BTS Genel Başkanı Özkan, “Adana Havalimanı rant uğruna kapatılamaz”
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kerem 1937 yılında hizmete açılan Şakirpaşa Havalimanının, Türkiye’nin halen kamu hizmetinde olan en eski havalimanı olduğuna dikkat çekerek, “Adana Şakirpaşa Hava Limanı tek şehir havalimanı unvanını da taşımaktadır. Havalimanları arasında ulaşımı en kolay havalimanıdır” dedi
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Kerem 1937 yılında hizmete açılan Şakirpaşa Havalimanının, Türkiye’nin halen kamu hizmetinde olan en eski havalimanı olduğuna dikkat çekerek, “Adana Şakirpaşa Hava Limanı tek şehir havalimanı unvanını da taşımaktadır. Havalimanları arasında ulaşımı en kolay havalimanıdır” dedi
Adana Uluslararası Havaalanının 10 Ağustos tarihinden itibaren tarifeli uçuşlara kapatılmasına tepkiler devam ediyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Adana Havaalanının tarifeli uçuşlara kapatılmasına ,“Adana Hava limanı rant uğruna kapatılamaz” ifadeleri ile tepki gösterdi.
Adana Havaalanın girişinde yapılan basın açıklamasına CHP Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Ayhan Barut, CHP ve Dem İl Başkanları, BTS Genel Başkanı, TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin, TMMOB’ne bağlı odaların şube başkanları, Tabip Odası Başkanı, SES yöneticileri ile üyeleri katıldı.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Tonguç Özkan, Adana Şakirpaşa Havalimanının ülkemizin en köklü havalimanlarından biri olduğunu ve 1937 yılından bu yana Adana ve çevresindeki şehirlere hizmet ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“2 milyon nüfusa sahip Adana şehri, havalimanı ulaşımı ve transferinde büyük bir kolaylıkla bu hizmetten faydalanmaktadır. Adana şehrinden Çukurova Havalimanına ulaşım mesafesi yaklaşık olarak 50 km’dir. Bu da her yolcu açısından 1 saatlik bir zamana karşılık gelmektedir. Mersin şehrinden ise Çukurova Havalimanına 71 km ve Şakirpaşa Havalimanına ise 86 km’dir. Bu durumda Mersin şehrinden yaşayan insanlar için yolculuk mesafesi kısıtlı şekilde azaltılmışken Adana şehrinden yaşayan insanlar için yolculuk mesafesi fazlasıyla uzamaktadır. Osmaniye’de yaşayan 500 binden fazla insanın çoğunlukla kullanmış olduğu Şakirpaşa Havalimanının kapanması durumunda burada yaşayan insanlar için de alternatif bir havalimanı ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Ülkemizin değişik bölgelerinde 400 bin-600 bin insanın faydalanacağı şekilde yeni havalimanları açılırken Adana bölgesi ve hinterlandında olan nüfus için yeni yapılan havalimanı ile birlikte Şakirpaşa Havalimanının da yeterli kapasite ile çalışmaya devam etmesi hem ekonomik hem de vatandaşların bu hizmetlere erişimi açısından çok daha faydalı olacaktır.
