TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak - Diksiyon eğitiminin gerekliliğine dikkat çeken, Adana PGM Akso Prodüksiyon Tiyatrosunda Sanat Yönetmeni, İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanatçısı ve...

Yayınlama: 26.08.2023
Düzenleme: 27.08.2023 19:08
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Diksiyon eğitiminin gerekliliğine dikkat çeken, Adana PGM Akso Prodüksiyon Tiyatrosunda Sanat Yönetmeni, İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanatçısı ve Çukurova Müzik Akademi eğitmeni Murat Aslan, yetişkinlere yönelik diksiyon eğitiminin nasıl verilmesi gerektiğine yönelik bilgilerini bizlere aktardı.

“Kalabalığa hitap ediyorsanız nefesinizi doğru kullanmalısınız”

Konuşulan bir dilin incelenmesi ve bu doğrultuda doğru kullanılması diksiyon olarak bilindiğini belirten Murat Aslan, “Özellikle konuşma sanatı ile beraber aynı zamanda tekniği üzerinden fonetiği tamamlayıcı bir u nsurdur” dedi. Aslan diksiyonu geliştirmeye yönelik şu ifadelerde bulundu:

“ Herkesin hem teknik anlamda hem de doğru tonlama anlamında kullanması gereken önemli faktör nefes alıp vermesini bilmesi gerekir. Diksiyon için teknik bilgi kaçınılmazdır. Fakat sadece teknik bilginin biliniyor olması diksiyonun düzelmesinde yardımcı faktör değildir. Uygulama ve tekrar diksiyonu geliştiren en önemli özelliktir. Çünkü diksiyonda kendi başına bir dildir. İyi bir diksiyon, konuşmacının mesajını net bir şekilde iletebilmesine yardımcı olurken, kötü bir diksiyon ise konuşmanın anlaşılmasını zorlaştırır ve yanlış anlaşılmalara neden olabilir.”

“İNSANOĞLU KONUŞMAYI SONRADAN KEŞFETMİŞTİR”

Karın nefesinin önemini belirten Aslan, “ Karın nefesi ile birlikte tüm vücudunuza yeterli oksijeni aldığınızda nefesi doğru kullanabilir ve konuşurken çıkardığınız ses tonları daha doğru olur ve karın sağlığınız için son derece önemlidir. Konuşmanın temelini nefes oluşturduğu için diyafram nefesinizi doğru alabiliyor olmanız gerekir. Bunun için gerekli nefes egzersizlerini yaparak ve gerekli yerlerden eğitiminizi tamamlayarak geliştirebilirsiniz. Bu gelişim her meslek ve her alan için gereklidir” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.