“Deprem sonrasını sorgulamamız lazım”

“Deprem sonrasını sorgulamamız lazım”
Yayınlama: 29.03.2023
A+
A-

 

 

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay illerimizi etkileyen deprem felaketi bize bir kez daha deprem coğrafyasında yaşadığımızı hatırlattı. Bu nedenle bunda sonrası için dikkate almamız gereken ayrıntılar önem arz etti.

DEPREM İÇİN SORGULAMAMIZ GEREKENLER

İnşaat Sektöründe önemli işlere imza atan LUX İnşaat sahibi İnşaat Yüksek Mühendisi Murat Çakıroğlu açıklamasında; “Coğrafyamızda yaşanan her depremden sonra halkımız aynı aydınlanmayı yaşıyor fakat kötü hatıraları silmeye meyilli hafızamız, maalesef birkaç sene içerisinde felaketi unutup bizi tekrar binaların sağlamlığından ziyade mutfak dolaplarına bakmaya yönlendiriyor. Oysaki yaşadığımız yapıda mutfak dolaplarından çok daha öncelikli tasarımsal ve yapısal ayrıntılar ile ilgilenmemiz gerekir. Tabii ki son kullanıcı olarak hiçbir vatandaşımız yapı uzmanı değil ama en azından oturacağımız evi satın alırken, mutfağı veya seramiğini sorgulayacağımıza, bina nasıl bir zemine oturmuş veya bina yapılırken zemin iyileştirme metotlarından biri kullanılmış mı diye sorgulayabiliriz. Binamızın yapan müteahhidin teknik yeterliliğine dair bir sorgulama yapabiliriz.” İfade etti.

DEPREM SONRASI NASIL YOL ALABİLECEĞİZ

İnşaat Yüksek Mühendisi Murat Çakıroğlu Deprem sonrası daha itina göstermemiz gerektiğine dikkat çekerek; “Tabi ki burada son kullanıcıdan ziyade yerel yönetimler, belediyelere ve merkezi hükümete daha fazla iş düşüyor. Şehrin imar planlarını yaparken, hangi bölgede ne tip bina yapılmalı, yapılırken ne tip bir zemin iyileştirme yöntemi kullanılmalı mutlaka araştırılmalı ve buna göre binaların yapılması için ruhsat verilip projeler onaylanmalıdır. Gerekirse deprem bölgelerinde deprem ivmeleri revize edilerek, şartnameler gözden geçirilmelidir. Bu tedbirleri alarak en azından bundan sonra yaşanacak depremlerde felaketlerin önüne geçmemiz mümkün olacaktır. Depremlerin önüne geçemeyiz fakat yaşanacak felaketlerin önüne geçmek biz insanların inisiyatifindedir.

Mümkün mertebe yatay mimari kullanmak, yüksek katlı yapılar tasarlamamak, tarımsal alanlarda imara müsaade etmemek en basit tedbirlerin başında gelmektedir.” Açıklamasında bulundu.

ZEMİN MEKANİĞİ NİSPETEN YENİ BİR BİLİM DALIDIR

İnşaat Yüksek Mühendisi Çakıroğlu; “Hala birçok tasarım ampirik deneylerle bulunmuş formüllerle hesaplanır. Hala olası bir depremi tahmin edecek net bir sistem dünyadaki bugünkü teknoloji ile mevcut değildir. Böylelikle depremi çok önceden bilerek insani tedbirler almayı düşünmek mümkün değildir.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.