ÇETİN:KAÇAĞA KESİNLİKLE GÖZ YUMMAM

ÇETİN:KAÇAĞA KESİNLİKLE GÖZ YUMMAM
Yayınlama: 02.03.2023
A+
A-

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin Radyo Toros ve Toros TV’de yayınlanan Yılmaztürk’le Yerel Gündem Programı’nın konuğu oldu

 

Radyo Toros ve Toros TV’de yayınlanan, moderatörlüğünü gazetemiz genel koordinatörü İnci Yılmaztürk’ün yaptığı Yerel Gündem Programı’nın konuğu olan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

HEDEF HALİNE GETİRİLMEK İSTENDİK

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin Adana ve Çukurova’da da olumsuz etkiler bıraktığına işaret eden Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, yıkılan 11 bina ile ilgili spekülasyonlarla Çukurova Belediyesi’nin hedef haline getirilmek istendiğini ifade etti.Yıkılan binalara 1992 ila 97 yıllarında ruhsat verildiğini belirten Başkan Çetin, “Bizim dönemimizde yapılan binaların hepsi ayakta duruyor.Önceki dönemlerde yapılan binalar yıkıldı ve birçok binada da hasar meydana geldi.Belediyemizi ve şahsımı hedef alanların yaptığı spekülasyonların boşa çıktığını herkes gördü.”diye konuştu.

KAÇAĞIN AFFI OLMAZ

Kaçak ve projeye aykırı binalarla ilgili defalarca uyarıda bulunduğunu anlatan Başkan Çetin, “Bugüne kadar kaçak yapılarla ilgili kimseye taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz.İmar aflarına hep karşı çıktım.Sonuna kadar da karşı olacağım. Mademki hormonlu bina yapmak yasal hale geliyor niye bizi uğraştırıyorsunuz. Bu işin affı olur mu? Biz nasıl mücadele edeceğiz betonlaşmayla, biz nasıl mücadele edeceğiz bu hukuksuzlukla? Ben böyle bir anlayışı kabul etmiyorum.Kimse parasını boş yere harcamasın.Kaçağa abamın oğlu da olsa göz yummam.Vatandaşlarımız işini temiz yapan müteahhitlerle çalışsın.”dedi.

DAHA SIKI TUTACAĞIZ

Binlerce can kaybına neden olan depremlerin ardından işi daha sıkı tutacakları ifade eden Çetin, “Şu anda 2018 yılında yapılan deprem yönetmeliği yürürlükte ve bakanlık yeni bir yönetmelik hazırlığında.Yapılacak binalarda kesinlikle sismik izolatör sistemi veya damper sisteminin kullanılması zorunlu olmalı. Bunu teknik elemanlarımızla ve TMMOB ile değerlendireceğiz ve zorunlu hale getireceğiz. Deprem yönetmeliğinde bu hususlar zorunla hale gelmese bile biz kendimiz bunu zorunlu hale getirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Yeni inşaatlarda bu sistemlerin inşaat maliyetlerine eklenmesi doğru bir yöntem olacaktır.Müteahhitler izolatör veya damper sistemleri uygulandığında daha yüksek fiyatlara daire satmaları mümkün olabilecektir.” diye konuştu.

GECE GÜNDÜZ SAHADAYIZ
Belediyenin tüm ekiplerinin gece gündüz demeden yoğun bir gayret gösterdiğini söyleyen Başkan Çetin, “Bütün bu çalışmalarımızla birlikte vatandaşlarımızın üç öğün yemeklerinin teminini de sağladık. Eşya almak için evlerine giremeyen vatandaşlarımız da vardı.Onların soğukta kalmaması için battaniye, uyku tulumu, mont, temizlik malzemeleri, hijyen malzemeleri, çocuk bezleri, kadınların özel ihtiyaçları, yatalak hastaların ihtiyaçları, odununa varıncaya kadar her şeyi ama her şeyi ekip arkadaşlarımızla birlikte karşıladık.Boy göstermek için sahada olmadık, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak. taleplerini dinlemek için sahadaydık.”dedi.
KONTEYNER KENT HAZIRLANIYOR

Depremzedelerin yaralarının bir an önce sarılacağını söyleyen Çetin, “Depremde evi yıkılacak, yıkılan, ağır hasarlı olan veya orta hasarlı olup da güçlendirmeye ihtiyaç duyan hemşerilerimiz için konteyner kenti Çukurova Devlet Hastanesi’nin hemen aşağındaki bir bölgede hazırlanıyor. Konteynerler oraya indirilmiş, yakın zamanda oraya geçebilecekler.”diye belirtti.

16 BİN DÖNÜMLÜK ALANA DÜZENLEME

İlçe belediyelerinin yükseklik sınırına müdahale edemediğini belirten Çetin, “Yakın zamanda Büyükşehir Belediyemiz tarafından 51 metre yükseklik sınırı getirildi. Biz meclisimizden karar aldırıp bunun daha da aşağı çekilmesi için Büyükşehir Meclisine sunacağız.Kesinlikle 10 kattan fazla binaya izin vermeyeceğiz. Şambayadı bölgesine yapılacak afet konutları da 4-5 katlı olacak. Şambayadı-Kabasakal bölgesinde en yüksek yoğunluk 1.60 yoğunluk. Dolayısıyla bu bölgede en fazla 5 katlı binalar yapılabilecek. 10 kat sadece 2.4 yoğunluk yerler için geçerli. Öyle yerler de fazla kalmadı. Yeni yerleşim bölgelerinde yoğunluk 1.6 olarak belirlendi ve en yüksek katlar da 5 olabilecek.Karslılar Mahallesi’nden Şambayadı’na kadar yaklaşık 16 bin dönümlük alanında imar düzenlemesini yaparak, vatandaşımızın ucuz arsa alarak, konut yapmasına imkan sağlayacağız.”dedi.

KAPALI OTOPARK YAPTIRACAĞIZ

Başkan Soner Çetin bu önlemler çerçevesinde zemin etüt raporlarının doğru düzgün hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, “Bundan sonra yapılacak yeni binalara asma ve çekme kat yapma yasağı getireceğiz.Bütün bu tedbirlerin tamamı vatandaşlarımızın daha güvenli yaşam alanına sahip olması için.Eğer güçlendirme ve forekazık gibi ilave tedbirleri alınması gerekiyorsa bunu da zorunlu hale getireceğiz. Bir diğer konu ise otopark sorunu. Otopark Adana’nın en önemli sorunlarından biri. Bu sorunu ortadan kaldıracak bir tedbir düşünüyoruz. Aslında yeni yapılan binalarda kapalı otopark yapma zorunluluğu var ama yönetmelikte bunun istisnaları da var. Araç başı şu kadar para yatırırsanız otopark yapma zorunluluğu kalkıyor ve uygun olan yerlere otoparklar yapılır deniyor. Biz bunu alacağımız meclis kararıyla kesinlikle engelleyeceğiz bunun hiçbir şekilde istisnası olmayacak ve bodrum otoparkı zorunlu olacak” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.