MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz'dan Partisinin İl Başkanlığına ziyaret
MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz'dan Partisinin İl Başkanlığına ziyaret
İçeriği Görüntüle

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP iktidarının yıllardır beklenen ancak sürekli ertelenen Hal Yasası düzenlemesine ilişkin sert eleştirilerde bulundu. İktidarın makyaj düzenlemelerle, göstermelik yasaklarla ve ceza tehditleriyle gerçek sorunları örttüğünü söyleyen Barut, “Patates deposunu basıp üreticiyi terörist ilan eden anlayış, bugün yine sahnede. Ama kimse bu oyunlara inanmıyor artık” dedi.

“Yasayla değil, destekle düzelir”

Ticaret Bakanlığı'nın "Sebze ve meyve ucuzlayacak" vaadiyle gündeme getirdiği yasa taslağının temel sorunları çözmekten uzak olduğunu belirten Barut, "Gıda olmadan yaşam olmaz. Yaşamın varlığı için de tarımsal ve hayvansal üretimin önündeki engellerin tümüyle aşılması şarttır. Tüm dünyada tarım desteklenirken bizim ülkemizde tarıma destek yerine köstek olunuyor. Maliyetlerin altında ezilen, ürünü, eti, sütü para etmeyen, borç batağına saplanan ve sonunda gülmeyi unutan çiftçimiz, kan ağlıyor. Yaşamak, üretmek, refaha kavuşmak için destek bekleyen çiftçilerimize çare bulunmalı ama iktidar oralı olmuyor. Ülkemizde derin bir ekonomik ve siyasi kriz, bunun sonucunda da büyük bir açlık, yoksulluk ve sefalet düzeni hüküm sürmektedir. Tüm bu sorunların çözümü için acil, etkin ve kalıcı düzenlemeler yapılmalı, daha fazla vakit kaybetmeden harekete geçilmelidir" ifadelerini kullandı.

“İktidar sorunun kaynağı, çözümün değil”

AKP’nin hazırladığı taslağın “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”da değişiklik öngördüğünü hatırlatan Barut, geçmişte çıkarılan benzer yasaların hiçbir işe yaramadığını belirtti.

CHP’li Barut, “Yasa değiştirmekle veya yasa çıkarmakla fiyatlar düşmez. Öyle olsaydı 13 sene önce aynı gerekçelerle çıkan yasa da çözüm olurdu. Ama bunların amacı çözüm değil çözümsüzlük. Kesin çözüm için bu ülkede ilk yapılması gereken iş, emeğin hakkını vermektir. Üreteni ve üretimi desteklemek, ulusal ve sürdürülebilir tarım modeli tasarlamak ilk adım olmalıdır. Çiftçinin belini büken maliyet yüküne çare bulunmalıdır. Aklımızla alay etmeyin, derinleşen sorunlara kalıcı ve etkin çözüm üretin!" şeklinde konuştu.

Editör: Sevil Çakmak