Dağın içinden çağlayarak çıkan kocama nehir: ŞEKERPINARI
Şekerpınarı ve Akköprü Pozantı’nın simgesi olarak görülebilecek önemli değerlerdir. İç Anadolu ve Çukurova arasında yolculuk yapanlar için burada serinlemek ve yemek molası vermek bir gelenek haline gelmiştir.
Şekerpınarı ve Akköprü Pozantı’nın simgesi olarak görülebilecek önemli değerlerdir. İç Anadolu ve Çukurova arasında yolculuk yapanlar için burada serinlemek ve yemek molası vermek bir gelenek haline gelmiştir.
Şekerpınarı, Çakıt Çayının önemli bir kısmını oluşturan güçlü bir su kaynağıdır. Dağın içinden çağlayarak çıkan kocaman nehir; sesiyle, görüntüsüyle ve serin esintisiyle ziyaretçileri büyülemektedir. Şekerpınarı’nın kaynağının hemen yakınında çeşitli firmalara ait hazır su dolum tesisleri bulunmaktadır. Su kaynağının etrafında bulunan ve etinin lezzetiyle ülke çapında ün kazanmış restoranlar yemek molasını burada vermek için iyi bir nedendir. Yine dinlenme tesislerinde bölgenin meşhur halka tatlı, taş kadayıf gibi tatlılarının sıcak ve taze olarak satıldığı işletmeler de çokça tercih edilmektedir. Şekerpınarı’nın hemen aşağısında Şapkalının Köprüsü olarak bilinen asma köprüyü geçerken ırmağı ve üzerindeki Akköprü’yü fotoğraflamanızı, köprüden geçince karşıda bulunan oluktan su içmenizi tavsiye ediyoruz.
Akköprü ‘nün ortaçağda yapıldığı düşünülmekle birlikte tam yapım tarihi bilinmemektedir. Abbasi halifesi Memun’un Bizans’a karşı yaptığı seferde buradan geçtiği yazılı kaynaklarda belirtildiğinden köprünün 833 yılından önce yapıldığı tahmin edilmektedir. Hemen yanındaki Şekerpınarı’ndan dolayı buraya Şekerpınarı Köprüsü de denilmektedir. Çukurova’dan Anadolu’ya geçiş yolu üzerinde bulunması nedeniyle 14. Yüzyılda Karamanoğulları tarafından gümrük noktası olarak kullanılmıştır. Akköprü, 83 metre uzunluğunda 5,70 metre genişliğindedir ve kemer açıklığı 10,35 metredir. Tek gözlü yapısı ve mimari tarzıyla Bosna’daki Mostar Köprüsü’ne de benzetilmektedir. Köprü sarımtırak renkli kesme taşlarla yapılmıştır. Çeşitli tarihlerde aslına uygun onarımlar geçiren ve en son 1991’deki selde büyük hasar gören Akköprü, 2000-2001 yıllarında gerçekleştirilen son restorasyonla bugünkü halini almıştır.
Pozantı Şekerpınarı & Akköprü’ye Nasıl Gidilir?
Şekerpınarı ve Akköprü Adana-Niğde il sınırında, Adana-Ankara karayolu üzerinde yer almaktadır. Pozantı İlçe merkezine uzaklığı 6 km, Adana şehir merkezine uzaklığı ise 106 km’dir. Adana’dan Şekerpınarı’na gitmek için Adana-Ankara otoyolu kullanılarak Güney Pozantı gişesinde otobandan çıkılmalı ve Niğde yönüne 5 km gidilmelidir. Otobana girilmeden eski Adana-Ankara karayolu kullanıldığında ise Pozantı’yı geçtikten sonra 5 km kuzeye ilerleyerek sonra buraya ulaşılmaktadır. Toplu taşıma ile Şekerpınarı ve Akköprü’ye gitmek isteyenler Adana’da Kanalköprü Mevkii ve Otogardan kalkan Pozantı minibüslerini kullanabilirler.
Kaynak: Özel Haber - Serdar Akın