin 75 TL, emekli aylığının ise 23 bin 552 TL olduğunu belirten Gülnar, gelirlerle temel yaşam maliyetleri arasındaki farkın çalışanların ve emeklilerin geçim şartlarını ağırlaştırdığını söyledi.
Türk-İş’in çalışanların haklarını savunmayı sürdüreceğini vurgulayan Gülnar, çalışma hayatındaki sorunların çözümü için mücadelelerini daha etkin biçimde devam ettireceklerini ifade etti.





