Gençlerde görülen diz önü ağrısını önlemek için uzmanından 6 öneri
(İHA) - Diz ağrılarının genellikle koşarken, merdiven inip çıkarken, uzun süre otururken veya çömelirken arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, ağrıları önlemek için...
(İHA) – Diz ağrılarının genellikle koşarken, merdiven inip çıkarken, uzun süre otururken veya çömelirken arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, ağrıları önlemek için 6 öneride bulundu.Patellofemoral ağrı sendromu, dizin ön kısmında patella olarak da bilinen diz kapağı çevresinde oluşan ağrıya deniyor. Diz hastalıkları ve spor yaralanmaları polikliniklerine başvuran hastaların yüzde 25-40’ını, koşucuların da yüzde 25’ini oluşturuyor. Patellofemoral ağrı sendromu koşucu dizi olarak da biliniyor. Koşma ve zıplama içeren spor yapan kişilerde daha sık görülüyor. 20-30 yaşlarda ve genç erişkinlerde karşılaşılan patellofemoral ağrı sendromuna kadınlar daha çok yakalanıyor. Dinlenme ve buz gibi basit tedaviler genellikle fayda sağlıyor ancak bazen diz önü ağrısında fizik tedaviye ihtiyaç duyulabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, diz önü ağrısı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Diz ağrısı genellikle koşarken, merdiven inip çıkarken, uzun süre otururken veya çömelirken arttığına dikkat çeken Aydın, “Diz önü ağrısı, dizin ön kısmında ve diz kapağı eklemi çevresinde sıklıkla dizi bükme hareketinde açığa çıkan ağrıdır. İlerlemiş vakalarda istirahat halindeyken ve uykuda da oluşabilir. Ağrının nedeni, patellanın karşısındaki olukta kaymasını zorlaştıran ve bozan durumlar, aşırı kullanma, dizilim kusuru ve travmalardır. Özellikle beden kitle endeksi 25’ten fazla olan kişilerde travma olmadan da zorlanma olabilir” dedi. Bu durumlar eklem kayma mekanizmasını bozarak; eklem kıkırdağında yumuşamaya, eklemin yumuşak dokularının anormal gerilmesine, quadrıseps kasının zayıflamasına ve hamstringlerde gerginliğe, retinakulum içinde ağrılı nöroma gelişimine neden olur. Patellofemoral ağrı sendromu genellikle basit önlemler veya fizik tedavi ile tamamen giderilir. Ancak, egzersiz rutininde veya etkinlik seviyesinde ayarlamalar yapılmazsa tekrarlayabilir” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Diz önü ağrısında hastalar çömelirken ve merdiven inip çıkarken zorlanmadan, zaman zaman dizlerinde boşalmadan şikayet eder. Muayenede PFE’de kayma zorluğu, hareket kısıtlılığı, dizilim kusurları, instabilite varlığı sorgulanır ve X-Ray, BT, MRG ile de özellikle eklem kıkırdağı, patellanın yerleşim kusurları ve menisküs gibi ek bir hastalık olup olmadığı değerlendirilir.”