Facianın ardından KKTC’de hastaneye kaldırılan 11 yaşındaki Fatma Ada Kaya’nın ilk kontrollerinde herhangi bir kırık tespit edilmezken, Adana’ya döndükten sonra yapılan tetkiklerde 4 kaburgasının kırık olduğu belirlendi. Parçalı kırıklar nedeniyle hastanede tedavi altına alınan küçük kızın yürümesine dahi izin verilmiyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Girne açıklarında 30 Ağustos’ta 267 yolcu ve mürettebatın bulunduğu geminin batmasıyla meydana gelen facianın ardından kurtulanların yaşadıkları dehşet gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

Faciada 14 kişi hayatını kaybederken, kayıp 14 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Batan gemide bulunan yolcular arasında Adana’dan KKTC’ye 2 günlük tatil için giden Kaya ailesi de yer aldı.

Gemi Faciasında Kurtulan 5 Kişilik Aile Dehşet Anlarını AnlattıTatilin dönüşü kabusa döndü

Hüseyin Kaya (42), eşi Zeynep Kaya (37) ve çocukları Fatma Ada (11), Mira (9) ile Duru (8), tatilin ardından Türkiye’ye dönmek için gemiye bindi. Ancak yolculuk sırasında gemide meydana gelen şiddetli sarsıntılar, aile için kabus dolu dakikaların başlangıcı oldu.

Ailenin anlatımına göre yolcular, geminin fazla sarsılması üzerine kaptandan gemiyi durdurmasını ve geri dönmesini istedi. Ancak iddiaya göre gemi yoluna devam etti. Kısa süre sonra geminin su almaya başlamasıyla birlikte yolcular arasında büyük panik yaşandı.

Gemi Faciasında Kurtulan 5 Kişilik Aile Dehşet Anlarını Anlattı (1)Geminin batması saniyeler içinde gerçekleşti

Geminin batmaya başlaması üzerine Kaya ailesi can yeleklerini giyerek denize atladı. Denize atladığı sırada ayağının kayması nedeniyle düşen 11 yaşındaki Fatma Ada ise geminin üzerine devrilmesi sonucu büyük tehlike atlattı.

Denize düşen küçük kız, babası Hüseyin Kaya tarafından kurtarıldı. Aile, daha sonra yaklaşık 1,5 saat boyunca açık denizde yardım bekledi. Uzun süre denizde kalan aile, bölgede su sporları yapan bir kişinin yardımıyla kurtarılarak karaya çıkarıldı.

Gemi Faciasında Kurtulan 5 Kişilik Aile Dehşet Anlarını Anlattı (2)Küçük kızın 4 kaburgası kırıldı

Facianın ardından yaralanan tek aile ferdi olan 11 yaşındaki Fatma Ada Kaya, KKTC’de hastaneye kaldırıldı. Küçük kız, bel ve kaburga bölgesinde şiddetli ağrısı olduğunu belirtmesine rağmen yapılan ilk kontrollerin ardından ağrı kesici verilerek taburcu edildi.

Aile, olaydan yaklaşık 4 gün sonra uçakla Adana’ya döndü. Fatma Ada’nın ağrılarının devam etmesi üzerine aile, küçük kızı Adana Şehir Hastanesi’ne götürdü.

Burada yapılan tetkiklerde Fatma Ada’nın 4 kaburgasının kırıldığı ortaya çıktı. Hastaneye yatırılan küçük kızın tedavisinin sürdüğü, kırıkların parçalı olması nedeniyle yürümesine dahi izin verilmediği öğrenildi.

“Denize düştükten sonra gemi üzerime devrildi”

Yaşadığı korku dolu anları anlatan 11 yaşındaki Fatma Ada Kaya, geminin batacağını anladıkları sırada can yeleklerini giyerek denize atladıklarını söyledi.

Kaya, denize atladığı sırada ayağının kaydığını belirterek, “Denize düştükten sonra gemi üzerime devrildi. Beni babam kurtardı. Daha sonra ekipler beni hastaneye götürdü. Ağrımın çok olduğunu söyledim ama ‘Bir şeyiniz yok’ dediler. Adana’ya döndüğümüzde hastaneye gittik. 4 kaburgamın kırık olduğunu söylediler” dedi.

“Kaptan hızını hiç kesmedi”

Anne Zeynep Kaya ise geminin limandan ayrılmasının ardından çok fazla sarsıldığını ve yolcuların geminin durdurulmasını istediğini söyledi.

Emniyet’ten araç alım satımı yapacaklara kritik uyarı
Emniyet’ten araç alım satımı yapacaklara kritik uyarı
İçeriği Görüntüle

Kaya, yaşananları şu sözlerle anlattı:

“İnsanlar geminin durmasını istedi ama durmadılar. Geminin limandan çıkmasından sonra çok sarsıntı vardı. ‘Gemiyi geri döndürün, biz inmek istiyoruz’ dedik. 5 dakika sonra su almaya başladı. ‘Biz böyle çok gittik, hiçbir şey olmaz’ dediler. Gemi su aldığı sırada kaptan hızını hiç kesmedi.”

“Geminin altından patlama sesi geldi”

Geminin altından bir patlama sesi duyduklarını belirten Zeynep Kaya, ardından geminin manevra yapmasıyla yan yatmaya başladığını söyledi.

Kaya, “O sırada geminin altından patlama sesi geldi. Kaptan manevra yapınca gemi ters dönmeye başladı. Ben çocuklarıma can yeleği giydirmeye çalışıyordum. Hatta biri bana giydirmiş ama kim olduğunu bilmiyorum. Biz suya atladık, 1 dakika sonra zaten battı. Suda 1 saatten fazla kaldık. Su sporları yapan bir kişi gelip kurtardı bizi” diye konuştu.

Kızının KKTC’deki ilk muayenesinde kırıklarının tespit edilmediğini belirten anne Kaya, “Oradan hastaneye gittik. Kontrolleri yapıldı ama ‘Bir şey yok’ dediler. Ama kızımın 4 kaburga kemiği kırık çıktı. Kırıklar da parçalı olduğu için şu an yürümesine bile izin verilmiyor. Orada kırık olduğunu fark etmediler. İlk fırsatta onlardan şikayetçi olacağım” ifadelerini kullandı.

“Gözümüzün önünde insanlar öldü”

Baba Hüseyin Kaya da geminin altından gelen patlama sesinin ardından geminin yan yatmaya başladığını ve çok kısa süre içerisinde kendilerini denizin içinde bulduklarını anlattı.

Kaya, “Alttan bir patlama sesi geldi. Gemi yan yatmaya başladı. 30 saniye içinde kendimizi suda bulduk. 1,5 saate yakın denizde kaldık. O anlarda çok korktuk. Sonuçta açık denizdeydik ve köpek balıkları da olabilirdi. O an her şeyi düşündük. Gözümüzün önünde insanlar öldü. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.

Aile olayın araştırılmasını istiyor

Faciadan sağ kurtulan Kaya ailesi, yaşadıkları olayın tüm yönleriyle araştırılmasını istiyor. Özellikle 11 yaşındaki Fatma Ada’nın KKTC’deki ilk sağlık kontrolünde kaburga kırıklarının fark edilmemesi konusunda da gerekli incelemenin yapılmasını talep eden aile, yaşananların sorumlularının belirlenmesini bekliyor.

Geminin batması sonucu yaşanan facianın ardından kayıp kişileri arama çalışmaları sürerken, Kaya ailesinin yaşadığı olay deniz kazalarında zamanında müdahale ve sağlık kontrollerinin önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Kaynak: İHA