Ulaştırma Bakanının son yapmış olduğu açıklama ile bu konuda hassasiyet gösteren kesimleri yalancı olmakla suçlamış ve Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılmayacaktır demiştir. Şimdi şunu ortaya çıkarmak gerkekir ki Adana Havalimanının kapanmasını istemeyen Adanalılar mı yalan söylemektedir yoksa bu havalimanı kapatılmayacak diye açıklama yapanlar mı yalan söylemektedirler. Gerçek şu ki Adana Şakirpaşa Havalimanı aktif kullanılmayacaksa, buradan eskisi gibi uçuşlar yapılmayacaksa bu tam olarak Adana Şakirpaşa Havalimanının kapandığı anlamına gelecektir. Yoksa Adanalılar Şakirpaşa Havalimanın heykelini ya da hayalini ne yapsınlar. Eğer uçuşu olmayan, yolcusu olmayan bir havalimanının hayali ya da heykeli bir anlam ifade ediyorsa Adanalıların deyimiyle o hayali ve heykeli alıp başlarına çalablirler. Yıllardır geçiş garantili köprülerle, hasta gatantili hastanelerle halkımızı bir avuç para babasına zorunlu müşteri yaptınız ve onları zalim sermayedarlara borçlu hale getirdiniz. Devletin pekâlâ yapabileceği işleri, vermek zorunda olduğu hizmetleri başkısının zenginleşme kapısı haline getirdiniz. Biz çok iyi biliyoruz ki havalimanlarının inşaa edilmesi veya onarılması gibi işlerde yapılan harcamaların çok büyük bir bölümü ve yine burada çalışacak olan DHMİ Genel müdürlüğü çalışanlarının maaşları, ülkemizin de içinde bulunduğu Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı yani Eurocontrol teşkilatı tarafından ödenmektedir. “
“ADANA TEK ŞEHİR HAVALİMANI ÜNVANINI TAŞIYOR”
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Kerem Şahin de yaptığı konuşmada, 1937 yılında hizmete açılan Şakirpaşa Havalimanının, Türkiye’nin halen
kamu hizmetinde olan en eski havalimanı olduğuna dikkat çekti. Şahin,“Adana Şakirpaşa Hava Limanı tek şehir havalimanı unvanını da taşımaktadır. Havalimanları arasında ulaşımı en kolay havalimanıdır. Şakirpaşa Havalimanının kapatılması veya pasife alınması tarihsel süreç açısından da sakıncalıdır. Adana’ ya ait olan bu yapının hizmet vermeye devam etmesi gereklidir.” dedi.
TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin şöyle konuştu:
“Uzun yıllardır devam eden ve kamuya verdiği zarar neredeyse telafi edilemez noktalara gelen yap-işlet-devret proje modeli, iktidar tarafından ısrarla sürdürülmektedir. Hasta ve yolcu garantili projelerle, kamunun sırtındaki yük artık taşınamaz bir hale gelmiştir. İktidar bir yandan “Kamunun cebinden bir kuruş çıkmadan yapılacağı ve hizmet vereceği” iddia edilen hastaneler, köprüler ve havalimanları için ihaleler düzenlerken, diğer taraftan garanti yolcu ve hasta bedellerini özel şirketlere ödeyebilmek için halkın vergi yükünü daha da arttırmaktadır. Bu modelin kimin yararına olduğu tartışmalıdır ancak kamu yararına olmadığı apaçık ortadadır.
Bugün Akdeniz’in iki önemli şehrinin gündeminde olan yap-işlet-devret projesi, Çukurova Havalimanı’dır. Adana ve Mersin’in nüfus yoğunluklarına baktığımızda, iki şehrin en yoğun bölgelerinden kilometrelerce uzakta inşa edilen Çukurova Havalimanı’nın yeri ciddi ulaşım sorunları yaratmaktadır. Toplu taşıma altyapısının, toplam 6 milyonu bulan iki şehrin nüfusuna yeteceğini düşünmek büyük bir yanılgıdır. Çukurova Havalimanı için seçilen arazinin Akdeniz’in tarıma elverişli toprakları üzerinde olması, iktidarın yerli olduğu iddia edilen tarım politikalarının samimiyetini bir kez daha sorgulatmaktadır.
Göçmen nüfusuyla beraber 3 milyona yakın insanın yaşadığı Adana’mızda, hali hazırda 2023 yılında 4 milyondan fazla insanın kullandığı mevcut havalimanını kapatmak, akla ve bilime aykırıdır. Yıllar içinde kullanımı daha da artan mevcut havalimanımızın büyütülmesi gerektiği ortadayken, kapatma kararının mantıklı bir açıklaması olamaz.”
CHP Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Ayhan Barut ve Orhan Sümer de Adana Havaalanının tarifeli uçuşlara kapatılmasına tepki gösterdi. CHP Milletvekilleri, son 5 yılda gerek TBMM’nde, gerek araştırma ve gerekse soru önergeleri ile Adana Havaalanı olayını gündemde tuttuklarını dile getirerek olayın takipçisi olmaya devam edeceklerini dile getirdiler.
Kaynak: TMMOB - BTS / Haber Bülteni