TÜM Emekliler Sendikası Adana Şubesi, artan hayat pahalılığına ve yetersiz emekli maaşlarına dikkat çekmek amacıyla İnönü Parkı’nda bir araya geldi. Basın açıklamasına çok sayıda emekli vatandaş ve basın mensubu katıldı. Sendika adına açıklamayı TÜM Emekliler Sendikası Adana Şube Başkanı Yener Pirim yaptı. Pirim, mevcut emeklilik sisteminin emekli yurttaşları giderek yoksullaştırdığını belirterek, sistemin sosyal tarafların katılımıyla yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

“Emeklilik sistemi sosyal tarafların uzlaşısıyla yeniden düzenlenmelidir "

Tüm Emekliler Sendikası Adana Şube Başkanı Yener Pirim, “Başta 5510 sayılı yasa olmak üzere, emeklilik sistemi sosyal tarafların uzlaşısıyla yeniden düzenlenmelidir. Emekli olunurken, hak sahibinin son maaşı üzerinden emeklilik maaşı güncellemesi yapılması gerekirken, aldığı toplam aylıkların ortalaması üzerinden aylık güncellemesi, enflasyonla yaşanan bir ülkede halkına atılan çok büyük bir kazıktır. Ayrıca bu güncellemede aylık belirlenirken, büyümenin yüzde yüzünün yansıtılması kaldırılmış, oran; yüzde otuza düşürülmüştür" dedi.

Emeklilerden Geçim Çağrısı “Maaşlar Memur Düzeyine Yükseltilmeli” (2)

“Artışların, kök maaşlar üzerinden değil, ele geçen aylık üzerinden olmalıdır”

Pirim, “Kayıplarımızın telafisi ve enflasyon beklentisi üzerinden Temmuz’da açıklanacak artışların, kök maaşlar üzerinden değil, ele geçen aylık üzerinden olmalıdır. Bu mevsimde emekliler domatesi, biberi taneyle, karpuzu dilimle almaya bütçeleri yetmiyor. Meyve ülkesinde meyveye hasret, sebzeye hasret emekli topluluğu yarattılar. Etin adını dahi ağzımıza alamıyoruz. Emekliler artık ekmek almaktan aciz duruma düşürüldü. Emekliler geçinemiyor duyun bizi. En düşük emekli aylığı, seyyanen artışlarla birlikte, en düşük memur maaşına eşitlensin” dedi.

“Çok korkunç bir durumdur”

Başkan Pirim, “Türkiye’de en yoksul yüzde 10’luk dilimin, yüzde 30’undan fazlası emeklidir. Yani kağıt toplayan, sokakta yaşayan, işsiz, yardıma muhtaç kesimin içinde ki her 100 kişiden 17’si emeklidir. Çok korkunç bir durumdur. GSMH’den emeklilere ayrılan pay çok sayıda EYT’LİYE rağmen yıllar içinde yüzde 4’e kadar düşmüştür. Oysa İtalya’da bu oran yüzde 16,9, Yunanistan’da 16,3, Fransa’da 14,7’dir. Avrupa ortalaması yüzde 11, Dünya ortalaması yüzde 8’dir. Yani durum ortada. Mesele tercih meselesidir” diye ifade etti.

Karataş ve Sarıçam belediyeleri el ele: Ortak projeler için ilk adım
Karataş ve Sarıçam belediyeleri el ele: Ortak projeler için ilk adım
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Çağlacan Kurt