Çocuk kanserinde de erken tanı önemli

Çocuk kanserinde de erken tanı önemli
Yayınlama: 12.11.2022
A+
A-

2-8 Kasım “Lösemili Çocuklar Haftası” nedeniyle Adana, Seyhan, Büyüksaat, Ziyapaşa,  Yeni Baraj, Gazipaşa Elit Lions’ların ev sahipliğinde Prof.Dr.Ali Bülent Antmen’in sunumuyla Seyhan Belediyesi’nin Yeşilyurt Bilgi Evi’nde  semt sakinleriyle toplantı düzenlendi.

HABER: SERDAR AKIN-EDA ARSLAN

ÇOCUK KANSERİNİN ÖNEMİNİ HALKIMIZA ANLATMAMIZ LAZIM

Açılış konuşmasında  6.Bölge Başkanı Lions Nurdan Çalışkan  “Uluslararası Ana Hizmet Konularımızdan “Çocuk Kanseri” maalesef ki çağımızın en tehlikeli hastalıklarından birisi haline geldi. Ailelerimizin çoğu bu konuda yeterince bilgiye sahip değiller. Hastalığı fark ettiklerinde çok geç kalmış olabiliyorlar .Bu nedenle  “Çocuk Kanseri” ile ilgili toplumu bilgilendirmeyi ve erken tedbir almalarını sağlamayı amaçladık diye konuştu.

ÇOCUK KANSERİ HER GEÇEN GÜN ÇOĞALIYOR

Prof. Dr. Antmen, löseminin en fazla çocukları vurduğunu söyleyerek, “Erişkinlerde de görülüyor ama, çocuklardaki çok farklı. 0-18 yaş arasındaki çocukları çok sıklıkla yakalıyor. Çocukluk çağının en çok görülen kanseri. Biz bugün bütün toplumda lösemili çocukları hatırlatmak istedik. Çoğunluğunun iyileştiğini göstermek istedik. İnsanlara vereceğimiz mesajlar şu; kan verin, donör olun. Örnek olarak Kuzey nakil yapılmış bir çocuğumuz. Bizim yanımızda olması kadar büyük mutluluk yok ve bunu bir bağışçıya borçluyuz. Tüm toplumu kan vermeye ve donör olmaya davet ediyorum” dedi.

Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Pediatrik Hematoloji-Onkoloji ve KİT Ünitesi Direktörü Prof. Dr. Ali Bülent Antmen, löseminin çocukluk çağının en çok görülen kanseri olduğunu söyledi. Antmen, kök hücre nakli gerektiren hastalıklarda verici bulunmasının en önemli nokta olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki bağışçıların olması ve giderek artması dolayısıyla tüm nakil bekleyen hastalarımız için Türkkök önemli bir dayanağımız. Bizi izleyecek olan herkese mesajımız şudur, lütfen kemik iliği nakli bekleyen tüm çocuklar ve erişkinler için Kızılay’a giderek ben verici olmak istiyorum diyerek bekleyenlere şifa olmalarıdır. Türkiye’de kan verme oranları şuanda düşük ayrıca kök hücre nakli için verici olma oranı batıya göre oldukça düşük. Şu anda Türkkök verilerinde 100 bine yaklaşmış olma ihtimali var ama Türkiye nüfusuna göre bu rakam oldukça düşük en az 500 bine çıkmamız gerekiyor. Medya aracılığıyla ve sosyal medya aracılığıyla bu işin önemini mutlaka halkımıza anlatmamız lazım. Bazen medyada bireysel olarak hastaların haberleri çıkıyor o an fırtına gibi bağış kampanyası başlıyor ama, o hastayla birlikte tekrar unutuluyor. Bir sağlık politikası şeklinde bunun hep canlı tutulması ve kan bağışında olduğu gibi sürekli olarak motive edilmesi lazım. Nakil bekleyen çocuklarla ve büyükler nakil beklerken sorun yaşamasınlar” diye konuştu.

Seyhan Belediyesi’ne ait Yeşilyurt mahallesindeki Bilgi Evi’ndeki toplantıya semt sakinlerinin yanı sıra Lions 118-U Yönetim Çevresi Federasyonu, 2.Kesime Bağlı 4.5.6.Bölge Kulüplerinin Adana, Seyhan, Büyüksaat, Ziyapaşa, Yeni Baraj, Gazipaşa Elit Lion Başkanları,Genel Yönetmen Lion Ayşegül Taş, 2.Genel Yönetmen Yardımcısı Lion Cengiz Kurt, Yönetim Çevresi Sekreteri Lion Pamir Diril, Yönetim Çevresi Saymanı Lion Keriman Diril, 2.Kesim Başkanımız Lion Erhan Bugay, 6.Bölge Başkanı Lion Nurdan Çalışkan, kabine görevlileri, Adana Lösev İl Koordinatörü Betül Özgüven ve Adana Lösev Halkla İlişkiler Sorumlusu Buse Çakan katıldı. Toplantının ardından LÖSEV’le ilgili broşürler dağıtıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.